PİRHA- Eğitim Sen Mersin Şubesi, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun öğretmenler arasında maaş hiyerarşisi doğurduğuna işaret ederek, eşitsizliği derinleştiren bu kanunun kaldırılmasını ve eşit işe eşit ücret verilmesini talep etti.
Eğitim Sen Mersin Şubesi, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) dair Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yaptı. İktidarın Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) üzerinden eğitimcilere yönelik ayrımcı ve adaletsiz uygulamaları hayata geçirdiğine değinen Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “ÖMK ile öğretmenler arasında halen var olan aday, sözleşmeli, kadrolu, ücretli öğretmen ayrımlarına yenileri eklenmiştir. Aynı derece ve kademedeki öğretmenlere yönelik farklı ücretlendirme politikası sonucunda iş yerlerimizde huzursuzluk belirgin şekilde artmıştır” dedi.
YENİ HÜKÜMETE ÇAĞRI
Sümbül, 14 Mayıs seçimleri sonrasında oluşacak yeni hükümete, eğitim emekçilerinin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen ÖMK’nin kaldırılması yönünde çağrıda bulunarak şunları talep etti:
“- ILO-UNESCO ortak metni olan Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ni esas alan yeni bir meslek kanunu hazırlanmalıdır.
– Kamuda en düşük maaş yoksulluk sınırı üzerinde belirlenmelidir.
– Mevcut ücret farkları derece ve kademe gibi kriterler dikkate alınarak, ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesi doğrultusunda düzenlenmelidir.
– Kamuda maaşlar başta olmak üzere, ekonomik, sosyal ve demokratik hak ve özgürlüklerimiz siyasi iktidarın ya da Cumhurbaşkanı’nın insafına bırakılmamalıdır.
– Sendikalarımızın ilk kurulduğu yıllardan bu yana temel talebimiz olan grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı yasal güvence altına alınmalıdır.
MUŞLU: ÖĞRETMENLİK KÖLELİĞE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Sinan Muşlu da, ÖMK’nin öğretmenler arasında bir maaş hiyerarşisi oluşturduğunu belirterek öğretmenlik mesleğinin kölelik statüsüne indirgendiğini ifade etti. Muşlu, meclise girecek bütün milletvekillerine seslenerek, “1 milyonu aşkın öğretmenin tamamına ücret artışı sağlamamak için, sınırlı sayıda öğretmene ücret artışı sağlamak için uydurulmuş bir kanundur. Yeni bir meslek kanunu belirlenmeli ve bunun içinde ekonomik haklar, özlük hukuk haklar, sosyal haklar, demokratik haklar bölümümüz olmalıdır” şeklinde konuştu.
PİRHA/ MERSİN
Yoruma kapalı.