PİRHA- Eğitim Sen’in, 2024 yılı için yapılacak öğretmen atamalarının mülakat sonuçlarındaki usulsüzlüklere tepki gösterdi. Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, “İktidarın her seçim döneminde kaldırılacağı vaadinde bulunduğu ama uygulamaktan bir türlü vazgeçmediği mülakatın bu seneki sonuçları da geçen yıllardakilerden farklı değil. Her yıl olduğu gibi bu yıl da birçok usulsüzlüğe tanık oluyoruz. İktidar bildiğini okumaya kadrolaşmanın en önemli araçlarından biri olarak mülakatı uygulamaya devam ediyor” dedi.
Eğitim Sen, 2024 yılı için yapılacak öğretmen atamalarının mülakat sonuçlarındaki usulsüzlükler hakkında basın açıklaması yaptı. Eğitim Sen Genel Merkezi’nde yapılan açıklamayı Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak okudu.
“MÜLAKAT SİSTEMİNDE ISRARI ANLAYABİLMİŞ DEĞİLİZ”
Mülakat uygulamasının yapılmaya başlandığı ilk günden beri her atama ve sınavın şaibeli olduğunun altını çizen Kemal Irmak şunları kaydetti:
“Yıllardır her türlü olumsuzluğunu hep birlikte yaşadığımız KPSS mülakat sonuçları açıklandı. İktidarın her seçim döneminde kaldırılacağı vaadinde bulunduğu ama uygulamaktan bir türlü vazgeçmediği mülakatın bu seneki sonuçları da geçen yıllardakilerden farklı değil. Her yıl olduğu gibi bu yıl da birçok usulsüzlüğe tanık oluyoruz. İktidar bildiğini okumaya kadrolaşmanın en önemli araçlarından biri olarak mülakatı uygulamaya devam ediyor.
Mülakat uygulaması yapılmaya başlandığı ilk günden beri her atama ve sınavın şaibeli olduğu yönünde kamuoyunda geniş bir yargı oluşmasına rağmen kayırmacılık, torpil, liyakatsizlik ile özdeşleşen, kaldırılmasını her fırsatta dile getirdiğimiz sözlü sınav/mülakat sisteminde ısrarı anlayabilmiş değiliz.”
“DANIŞTAY KARARINA RAĞMEN İKTİDAR MÜLAKAT UYGULAMASINI TEKRAR DEVREYE SOKMUŞTUR”
Irmak, geçtiğimiz günlerde anlık da olsa mülakat sonuçlarını gösteren sistemin erişime açılıp kısa süre sonra kapatılması, sonuçlarını görebilen kimi öğretmen adaylarında farklı aralıklarda farklı puanlar verildiği şüphesini uyandırdığını belirterek, “MEB’in normal sınav takviminde sonuçlandırmayı başaramadığı mülakat sonuçlarının açıklanmaması ile ilgili olarak Yusuf Tekin, kendi beceriksizliklerinin üzerini örtmek için Danıştay’a yapılan başvuruya atıfta bulunarak ‘Eğer davalar olmasaydı sonuçları açıklayıp, takvimi ilan etmiş olacaktık.’ demişti. Yapılan bu açıklama inandırıcılıktan uzaktır. Zira mülakatın iptaline yönelik defalarca kez Danıştay’a başvuru yapılmasına ve uygulamanın iptali yönünde kararlar çıkmasına rağmen iktidar her fırsatta mülakat uygulamasını tekrar tekrar devreye sokmuştur” dedi.
“ÖĞRETMEN ATAMALARININ DAHA ŞEFFAF VE OBJEKTİF ÖLÇÜTLERE DAYANDIRILMASI GEREKMEKTEDİR”
“Sonuçların açıklanması ile birlikte mülakat sınavına giren öğretmen adaylarının tespit ederek sendikamıza ilettiği kimi usulsüzlükleri içeren dosyayı sizlerle paylaşmak istiyoruz” diyen Irmak şu bilgileri verdi:
“Burada öğretmen adaylarının mülakat sonuçlarını görenlerden topladıkları verilere dayalı olarak, 2550 mülakat sonucunun analiz var. Bu analiz, mülakatlardaki puanlama farklılıklarını somut verilerle ortaya koymakta ve sürecin adil bir şekilde yürütülmediği iddiaların güçlendirmektedir. KPSS mülakat sonuçlarına yönelik ciddi çelişkileri ve tutarsızlıkları içermektedir. Bazı öğretmen adaylarının mülakat puanları ile KPSS puanları arasında belirgin farklılıklar olduğu görülüyor. Örneğin, KPSS puanlarına göre sıralamaya giren adayların mülakat puanlarının oldukça düşük verilmesi ya da tam tersine düşük KPSS puanlı adayların yüksek mülakat puanı alması gibi durumlar söz konusudur. Bu tür puanlama farklılıkları, objektiflik ilkesine ters düşmekte ve adayların mağduriyetine yol açıyor. Mülakat sonuçlarının önceden belirlenmiş objektif bir ölçüt üzerinden yapılmadığı yönünde ciddi endişeler vardı bunu doğruluyor bu araştırma. Örneğin, 20 Eylül 2024 tarihinde kısa süreliğine açılan e-devlet sisteminden alınan verilere göre, bazı adayların sıralamalarının dramatik biçimde değiştiği, bu durumun ciddi adaletsizlikler yarattığına dair kanıtlar ortaya çıktı.
Ayrıca farklı iller arasında puanlama konusunda büyük tutarsızlıklar olduğu görülüyor. Dosyada yer alan veriler mülakat sisteminin şeffaf olmadığını, objektiflikten uzak puanlama yöntemleri ve bölgesel farklılıklar gibi temel sorunların öne çıktığını göstermektedir. Bu durumun çözülmesi için mülakat uygulamasının tamamen kaldırılması ve öğretmen atamalarının daha şeffaf ve objektif ölçütlere dayandırılması gerekmektedir. Farklı iller arasında mülakat puanlarında ciddi tutarsızlıklar olduğu açıkça görülmektedir. Mülakat puanlarının KPSS puanlarına göre belirgin bir fark göstermesi, bölgesel adaletsizliklerin varlığı, mülakat puanlarının yuvarlanarak verilmesi gibi bulgular, mülakat sisteminin adil ve şeffaf bir yapıda olmadığını ve öğretmen adaylarının bu süreçte ciddi haksızlıklara maruz kaldığını somut şekilde ortaya koymaktadır.”
“EN AZ KADROLU 150 BİN ÖĞRETMEN ATAMASININ YAPILMASI GEREKİYOR”
Eğitim Sen olarak taleplerini sıralayan Kemal Irmak, “Öğretmen açıklarının kapatılması için ilk aşamada en az kadrolu 150 bin öğretmen atamasının yapılması, ücretli ve sözleşmeli öğretmen istihdamından vazgeçilmesi, mülakat sistemi, arşiv araştırması, güvenlik soruşturmasının tümden kaldırılması, öğretmen atamalarının belli bir planlama dâhilinde yapılması ve ataması yapılmayan öğretmenler sorununun kalıcı olarak çözülmesidir” diye konuştu.
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.