PİRHA – EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, açıkladığı deprem raporunda iki yıl geçmesine rağmen tüm sorunların devam ettiğini belirtti. Milletvekili Sevda Karaca ise “İki yıldır söylediğimiz sözü bugün de söylüyoruz; unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok” ifadelerini kullandı.
Emek Partisi (EMEP), Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinin 2. yıl dönümünde depreme dair raporunu açıkladı. EMEP Hatay İl binasında gerçekleşen açıklamada, “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok” pankartı açıldı.
EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan’ın açıkladığı raporda, depremin yoksul halk için afete dönüştüğü belirtildi.
“BARINMA SORUNLARI SÜRÜYOR”
Barınma sorunlarının sürdüğünün altı çizen Seyit Aslan, deprem konutlarının teslim durumu, konutu teslim edilen depremzedelerin sorunları, kira yardımları, ulaşım sorunu, rezerv alan uygulamasının sonuçları gibi konulara değindi. Aslan, “Diğer bir sorun da kuralar çekilip konutlar teslim edilmesine rağmen konut maliyetlerinin açıklanmaması. ‘Konutumuz çıktı’ diye sevinen ailelere maliyet bölümü boş bırakılmış, sözleşmeye imza attırıyorlar. Hatay’da Ekim 2023 ve Aralık 2024 tarihleri arasında, 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanununu ihlal ettikleri gerekçesiyle onlarca beton ve demir çelik şirketine ceza kesildi” dedi.
“ELEKTRİK KESİNTİLERİ NEDENİYLE HALK, KIŞI SOĞUKTA GEÇİRDİ”
Seyit Aslan, depremde zarar gören esnafın da durumuna dikkat çekti. Aslan, bölgedeki su ve elektrik kesintileri nedeniyle yaşamın durma noktasına geldiğini ifade ederek şöyle devam etti:
“Küçük sanayi sitesinde 530 işyeri yıkıldı ve bugüne kadar hala yapılmadı. Malatya’da ise 714 işyeri neredeyse hazır denilirken 800 üzeri işyeri için ise proje hazırlandığı belirtiliyor. Konteyner kentler ve sokaklar 8-10 saatleri bulan elektrik kesintileri nedeniyle karanlıkta kalıyor. Hatay’da 15 ilçenin 15’inde de her gün yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle bütün ilçelerde halk, kışı soğukta geçirdi denilebilir. Şehirlerde, deprem sonrası altyapıda önemli bozulmalar meydana geldi. Kanalizasyon ve su sisteminde meydana gelen kırılmaların olumsuz etkisi hala devam ediyor. Belediyelerin su yönetimleri, su şebekelerinde yüzde 85’e varan kayıp kaçakların olduğunu belirtiyorlar. Adıyaman’da bu rakam yüzde 70-80 düzeyinde. Su kesintileri en önemli problem. Hatay’da su aktarımı genellikle yer altı sularından sağlanıyor ve Toroslar Enerjisa elektriği kestiğinde aynı anda su da kesilmiş oluyor. İlde 5-6 hatta 8 saat elektrik kesintileri oluyor ve bu durumda kesinti süresi kadar da su kesiliyor.”
İNŞAATLAR NEDENİYLE TRAFİK YOLLARI KAPATILDI!
EMEP deprem raporunda, ulaşım sorununa da değinildi. Hatay’da halkın ulaşım mağduriyeti yaşadığını söyleyen Aslan, şöyle devam etti:
“Harbiye olmak üzere bazı bölgelerde ulaşım sorunu hala çözülemedi. Depremin üzerinden geçen 2 yıla rağmen halk işe ve okula gidiş-dönüş saatlerinde caddelerde otostop çekerek işyeri ya da evlerine ulaşmaktadır. Malatya’da yıkımlar ve inşaatlar nedeniyle çoğu yollar, caddeler ve sokaklar kapalı durumda. Defne ilçesi Turunçlu Mahallesi başta olmak üzere kimi mahallelerde depremden 23 ay sonra elektriği, suyu bağlı konutların ‘rezerv alan içinde’ diye 4 gün içinde boşaltılması istendi. Malatya Merkezde 56 mahalle rezerv alan olarak ilan edildi. 14 mahallede inşaat çalışmaları devam ediyor, 2 mahalle ihale aşamasında, 4 mahalle de proje aşamasında, geriye kalanların da akıbeti daha belirsiz.”
“KADINLARIN YÜKÜ ARTTI”
Deprem bölgelerinde öğrenci sayısı azalarak, çocuk işçiliğinin arttığına işaret eden Aslan, sağlığa erişimin de sınırlı ve sorunlu olduğunu belirtti. Aslan ayrıca depremin ikinci yılında da kadınların bakım yükünün çok fazla artarak, barınma alanlarındaki tüm işlerin kadınların üzerine kaldığını anlattı.
“UNUTMAK YOK, AFFETMEK YOK”
EMEP Milletvekili Sevda Karaca ise toplantıda şunları söyledi:
“Biz Emek Partisi olarak deprem suçlarına karşı halkın yalnız hissetmemesini sağlayıp, hep birlikte, yan yana olmaya devam edeceğiz. iki yıldır ‘unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok’ diyoruz. Yaşadıklarımızın hesabını sormak istediğimizi söylüyoruz. Depremin 3. yılında ‘unutmadık, affetmedik, helalleşmedik ve hesap sorduk’ demek istiyoruz. Halkımızı daha da güçlendiren, bize sürekli ‘siyaset yapmayın’ diye parmak sallayanlar karşısında siyasetin nasıl yapıldığını en yerelden de göstereceğimizin olanaklarını biliyoruz” dedi.
PİRHA/HATAY
Yoruma kapalı.