PİRHA-Eğitim Sen, salgın sürecinde yüz yüze eğitimin açılmasına dair görüşlerini açıklayarak “Bakanlığın hangi konularda önlem aldığını bilmiyoruz” dedi. Köy okullarının öneminin pandemi sürecinde daha çok anlaşılır olduğunu söyleyen Prof. Nejla Kurul, “Tedbirler alınarak tüm okullar açılsın” çağrısında bulundu.
1 Mart’tan itibaren kısmi biçimde ilkokulların açılması planlanırken 8 ve 12. sınıflarda da yüz yüze eğitime geçileceği ifade edildi.
Yüksek Öğretim Kurumu’nun açıklamasına göre üniversitelerdeki uygulamalı bölümlerin açılabileceği fakat teorik bütün derslerin uzaktan yapılacağı aktarıldı.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) salgın koşullarında okulların yüz yüze eğitime açılmasına dair görüşlerini açıkladı. Genel Merkez binasında yapılan basın toplantısında Eğitim Sen Genel Başkanı Profesör Nejla Kurul, “Okulların sağlıklı ve güvenli bir ortamda bir an evvel eğitime açılmasını talep ediyoruz” dedi. Kurul, “Ama bunun belli şartlarının hızlı ve ivedi bir biçimde karşılanması gerektiğini de ifade ediyoruz” diyerek alınması gereken önlemler konusunda “Bu dönemde hayatlarımız hiç olmadığı kadar birbirine bağlı. Bir kesimi aşılayıp başka bir kesimi aşılamadığınız takdirde bulaşla mücadele etmeniz mümkün değil” ifadelerini kullandı.
“YOKSUL ÇOCUKLAR UZAKTAN EĞİTİM ALAMADI”
Profesör Necla kurul uzaktan eğitimin eşitsizlikleri ne de değindi. Birçok öğrencinin bilgisayar ve tablete ulaşamadığını vurgulayan Kurul, şunları söyledi:
“İnternet kotası yeterli olmadığı için derslere katılamayan çocuklar katmanlı bir şekilde eşitsizlik ile karşı karşıya kaldılar. Yoksul çocuklar, internetsiz evlerde sessiz bir köşe bulmak için çırpındı. Küçük cep telefonları ile eğitim sürecine bağlanmaya çalıştılar.
Aynı zamanda Kürtçe ve Arapça dillerini konuşan çocuklarımız benzer şekilde çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldı. Öğretmen bu dilleri bilmediği için o öğrencilere yardımcı olamadı. Yine mülteci çocukların da uzaktan eğitim konusunda zorlandıklarını biliyoruz.”
“MEVCUT RİSK İLE YAŞAMAK ZORUNDAYIZ”
Eğitim-sen Genel Başkanı Necla Kurul, Milli Eğitim Bakanlığı’nın gerekli önlemler alınmadan öğrencilere yönelik sınav takvimi oluşturmasını da eleştirdi. Kurul hızlı bir şekilde telafi derslerinin yapılması gerektiğini söyleyerek şu konulara değindi:
“Okulda pandemi önleme kapasitesini geliştirme son derece önemli. Sağlık kültürü konusunda yeni görgü kurallarına ihtiyacımız var. Artık yakın mesafede bulunulmaması gerekiyor. Maskesiz kişileri uyanmamız gerekiyor. Okulların içerisinde 20 dakikada bir hava akışını sağlamamız gerekiyor. Sabunla el yıkama alışkanlığını çocuklarımıza mutlaka kazandırmak durumundayız.
Risk her yerde var. Evimizde varsa okullarda biraz daha kalabalık olmaktan dolayı zaten var. Ama bu riskle yaşamak zorundayız. Bunun için de okulları kapamak değil, gerekli önlemleri alarak okulları açmak ve çocukların sosyal ihtiyacını, evde kalmanın yarattığı psikolojik depresyon, internet bağımlılığı gibi sorunları aşmak için bu sorunların giderilmesi gerektiğine inanıyoruz.”
KÖY OKULLARININ ÖNEMİ
Nejla Kurul, eğitim emekçilerinin bir an evvel aşılanması konusunu da gündeme getirdi. Kurul, öğretmenlere maske temini ve ulaşım sorunlarının giderilmesi gerektiğini söyleyerek şunları söyledi:
“Bu hafta başında köy okulları açıldı ama bunlar bildiğimiz köy okulları değil. Küçücük, tek katlı, bahçesinde çocukların cıvıl cıvıl koştukları okullar artık yok. 17 bin civarında köy okulu kapatıldı. Oysa covid-19 günlerinde ‘en iyi okul en yakın okul’ anlayışı ile bu okullarımız var olmuş olsaydı başka bir Türkiye ile kısmen karşılaşacaktık. Şimdi köy okulları dediğimiz okullar taşıma merkezli sisteme dönüştü. Ayrıca bu okullara kadrolu öğretmenlerden çok güvencesiz öğretmenlerin gönderildiğine de biliyoruz. Şu an 100.000’in üzerinde öğretmen bu biçimde çalıştırılıyor.
Milli Eğitim Bakanı, taşımalı eğitimde ulaşımla ilgili bir önlem alındığı konusunda söz etmiyor. Yani servis sayısı 2 katına çıkarıldı mı? Köy okullarına gidip gelen bazı öğretmenlerin günde 200 kilometre yol aldıklarını gözlemliyoruz. İşine Öfkeli giden bir öğretmen ile karşı karşıya olmanız durumunda o eğitimin niteliği hakkında olumlu şeyler söyleyemeyiz. Köy okullarına öğretmenlerimizin nasıl taşınacağı konusunda bir takım önlemlerin alınması gerektiğini söylüyoruz ama Milli Eğitim Bakanlığından hiçbir ses çıkmıyor.
Nejla Kurul, 14 Aralık 2020 itibari ile 210 ülkeden 106’sının okulları açtığını, 43’ünün kısmen açtığını, 27 ülkenin de tüm okullarını kapattığını söyledi. Kurul, Türkiye’nin de 27 ülke içerisinde yer aldığının altını çizdi.
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.