Alevi Haber Ajansi

Eğitim-Sen: Yeni sistemle çocukların yüzde 65’i imam hatip liselerine yönlendirilecek

PİRHA – TEOG Sınavının kaldırılması ve sonrasında yapılan değişikliklere ilişkin Eğitim-Sen Genel Merkez yazılı basın açıklaması yaptı. Açıklamada,  “Çocuklarımızın geleceklerinden ellerinizi çekin. Bu sistemle % 65’i imam hatip liselerine yönlendirilecek” denildi. 

Eğitim-Sen yazılı bir açıklama yaparak, TEOG sınavının kaldırılması ile ilgili tartışmalar yaklaşık iki aydır sadece sınava girecek öğrenciler ve velilerinin gündemini değil, tüm yurttaşların gündemini işgal etiğine dikkat çekti.

Açıklamada, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın, TEOG yerine getirilen yeni sistemi açıklamasıyla karışık olan zihinleri daha da karıştırdığını belirtilerek, “öğrenci ve velilerde oluşan kaygıları büsbütün arttırmıştır” denildi.

“ADRESE DAYALI KAYIT SİSTEMİ SORUNLARI ÇÖZMEYECEK, ARTTIRACAKTIR!”

Bakan Yılmaz’ın açıkladığı ‘adrese dayalı kayıt sistemi’nin sorunları çözmeyeceği aksine arttıracağı belirtilen açıklamada şunları kaydedildi:

“Adrese dayalı bir sistemin öncelikle öğrencilerin seçme hakkını kısıtlamakta, öğrencileri sadece oturduğu mahalle ya da eğitim bölgesine hapsetmektedir. Semtlerin ekonomik ve sosyal farklılıkları ve eşitsizlikleri okullara da kaçınılmaz olarak yansımaktadır. Okulların teknolojik donanımlarından, öğrencilere yönelik olarak sunulan olanaklara, velilerin okul yaşantısına katkısına kadar pek çok alanda bu farklılıkları ve eşitsizlikleri görmek mümkündür.  

“İMAM HATİPLERE YÖNLENDİRMENİN TEMEL ALINDIĞI AÇIKTIR”

Yeni sistemde öğrencinin tercih, ilgi ve yeteneklerine göre eğitim alma hakkını ortadan kaldırdığına dikkat çekilen açıklamada, “TEOG sürecinde İHL’ye yerleşme oranının %11-12 civarında olduğu dikkate alındığında, benimsenen modelin kontenjanlarının ancak yüzde 65’ini doldurabilen İHL’lere yönlendirmeyi temel aldığı açıktır.”

“EĞİTİMDE SOMUT POLİTİKALAR GELİŞTİRİLMEDİ”

Bakan Yılmaz’ın yeni sistemi açıklarken ‘nitelikli okul’, ‘niteliksiz okul’ ayrımı yapmasının büyük bir skandal olduğunu ve bunun kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Milli Eğitim Bakanlığı bugüne kadar benimsediği eğitim politikaları ile eğitim sistemini siyasal iktidarın ihtiyaçları ve hedefleri doğrultusunda yap-boz tahtasına çevirmek dışında eğitimde somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmemiştir.”

“SINAV MERKEZLİ EĞİTİM DERHAL TERK EDİLMELİ”

“Sınavlara endekslenmiş bir eğitim sisteminin nitelikli olması nasıl mümkün değildir” denilen açıklamada son olarak şunlara dikkat çekildi:

“Eğitimin hiçbir kademesinde öğrencilere ve dolayısıyla ailelerine dayatmada bulunmamalı, eğitim sisteminin öncelikli sorunu olan “sınav merkezli eğitim” anlayışı derhal terk edilmelidir. Her öğrencinin kendi ilgi ve becerisi doğrultusunda hangi alanda okuyacağını kendisinin belirleyeceği bir eğitim sistemi oluşturmayı hedeflemeden atılacak her adım, eğitimde yaşanan kaosu derinleştirmekten başka bir işe yaramayacaktır. İlköğretimden üniversiteye kadar yapılan sınavlarda çocuklarımız ve gençlerimiz resmen yarıştırılmakta, birbirleriyle rekabet etmeleri istenmektedir. Kapitalizmin dayattığı “piyasacı eğitim” anlayışının tipik bir örneği olan bu anlayış derhal terk edilmeli, öğrencileri birbiri ile rekabet eden değil, onları geliştiren, çok yönlü bilgi ve beceri kazandırıcı, nitelikli bir eğitim anlayışı benimsenmelidir.”
Cebrail ARSLAN/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak