PİRHA- MEB’in kararıyla bütün öğretmenlerin katılımının zorunlu tutulduğu din dersi eğitimi verilmesiyle ilgili konuşan Eğitim-Sen Mersin Şube yöneticisi Saffet Ayıcı, “100 yıllık cumhuriyet tarihinde bir ilk. Bu laiklik ilkesine ve insan haklarına aykırıdır. MEB bu karardan derhal vazgeçmelidir” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yılın ilk ara tatili olan 11-17 Kasım’da yeni bir düzenlemeyi hayata geçirecek. Türkiye tarihinde ilk kez hangi branştan olursa olsun tüm öğretmenlere din eğitimi verilecek.
81 ildeki bütün öğretmenlerin katılımının zorunlu tutulduğu ve ara tatilde yapılması planlanan eğitimin içeriği “Temel Eğitim ve Ortaöğretim Kurumlarında Din Dersi ve Öğretimi” olarak açıklandı.
“CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK”
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Mersin Şube yöneticisi Saffet Ayıcı, branş dışı tüm öğretmenlere din eğitiminin verilmesini içeren uygulamanın 100 yıllık cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğuna dikkatleri çekerek, “Bununla cumhuriyetin ikinci yüzyılına dinsel bir yönelimle girilmek istendiğinin, dini eğitimin öncelendiğinin, dindar ve kindar nesil yetiştirmek istendiğinin altı çizilmek isteniyor. Bu ilk, başka ilklere de kapı açacaktır” dedi.
BAKANLIĞA UYARI: TEKÇİ ZİHNİYETTEN VAZGEÇİN
Eğitimin dinselleşme hızının gün geçtikçe arttığını belirten Ayıcı, “Okullarda cemaat ve tarikat eliyle ya da onların yönetimindeki başka yapılarla okul içlerine birtakım projelerle dinsel eğitim yerleştirilmeye çalışıldı ki bunun son örneği ÇEDES projesidir. Bundan bir verim elde edemeyeceklerini düşünen MEB bu kez topluca öğretmenlere seminer döneminin son günlerinde din eğitimi vermek istemekte. Bu laiklik ilkesine ve insan haklarına aykırıdır. Yasal değildir. Biz Eğitim-Sen olarak bu programa katılmama kararı aldık” diye konuştu.
Yapılan uygulamanın toplumun dinamikleriyle, barışıklığıyla çatışacağını söyleyen Ayıcı, MEB’i uyararak “Bakanlık, tek tipçi anlayış ve tek din dayatmasından vazgeçilmelidir” ifadelerini kullandı.
Fatoş SARIKAYA- Diren KESER/ MERSİN
Yoruma kapalı.