PİRHA – İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Ekim ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Son bir ayda 150 işçinin daha yaşamını yitirdiği bilgisi paylaşıldı.
Ülke genelinde yaşanan iş kazalarının ardı arkası kesilmiyor. İşverenler, güvenlik konusundaki zafiyetleri nedeniyle her gün yeni ölümlere sebep oluyor.
AKP’nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002’den bugüne iş cinayetlerinde en az 32 bin 180 işçinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, 2023 Ekim ayına ilişkin çarpıcı tabloyu açıkladı. Geçtiğimiz ayda ülke genelinde en az 150 işçinin yaşamını yitirdiği duyuruldu.
Ölümlerin en çok da inşaat işkolunda yaşandığı bilgisi verildi. Ekim ayında çoğu ‘yüksekten düşme’ nedeniyle en az 41 işçinin yaşamını yitirdiği bilgisi aktarıldı.
Bu ay özellikle ‘Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ şantiyesine dikkat çekildi. İSİG Meclisi, Akkuyu NGS inşaatında yaptığı tespitler doğrultusunda on beş iş cinayeti yaşandığını belirtti. İşçilerin isimlerinin şirket ve devlet tarafınca açıklanmadığına da vurgu yapıldı.
ÇOCUK İŞÇİLER YAŞAMINI YİTİRMEYE DEVAM EDİYOR!
Açıklanan raporda gıda, maden, kimya, tekstil, ağaç, çimento, metal, enerji ve tersanelerde çalışan en az 20 sanayi işçisinin Ekim ayında yaşamını yitirdiği ifade edildi.
Ekim 2023’te de moto kuryelerin yaşadığı kazalar dinmedi. Verilen bilgilere göre en az 8 işçi, yollarda yaşamını yitirdi.
Çocuk işçi ölümlerinde de gerileme olmadı. Ekim ayı içerisinde 10 yaşındaki mevsimlik tarım işçisi Mehmet Sıtkı Gültekin’in ezilerek, 17 yaşındaki gıda işçisi Ali Yahya Çetintaş’ın yüksekten düşerek ve 17 yaşındaki metal geri dönüşüm işçisi Birol Deveci’nin ise üzerine nesne düşmesi sonucu yaşamını yitirdiği bilgisi verildi. Bu yıl çocuk işçi cinayeti sayısının en az 47 olduğu da belirtildi.
Ekim ayında üçü Suriyeli, ikisi Afganistanlı ve biri Türkmenistanlı olmak üzere en az 6 göçmen işçinin de hayatını kaybettiği ifade edildi.
EN ÇOK ÖLÜMLÜ KAZA İNŞAAT SEKTÖRÜNDE!
Ekim ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı ise şöyle açıklandı:
İnşaat, Yol işkolunda 41 işçi; Tarım, Orman işkolunda 31 emekçi (17 işçi ve 14 çiftçi); Taşımacılık işkolunda 20 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 12 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 9 işçi; Metal işkolunda 5 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 4 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 3 işçi; Enerji işkolunda 3 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 3 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 3 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 2 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 2 işçi; Madencilik işkolunda 1 işçi; Ağaç, Kâğıt işkolunda 1 işçi; İletişim işkolunda 1 işçi; Basın, Gazetecilik İşkolunda 1 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 1 işçi; elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 7 işçi hayatını kaybetti.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.