PİRHA- Eğitim Sen, giderek artan okul masrafları hakkında Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, ” Bir ülke eğitimde neyse, gelecekte gideceği nokta da odur. Eğitimde gerekli bütçe ayrılsın” denildi.
Eğitim Sen, giderek artan okul masrafları hakkında Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya; Müfredatı Geri Çekin Platformu bileşenleri, demokratik kitle örgütleri, eğitim kurumları katıldı. Açıklamayı, Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak okudu.
“DERİN YOKSULLUK ÖĞRENCİLERİMİZİ VURUYOR ”
Kemal Irmak, artan pahalıkla okul için ihtiyaç duyulan malzemelerini almanın zorluklarından bahsederek, “Son açıklanan enflasyon rakamlarına göre en yüksek enflasyon yüzde 121 ile eğitim alanındaki harcamalarda. Bu ülkenin yüzde 70’i asgari ücretle 17 bin liraya çalışıyor. Normalde bir öğrencinin ortalama aylık gideri 4-5 bin lira, bu farklı yerlerde 25 bin liraya ulaşıyor. Özel okullarda en düşüğü 300 bin liradan 1 milyona kadar yükseliyor. Yoksul halk çocukları kendi çaresizliklerine bırakılmışlar. Bir anne baba düşünün çocuğunun eğitim ihtiyacını karşılayamadığı için utanıyor bu ülkede, herkes biliyor, biz de biliyoruz. Eğitim zorunludur ve parasızdır. Eğitimi parasız kıldığınız anayasadan bugün getirdiğiniz noktaya bakın. Her noktada anayasayı tanımadığınız gibi bu ülkenin yoksul çocuklarının eğitim hakkını çalıyorsunuz. Bir sınıfa çalışıyorsunuz. Askere giden kim, vergi verem kim? Yoksullar. Daha maaşını almadan vergisini veren emekçiler. Çiftçiler ürünlerini tarlalara döküyor. Her gün, her yerde yoksullukla ilgili isyan var. Bugün de ülkenin ormanları bir avuç çeteye peşkeş çekiliyor. Buna karşı çıkan köylüler öldürülüyor. Yani deniliyor ki bizim gibi bir avuç sınıfa hizmet edin” dedi.
“ÇOCUKLAR BİRÇOK HASTALIKLA KARŞI KARŞIYA OLACAK”
“Açıklanan genelge ile temizlik hizmeti 32 saatten 22 saate düşürülüyor” diyen Kemal Irmak, “Haftada en fazla üç kez temizlik yapılacak. Çocuklar bu koşullarda birçok hastalıkla karşı karşıya kalacaklar ciddi bir halk sağlığı sorunu olacak. Taşımalı sistemi kaldırdılar bununla yetindiler mi? Hayır! İkili öğretim yapan okullarda öğlen yemeği verilen çocukların, öğlen yemeği hakları ellerinden alındı. Mesele bununla bitmiyor. İktidar ve bakanlık, MESEM’ler ile çocuk sömürüsü meşru hale getirildiği çocuk işçiliğinin yaşını 7-8’inci sınıflara çekiyorlar” diye ekledi.
“ÇOCUKLARIN GELECEĞİNİ KARARTIYORSUNUZ”
Müfredatta evrimin olmadığına dikkat çeken Irmak şunları ifade etti:
“Anne, baba sabah çocuklarını okula gönderirken bir su, bir meyve bile koyamıyorlar. Ulaşım velilerin üstüne yıkıldı. Her gün akaryakıta gelen zamla bunlar karşılanamıyor.
Bütün bunlar karşısında bu iktidarı ve Yusuf Tekin’i ülkenin eğitimle ilgili sorununu çözmeye davet ediyoruz. Çözemiyorsanız, istifa edin. Bu ülkede yetişmiş onlarca bilim insanı var, onlar eğitimin başına gelirler. Yeniden demokratik, laik eğitimi bu çocukların gündemine koyarlar. Bunda ısrar ettikçe çocukların geleceğini karartıyorsunuz.
“SON ÜÇ YILDA 900 BİN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ ÜNİVERSİTEYİ TERK ETMİŞ”
Son üç yılda, 900 bin üniversite öğrencisi üniversiteyi terk etmiş. Yüzde 90’ı ekonomik sebeplerden dolayı okullarına devam edemiyorlar. Bir ülke eğitimde neyse, gelecekte gideceği nokta da odur. O yüzden eğitimde gerekli bütçe ayrılsın. Okullara ödenek gönderin. Çetelerin vergilerinden kısarak değil, onların vergileri alınarak çocukların eğitim hakkı gerçek anlamda sağlansın. Eğitim haktır, herkes için haktır.
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.