Alevi Haber Ajansi

Eğitim-Sen Mersin: Eğitimin önündeki engeller kalıdırılmalı- VİDEO

PİRHA- Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının eğitim sisteminin karşı karşıya kaldığı derin sorunların gölgesinde başladığına dikkat çekerek, “Eğitim hakkının önündeki bütün fiziki ve yasal engeller kaldırılmalıdır” dedi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Mersin Şubesi, yeni eğitim ve öğretim yılına ilişkin şube binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda ekonomik krizin ağırlaşarak sürmesi nedeniyle eğitim masraflarının artması, ÇEDES ve benzeri projeler üzerinden eğitimin dinselleştirilmesi çabaları, laikliğe ve bilime aykırı müfredat değişiklikleri, öğrencilerin mesleki eğitim merkezlerine yönlendirme girişimleri, öğretmenlik meslek kanununun tartışmaları, çok sayıda bölgede taşımalı eğitime son verilmesi gibi konulara değinildi.

“YENİ EĞİTİM YILI BİR YIĞIN SORUNLA BAŞLIYOR”

Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının eğitim sisteminin karşı karşıya kaldığı derin sorunların gölgesinde başladığına dikkat çekti. Türkiye’de eğitim sisteminin bölgesel farklılıklar nedeniyle derin eşitsizliklerle karşı karşıya olduğunu belirten Sümbül, “Özellikle kırsal alanlardaki okullar ile büyük şehirlerdeki okullar arasındaki fiziksel koşullar, öğretmen sayısı ve eğitim materyallerine erişim gibi konularda ciddi farklılıklar bulunmaktadır. Bu durum, öğrencilerin eğitimde eşit olanaklara sahip olmasını engellemekte ve başarı düzeylerinde büyük farklılıklara yol açmaktadır” dedi.

Sümbül, nadilde eğitim sorununa da vurgu yaparak, “İlköğretim çağına kadar kendi anadili ile dünyayı ve çevresini tanıyan çocuğun, herhangi bir geçiş süreci yaşamaksızın yabancısı olduğu bir dil ile eğitime başlaması, pedagojik açıdan kabul edilmez bir durumdur. Bireylerin kendi anadillerinde eğitim hakkından yoksun bırakılması, çocukluktan itibaren zihinsel gelişimi ve kimlik edinme sürecini olumsuz etkilemektedir” sözlerini kullandı.

“MÜFREDAT DEĞİŞİKLİĞİ LAİKLİĞE MEYDAN OKUMADIR”

“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adıyla kamuoyuna açıklanan müfredat değişikliğinin siyasal-ideolojik bir dayatma olduğunun altını çizen Sümbül, şunları dile getirdi:

“Yeni müfredatta, İslami öğretiler, özellikle de Sünni İslam’ın, ders kitaplarında daha belirgin hale getirildiği gözlemlenmektedir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin yanı sıra tarih, edebiyat ve sosyal bilgiler gibi farklı derslerde de İslami öğelerin daha fazla yer alması dikkat çekicidir. Bu durum diğer dinlerin ve mezheplerin temsilinin zayıf kalması, farklı inanç gruplarına mensup öğrencilerin eğitimde dışlanma riskini arttıracaktır.

2024 müfredat değişiklikleri, milliyetçi ve dinî söylemlerin ders içeriklerinde daha baskın hale gelmesine de neden olmuştur. Özellikle tarih derslerinde Osmanlı İmparatorluğu ve İslam’ın yayılma süreci idealize edilerek sunulmakta, Cumhuriyet dönemi ise daha yüzeysel bir şekilde ele alınmaktadır. Bu tür bir tarih anlatısı, öğrencilerin eleştirel düşünme yetilerini zayıflatacak, tarihsel olayları “tek taraflı” bakış açısıyla değerlendirmelerine yol açacaktır.”

“OKUL MASRAFLARI VELİLERE YIKILMAMALI”

Yüksek enflasyon ve derinleşen ekonomik kriz sebebiyle eğitim giderleri katlanarak artıyor. Yüksek kayıt ücretleri ve zorunlu bağış uygulaması, kırtasiye ürünlerinin fiyatlarında yaşanan artışlar, okul kıyafetleri, servis ücretleri gibi temel okul ihtiyaçlarına gelen zamlar, öğrenci ailelerin bütçelerinde büyük gedikler açıyor.

Tüm bu yaşanan durumların özellikle dar ve orta gelirli ailelerin eğitim masraflarını karşılamalarını zorlaştırdığını söyleyen Mahmut Sümbül, “Her geçen yıl artan okul ve kırtasiye masrafları, eğitime erişimde yaşanan eşitsizlikleri derinleştirmektedir. Özellikle kırsal bölgelerde ve düşük gelirli semtlerde yaşayan öğrenciler, kırtasiye malzemelerine, okul kıyafetlerine ve beslenme gibi temel ihtiyaçlara ulaşmakta zorlanmaktadır. Veliler, sadece okul ve kırtasiye masraflarıyla değil, aynı zamanda beslenme, ulaşım ve diğer eğitim dışı giderlerle de mücadele etmektedir. Bu durum, özellikle dar gelirli ailelerin çocuklarına nitelikli eğitim sağlama konusunda büyük zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır” diye konuştu.

PİRHA/ MERSİN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak