PİRHA- Almanya’nın Berlin ve Dortmund kentlerinde yapılan panellerle Maraş’tan Roboski’ye tüm katliamlar kınandı.
Haberin Videosu
Dakme-Dortmund ve Çevresi Alevi Kültür Merkezi’nde Maraş’tan Roboski’ye anma etkinliği gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Maraş Katliamı tanıklarından Niyazı Öztaş’ın yaptığı etkinlikte konuşmacılar araştırmacı yazar Firaz Baran ve Dakme Dergah yönetiminden Eş Başkanı Ayfer Kılınç yer aldı.
Katliamlarda yaşamlarını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşu ile başlayan anma etkinliğinde açılış konuşmasını Dergah Eş Başkanı Ayfer Kılınç yaptı. Maraş’tan Roboski’ye kadar yaşanan katliamlara değinen Kılınç, böylesine zorlu bir süreçten geçen Alevilerin daha duyarlı olmaları gerektiğini ve dergahlarına sahip çıkmaları gerektiğini vurguladı.
“ALEVİLERİ DAHA KÖTÜ ŞEYLER BEKLEYEBİLİR”
Kısa bir konuşma yapan Maraş Katliamı tanıklarından Niyazi Öztaş da katliamda yaşananlardan bahsederek Alevilere bir Alman sözü ile seslendi: “Wir müssen so schnell wie möglich Handeln. (Bizim çok hızlı davranmamız gerekiyor). Alevileri daha kötü şeyler bekleyebilir. Alevilerin bu duruma karşı birlik olması gerekir.”
“TOPLANTILAR MAHKEME BELGELERİNDE AÇIKLANMIŞ”
Arkasından söz alan araştırmacı yazar Firaz Baran ise Maraş’ta yaşanan katliamın nasıl planlanıp gerçekleştirildiğini şöyle anlattı:
“Katliam kararı Ankara’dan verildikten sonra, katliamcılar toplantı yapıyor (bu toplantılar mahkeme belgelerinde açıklanmış). Ardından Ankara’dan tetikçiler geliyor, sonra Alevileri tespit edip evlerini kırmızı boya ile işaretliyorlar. Neden işaretleniyor diye sorulduğunda, katliamcıların cevabı PTT ya da belediye görevlisiyiz oluyor. Katliamcılar organize şekilde gruplara ayrılıyor ve bu katliamı gerçekleştirmek için çeşitli caddelere gönderiliyorlar.”
Baran, organize bir şekilde yapılan bu katliamın üç beş kişiye yıkılmasını kabul etmediğini de ekledi.
Konuşmaların ardından etkinlik soru cevap halinde devam etti.
Lokmalar pay edildi ve Tacim (Baba) Yıldız’ın deyişleri ile semahlar dönüldü.
BERLİN CEMEVİ’NDE PANELE İLGİ YOĞUNDU
Berlin Alevi Toplumu-Cemevi ise ’78 Maraş Kıyımı konulu bir panel düzenledi. Araştırmacı-Yazar Aziz Tunç ve Haydar Küpeli’nin konuşmacı olarak katıldığı panelin moderatörlüğünü BAT-Cemevi Genel Sekreteri Devrim Deniz Taner yaptı. Pir Ali Çiçek’in delil uyandırması ile başlayan panelde, BAT-Cemevi Başkanı Numan Emre bir açılış konuşması yaptı. Ardından Mehmet Şeker dedenin hazırladığı Maraş Katliamı konulu sinevizyon gösterildi.
Panelin birinci bölümünde konuşan Tunç Maraş Katliamı’na gelinen süreci aktardı.
Tunç’un konuşmasının ardından Ozan Şahturna Maraş Katliamı üzerine yaptığı eserini seslendirdi. Şahturna’nın kızı Şirin de bir deyiş okudu.
Panelin’in ikinci bölümünde ise Haydar Küpeli, Berlin Yurtseverler Birliği örgütlenmesinden günümüze Alevi örgütlenmesini aktardı. Panele yoğun bir katılım oldu.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.