Alevi Haber Ajansi

Elbistanlı çiftçi Akif Keçeli organik kayısı yetiştiriyor; fiyatlardan dertli- VİDEO

PİRHA- Maraş’ın Elbistan ilçesinde kimyasal ilaca alternatif olarak organik ilaç kullanan kayısı üreticisi Akif Keçeli, Türkiye’de organik tarımın az olduğunu ifade ederek, Tarım Müdürlüğü’nün bu konuda çiftçiyi desteklemesi gerektiğini söyledi.

Maraş’ın Elbistan’a bağlı Köşk köyüne yaşayan Akif Keçeli, 10 senedir kayısı üretiyor. Hiçbir şekilde kimyasal ilaç kullanmadığını ifade eden Keçeli, organik ilaç fiyatlarının yüksek olmasından dolayı çiftçilerin ilaçları alacak gücü olmadığı için kullanamadıklarını, İl Tarım Müdürlüklerinin çiftçilere destek vermemesinden dolayı üreticilerin geri durduğunu söyledi.

“TÜRKİYE’DE ORGANİK TARIM YAPAN KİŞİ SAYISI AZ”

CAN TV mikrofonuna konuşan Keçeli, “Türkiye’de organik tarımı yapan insan sayısı çok az. Benim de idealimde olduğu için ilgimi çekti” diye konuştu.

“ÇİFTÇİNİN EN ÇOK MAĞDUR OLDUĞU DURUM MAZOT FİYATLARI”

Çiftçilerin ekonomik kriz ve hayat pahalılığından şikayet ettiğini söyleyen Keçeli, organik ilaçların diğer ilaçlara göre çok yüksek olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

“Mazot fiyatları oldukça pahalı, işçi fiyatları yüksek, ilaç satışlarında da artış var. Kullandığımız organik ilaçlar normal kullanılan kimyasal ilaçlara göre 50 kat daha pahalı. Ortalama bir dönümde 2 litre mazot tüketilir. 3 sefer kullanıldığında toplamda 6 litre mazot gider. Bundan dolayı çiftçi olarak en çok yaşadığımız sorun mazot fiyatları. Bu işi Elbistan’da yapan 11 kişi var. Malatya’dakilerle birlikte toplamda 65 kişi bu işi yapıyor. Kimyasal ilaç kullanıldığında bizler vatandaşa zehir vermiş oluyoruz. Türkiye’de genel olarak sarı kayısı denilen üretim yapılır. Kayısıyı doğal halinden çıkarıp kimyasal ile kükürtlüyorlar.”

“TÜCCARLAR FIRSATÇILIK YAPIYOR”

Mazot ve işçi ücretlerinin yüksek olmasının çiftçileri zor durumda bıraktığını, bundan dolayı çiftçilerin kayısılarını erken satmak durumunda kaldığını ifade eden Keçeli, “Günkurusu kayısı 1 sene kendini koruyabilirken, islime alınmış kayısı ise 10 sene kadar kendini muhafaza edebiliyor. Burada da çiftçinin elinden bir şey gelmiyor. Özellikle mazot fiyatlarının, işçi fiyatlarının yüksek olmasından dolayı çiftçiler ucuz şekilde kayısısını erken satmak zorunda kalıyor. Tüccarlar da bu durumdan istifade edip ucuz haliyle alıyorlar.” diye konuştu.

“YETKİLİLER GEREKEN DESTEĞİ VERMİYOR”

Tarımsal konuda yetkililerin yeteri kadar çiftçilere sahip çıkmadığını belirten Keçeli, “Organik tarımla ilgili olarak İl Tarım Müdürlüğü önem veriyor, destek veriyor ama çiftçilere sahiplenme noktasında sahip çıkmıyor. Destek noktasında da hiçbir adım atmadı” diye konuştu.

Kamber YILDIZ/MARAŞ

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak