PİRHA-Alevi tarihi üzerine çok sayıda çalışmaya imza atan Eğitimci-Yazar İsmail Kaygusuz, Hakk’a yürüdü. Kaygusuz, bir süredir kanser tedavisi görüyordu.
Video TV10 arşiv
Alevilik üzerine çok sayıda çalışmaya imza atan Eğitimci-Yazar İsmail Kaygusuz, İstanbul’da Hakk’a yürüdü. Uzun yıllardır İngiltere’de yaşamını sürdüren Kaygusuz, yaklaşık bir yıl önce İstanbul’a gelerek tedavi görmeye başlamıştı.
3 Şubat’ta Hakk’a yürüyen İsmail Kaygusuz, bugün (3 Şubat) Malatya’nın Arapkir ilçesine götürülecek. Pandemi nedeniyle İstanbul’da bir uğurlama yapılmayacağını duyuran Kaygusuz’un yakınları, hava ve yol durumuna göre 4 ya da 5 Şubat’ta Malatya’da Onar köyünde Hakk’a uğurlama erkanının yapılacağını duyurdu.
İSMAİL KAYGUSUZ KİMDİR?
12 yıl öğretmenlik yapan İsmail Kaygusuz, Eskiçağ Tarihi ve Klasik Arkeoloji sertifikalarına da sahipti. İstanbul Üniversitesi’nde Klasik Arkeoloji ve Klasik Filoloji dersleri verdi. Birçok arkeolojik kazılara katıldı, aynı zamanda Alevilik üzerine önemli çalışmalara imza attı.
1985 yılında yurtdışına çıktıktan sonra yaşamını yurtdışında sürdürdü. Uzun süre Paris’te kalan Kaygusuz, daha sonra Londra’ya yerleşti. Birçok dergilerde makaleleri yayımlandı.
Önemli bir arkeolog ve filolog olan Kaygusuz, yapmış olduğu araştırmalarla Aleviliğin tarihini yazdı ve bu konuda şu önemli eserleri okuyucularla buluşturdu:
-Aleviliğin Doğuşu
-Öteki Gerçekler
-Musahiblik (1991),
-Alevilik’te Dar ve Pirleri (1993),
-Alevilik İnanç Kültür ve Siyaset Tarihi ve Uluları I (1995),
-Görmediğim Tanrıya Tapmam (1996),
-Hünkâr Hacı Bektaş Veli / ‘Bilim Bütün Değerlerin Üzerindedir’ (1998),
-Alevilik, Diyanet, Siyaset (2004),
-Hasan Sabah ve Alamut (2004), Aleviliğin Doğuşu:
-İslam İmparatorlukları Tarihinde İktidar Mücadeleleri (2005),
-Anadolu Bilgeleri: Anadolu’yu Aydınlatan Düşün ve Eylem Adamları (2005)
-Bir Doğu Anadolu Köyünün Kültürel Geçmişi Üzerinde Araştırma Onar Dede Mezarlığı ve Adı Bilinmeyen Bir Türk Kolonizatör’ü Şeyh Hasan Onar (1983),
İsmail Kaygusuz’un ‘Roman’ ve ‘Tiyatro’ türünde kaleme aldığı eserleri:
– Son Görgü Cemi I (1991), Kentin Kızı Plankia Magna (1997)
-Silvanlı Kadınlar (1999), Satılık (Evlilik Oyunu, 1999), Kısır (1999), Pascal ile Stephanie (1999), Plankia Manga (1999), Oğlan Şeyh Maşuki Duruşması (1999), Baba Erenler (1999), Baba Resul (2001).
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.