PİRHA- Eğitim Sen Ankara Şubeleri, düzenlediği basın açıklamasında yüz yüze eğitimin ertelenmesini, aşının yaygınlaştırılmasını ve gerekli tüm tedbirlerin alınmasını istediklerini dile getirdi.
Eğitim Sen Ankara Şubeleri, Eğitim-Sen 5 No’lu Üniversiteler şubesi önünde bir araya gelerek, ‘Aşı nerede? Ölmek istemiyoruz’ dedi.
‘Eğitime bütçe istiyoruz’, ‘Parasız sağlık, parasız eğitim’ sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklamasını Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Cemal Doğan okudu.
“AKP VE MEB GEREKEN TEDBİRLERİ ALMIYOR”
Salgının ülkemizde yayılmasının üzerinden geçen bir yılı aşkın süreye rağmen hükümetin ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) alınması gereken tedbirler konusunda eğitim emekçilerinin ve eğitim bileşenlerinin talep ve önerilerine kulaklarını tıkadığını ifade eden Doğan, “15 Şubat’ta köy okullarında, 2 Mart’ta diğer bütün bölgelerde başlayan yüz yüze eğitimin çok riskli bir sürece dönüşmesine yol açtı” dedi.
“OKULLARIMIZDAKİ VAKA ARTIŞLARI NE MEB’İN NE DE İKTİDARIN UMURUNDADIR”
Eğitim-Sen olarak eğitimin kamusal bir hizmet olduğunu ve eğitime yeterli bütçe ayrılması gerektiğini her fırsatta dile getirdiklerini vurgulayan Doğan, şunları kaydetti:
“İktidar, yeterli bütçe ayırmadığı gibi on binlerce öğretmene ihtiyaç olduğu halde atama yapmamıştır. Eğitim emekçileri neredeyse açlık sınırının altında maaşlarla çalıştırılmaktadır. Diğer yanda MEB için günlüğü 2 bin 160 liradan koruma araçları yeniden kiralanmaktadır. Demokratik hak arama ve basın açıklaması yapmanın önüne her tür engel çıkarılırken “lebalep kongreler”in yapıldığı ve her kongreden sonra o ilde vakaların patladığı bir dönemde, okullarımızdaki vaka artışları ne MEB’in ne de iktidarın umurundadır.”
“EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARININ SAĞLIKLI VE GÜVENLİ OLMASI GEREKMEKTEDİR”
‘MEB her şeyin yolunda olduğu algısı yaratıyor’ diyen Doğan, “Salgının giderek yükseldiği koşullarda eğitim emekçilerinin desteklenmesi gerekirken, halen aşı planlamasında 2. aşamanın 7. sırasında gösterilmeleri ve bir türlü öne alınmamaları, hem eğitim emekçileri hem de tüm eğitim bileşenleri açısından çok ciddi riskler barındırmaktadır. Sendikamızın MEB’e yaptığı çağrılar, Sağlık Bakanlığı’na yaptığı başvurular dikkate alınmamıştır” ifadelerine yer verdi.
“BU RİSKLİ DURUM DAHA FAZLA SÜRDÜRÜLEMEZ”
MEB’in ısrarla okullardaki vaka sayılarını gizlediğini ve herhangi bir açıklama yapmadığına dikkat çeken Doğan, “Önü alınamaz bir şekilde vakalar ve hasta sayıları tüm Türkiye’de hızla yükselirken eğitim alanında hiçbir tedbir alınmaması, yüz yüze eğitimin sürdürülebilirliğini tehlikeye atmaktadır. Yapılan çağrılara rağmen başta aşı olmak üzere önlemler noktasında bir hazırlık gözükmemektedir. Eğitim bileşenlerinin yaşamı ve sağlığı tehlikeye atılamaz ve bu riskli durum daha fazla sürdürülemez” açıklamasında bulundu.
Yapılan açıklamada son olarak hükümete ve MEB’e seslenen Doğan, yaşanan sürece ilişkin talep ve önerilerini şu şekilde sıraladı:
“-Eğitim emekçilerinin iki doz aşılanması süreci hızla tamamlanmalıdır.
-Eğitime ek bütçe oluşturulmalı, sağlıklı ve güvenli bir eğitim için ihtiyaç duyulan kadro atamaları yapılmalıdır.
-Seyreltilmiş sınıf uygulamasını ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmamalıdır.
-Maske ve hijyen malzemeleri konusunda sürekli ek takviyelerin yapılacağı bir düzenleme mutlaka planlanmalıdır.
-Kalabalık okullarda, öğretmenler odası sayısının artırılması konusunda çalışma yürütülmelidir.
-Kalabalık okullarda öğrenci ve öğretmen tuvalet sayılarının artırılması için çalışma yapılmalıdır.
-Okullarda bir sağlık görevlisi gereklidir, bu ihtiyaca dönük çalışma yürütülmelidir.
-Alınan önlemlerin kapsamı genişledikçe okullarımız kademeli olarak açılmalı, yaşamın tüm alanları kademeli bir şekilde normalleşme kapsamına alınmalıdır.”
Eğitim-Sen üyeleri basın açıklamasının ardından 1 dakikalık saygı duruşu ve oturma eylemi yaparak eylemi sonlandırdı.
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.