PİRHA-Dünya 8 Kasım Dünya Radyoloji Günü dolayısıyla hastanelerdeki radyoloji çalışanlarının sorunlarına değinen Adıyaman Tüm Radyoloji Derneği MYK Üyesi Ali Haydar Turhal, hastanelerde personel sayısının eksikliğinden dolayı çok daha fazla çalışmak zorunda kaldıklarını söyleyerek, Adıyaman’da Haziran’da açılması beklenen hastanenin neden açılmadığını sordu.
Adıyaman Tüm Radyoloji Derneği Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Haydar Turhal, 8 Kasım Dünya Radyoloji Günü’ne ilişkin tüm radyoloji çalışanlarının gününü kutladı. Turhal, personel sayısının az, tıbbi cihazların yetersiz olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı’nın ve Adıyaman’da bulunan Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkililerinin sorunlara çözüm bulmasını istedi.
Turhal, ayrıca yakın dönemde açılması düşünülen hastanenin hala hizmete girmediğini, bunun da hastaları ve sağlık çalışanlarını zor durumda bıraktığını söyledi.
“RADYOLOJİ BÖLÜMÜ EN ÖNEMLİ BİR BÖLÜMKEN EN AZ İLGİNEN BİR HALİNE GELDİ”
Hastanedeki problemlerle ilgili hastane idaresiyle konuştuklarını belirten Turhal, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
“Gerekli kişilerle konuştuğumuzda bu ihmallerin çözülmediği, cihaz problemleriyle ilgili yeterli bir çalışma yapılmadığını görüyoruz. Radyoloji bölümü hastanelerde en önemli bölümlerden bir tanesiyken en az önemsenen, en az ilgilenilen bir yer haline geldi. Radyoloji bölümü uzmanlık gerektiren bir meslekken biz bu işi de yapmak zorunda kalıyoruz. Sağlık Bakanlığı’ndan aldığımız verilere göre hastaların yüzde 20’si gereksiz istemlerden oluşuyor. Bu da hastaların radyasyon almalarını maalesef artırmaktadır.”
“HAZİRAN’DA AÇILMASI BEKLENİYORDU”
Adıyaman’da yaşanan depremin ardından sorunların artış gösterdiğine dikkat çeken Turhal, hava kirliliğinin hasta sayısına etki ettiğini belirtti. Hasta sayısında yaşanan artışın radyoloji birimindeki hasta başvuru sayısına da yansıdığını söyledi. Turhal, şöyle konuştu:
“Hava kirliliğinden dolayı birçok hasta radyoloji bölümüne gelerek tanısal amaçla ilk başvurdukları yerlerden bir tanesi. Bunu bir an önce iyileştirmek gerekiyor ki topluma mal edilebilsin. Bugün Adıyaman’a baktığımızda Sağlık Bakanlığı’nın hastaneyle ilgilenmediğini görüyoruz. Haziran’da açılması beklenen yeni hastaneyle ilgili bir ilerleme olmadığını görüyoruz. Hastane kapalı ve hizmete açık değil. Bu da hastaların mağduriyetinin artmasına, sağlık personel yetersizliğinden dolayı çalışanların çok daha fazla çalışmasına neden oluyor. Bunun sonucunda da halkın yeteri kadar sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor.”
“28 GÜN BİR RENDEVU SÜRESİ YAŞANIYOR”
Yeni hastanenin açılmamasıyla birlikte, hasta olan kişilerin randevu süresinin uzadığını söyleyen Turhal, “Radyoloji bölümünün en önemli birimlerinden biri olan ultrason biriminde özellikle Myelomeningosel (MMC) teşhis edilmek üzere gönderildiğinde 28 günlük bir randevu süresi yaşanmakta bu da hasta süresi için uzun bir süre, bunun bir an önce yerine getirilmesi gerekiyor. Hastanın teşhisinin en hızlı şekilde belirlenip tedavi edilmesi gerekmektedir. Bununla ilgili çözüm yerine getirilmesi de hastane başhekimliğine ve Sağlık Bakanlığı’na düşer. Bu hususla ilgili gerekli önlemlerin alınması gerektiğini talep ediyoruz” ifadesinde bulundu.
“DÜNYA RADYOLOJİ GÜNÜ KUTLU OLSUN”
Personel sayısı ve cihazların yetersizliğine rağmen bütün meslektaşlarının canı gönülden görevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirdiklerine vurgu yapan Turhal, hastaların mağdur olmaması için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyerek bütün meslektaşlarının Dünya 8 Kasım Radyoloji Günü’nü kutladı.
Kamber YILDIZ/ADIYAMAN
Yoruma kapalı.