Mersin’in Akdeniz İlçesine bağlı Dikilitaş Mahallesinde bulunan tarlada narenciye toplayarak geçimini sağlayan tarım işçileri tüm zorluklara göğüs gelerek yaşam mücadelesi veriyor. Sabah güneş doğmadan yola koyulan emekçiler, emeklerinin karşılığını alamazken bu işi ise hayatta kalmak için yaptıklarını ifade ediyor.
Yaklaşık 35 yıl önce bölgeden göç ederek Çukurova’ya çalışmak için gelen Çavuş Cemberi Ercenk, tarlaya sabahın erken saatlerinde kalkıp yola koyulduğunu söyledi.
DİHABER’e konuşan Ercenk “Saat beş gibi evden çıkıyoruz. Tarlada kahvaltı yapıyoruz ve sabah saat yedi gibi iş başı yapıyoruz. Öğlen saatinde bir saat mola veriyoruz o molada ise tekrar yemek yiyip namaz kıldıktan ve dinlendikten sonra akşam saat dörtte iş bırakıyoruz“ dedi. Kışın zorlu şartlarında çalıştıklarını söyleyen Ercenk “Emeklerinin karşılığında ise 50 TL kazandıklarını söylüyor.”
‘KIŞ AYLARINDA ÇALIŞMAK DAHA DA ZOR’
Kimi fabrika sahiplerinin de narenciye toplama işini yaptığını ifade eden Ercenk, “ O fabrikalar ile çalışmak çok zor. Onlar işçileri daha çok çalıştırmak için sürekli işçilerin başında duruyor acele ettiriyorlar ” ifadelerinde bulundu. Tarla işçilerinin en zorlandığı mevsimin kış ayları olduğunu aktaran Ercenk, “Kışın yağmur yağdığı zaman perişan oluyoruz, her yerimiz çamur oluyor. Çok soğuk oluyor üşüyoruz ama mecburuz mecburiyetten çalışıyoruz” dedi. Geçen yıllarda topladıkları ürün ile bugün topladıkları ürünün aynı fiyata satıldığını aktaran Ercenk, “Geçen yıllarda mandalinanın kilosu 50 kuruştu bugün de 50 kuruş. Anlayacağınız tarla işinde kar değil zarar var” dedi. Çok önceleri tarla işlerinden para kazanabildiklerini dile getiren Ercenk, “Önceden yevmiyemizle her şeyi alabiliyorduk şimdi alamıyoruz. Ekmek pahalı yevmiye az. Bugün her şey çok pahalı. Bu şartlar altında ancak kendimizi idare edebiliyoruz” diye konuştu.
‘TARLA İŞÇİLİĞİ AİLEYİ ZOR GEÇİNDİRİR’
Narenciye işini yılda dört ay ve sigortasız olarak yaptığını aktaran Raşit Çoban ise, geriye kalan diğer aylarda ise mevsimlik işçi olarak ülkenin farklı yerlerine fındık ya da karpuz topladıklarını dile getirdi. İşe çıkılmadığı her günün yevmiyesinin işçiye verilmediğini aktaran Çoban, kışın yağmurdan kaynaklı yaklaşık olarak ayda ancak yirmi gün çalışılabildiğini bu durumun ise işçiyi çok zorladığını aktardı. Tarla işçiliğinin bir aileyi zorla geçindirdiğini aktaran Çoban, “ Tarla işinde aile geçindirmek zor. Hele hele kişi kiradaysa daha bir zor. Ev kirası, elektrik, su falan derken insanın elinde zaten bir şey kalmıyor” dedi.
‘OKUTMAM GEREKEN ÇOCUKLAR,BAKMAM GEREKEN AİLEM VAR’
Altı kişilik bir ailesinin olduğunu ve iki çocuğunu ise okutmak zorunda kaldığını ifade eden Hasan Güngör de, tarla işinin çok zor olduğunu ve bu işi yapmak mecburiyetinde olduğunu dile getirdi. Güngör “ Tarla işi çok zor ama çalışmak zorundayım okutmam ve bakamam gereken bir ailem var” dedi.
Yoruma kapalı.