Alevi Haber Ajansi

‘Doğalgaz denetimleri yeterli değil’

PİRHA- Malatya’da yaşanan doğalgaz patlamasıyla ilgili açıklama yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Malatya İl Temsilciliği denetim ve kontrollere önem verilmesi gerektiğini kaydetti. 

7 Mart 2019 tarihinde Malatya Yeşilyurt ilçesine bağlı İnönü Mahallesi Çamlıbel Sokak’ta bulunan bir apartmanın 3’üncü katında sabah 07.00 sıralarında yaşanan doğalgaz patlaması meydana geldi. 3 kişinin yaralandığı patlamada 1 kişi de hayatını kaybetti. Patlama ile ilgili Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Malatya İl Temsilciği bir basın toplantısı düzenledi. Basın metnini TMMOB Malatya İl Temsilciği Başkanı Erdal Yavaş okudu.

Kazanın üzücü olduğunu dile getiren Yavaş, “Bu tür kazaların bir daha yaşanmaması açısından üzerinde önemle durulması gereken bir olaydır” dedi. Yavaş, şunları kaydetti:

“İHMALLE DOĞALGAZI GÜVENLİ YAKIT OLMAKTAN ÇIKARIYOR”

“Doğalgaz, teknolojisi gelişmiş, dağıtım şebekesinin nasıl döşeneceği, bina içi tesisatlarının nasıl ve kimler tarafından yapılacağı, doğal gaz hattı geçen bölgelerde kazıların nasıl yapılacağı uluslararası standartlarda tarif edilmiş, bu şartlar ülkemizdeki teknik ve idari şartnamelere de yansıtılmıştır. Dolayısıyla, doğalgaz dağıtımını üstlenen firmalardan, dönüşüm tesisatlarını gerçekleştiren yetkili mühendislik firmalarının, bunların bünyesinde çalışan teknisyenlerin, doğal gaz kullanıcılarının, doğal gaz tesisatlarının bulunduğu sokaklarda kazı yapacak olan su, elektrik ve telefon dağıtım kurumlarının uyması gereken kurallar bellidir ve herhangi bir yanlış anlaşılmaya meydan vermeyecek kadar nettir. Bu kurallara uyulduğu sürece doğal gaz son derece güvenli bir yakıttır. Ancak yeterli ve kalifiye teknik eleman çalıştırmamak, yapılan her tür imalatı yeterli denetimlere tabi tutmamak gibi ihmaller doğalgazı güvenli bir yakıt olmaktan çıkarıp, kent içinde her an patlamaya hazır bombalar yığını haline getirebilir.

İlimizdeki patlama mahallinde yapılan incelemelerde tahminen sızan doğalgazın evin salon, koridor ve mutfakta birikmesi sonucu patlama koşulları oluşmuş ve muhtemelen elektrik bağlantılarından meydana gelen ark sonucunda öncelikle salonda yangın meydana gelmiş ve kısa süre içerisinde mutfakta da patlamaya neden olmuştur. Bu patlama sonucunda mutfağın balkon dış mahalline açılan kapı ve duvarın dışa doğru yıkılması sonucunda gazın tahliye olduğu kanaatindeyiz. Bu olay sonucunda bir kişi hayatını kaybetmiş, üç kişide de yanıktan kaynaklanan yaralanma meydana gelmiştir.

“DENETİMLER YETERLİ DEĞİL”

Özellikle denetim ve eğitim konularında alınması gerekli önlemler olduğu görüşündeyiz. Bu önlemler direk ekonomi ile ilgili olmakla birlikte bu durumda insanların can ve mal güvenliği söz konusudur. Doğalgaz tesisatı, güvenlik açısından kontrollerin/denetimlerin her aşamada yapılmasını gerektirir. Ancak, tesisata gaz verilene kadar denetimlerin yapıldığı, gaz açıldıktan sonra yapılan denetimlerin yeterli olmadığı kanaatindeyiz.

Doğalgaz kullanılan ortamlarda zehirlenmelerin asıl nedeni tam yanmanın sağlanamamasından dolayı ortaya çıkan karbon monoksit gazıdır. Doğalgaz kimyasal özellikleri bakımından zehirli değildir. Ancak havadan hafif bir gaz olduğundan tesisatta meydana gelen bir kaçak sonrası kapalı alanlarda üst kısımlarda birikir. Çok miktarda birikme yapması ortamdaki oksijeni azaltıp zehirlenmelere ve patlamalara sebep olabilmektedir. Bu sebeple doğalgaz kullanımında alınacak bazı basit tedbirlerle kazaların, can kayıplarının önüne geçmemiz mümkün olabilir.

ALINACAK BAZI TEDBİRLER

Doğalgaz tesisatlarına kesinlikle müdahale edilmemeli, yetkisiz kişi ve kuruluşlara tamir ve bakım gibi işlemler yaptırılmamalıdır.

Gaz açma işlemi gerçekleştirildikten sonra tesisatlara yeni bir cihaz bağlanması halinde, kesinlikle gaz dağıtım firmasına haber verilmelidir.

Pencere veya duvarlara monte edilen, ortama taze hava girmesini ve herhangi bir gaz kaçağı durumunda da gazın dışarıya tahliye edilmesini sağlayan menfezler asla iptal edilmemeli ve üzeri kapatılmamalıdır.

Kombi, şofben gibi cihazların her yıl kış mevsimine girmeden yetkili servisler aracılığıyla bakımı yaptırılmalıdır.

Gaz kaçağı riskini ortadan kaldırmak için ocak ve kombilerdeki eskimiş, paslanmış veya ömrünü tamamlamış bağlantı refleksler mutlaka yenilenmelidir.

Lodoslu havalarda baca çekişi olumsuz yönde etkileneceğinden gaz sızıntısına karşı dikkatli olunmalı, bacalı cihazın bulunduğu odadaki menfezlerin açık olması sağlanmalıdır.

Cihaz baca bağlantı fleksleri yıpranmamış, delinmemiş olmalı. Flekslerin baca girişleri ile arasındaki boşluk sıcaklığa dayanıklı malzeme ile sızdırmaz hale getirilmelidir.

Bacanın çekmemesi durumunda cihazların çalışmasını engelleyen emniyet sistemi her bacalı cihazda mutlaka olmalı, cihazlarda bu sistem devre dışı bırakılmamalıdır.

Bacalı cihazların olduğu mahal yatak odası ve banyo olmamalı, bu cihazların olduğu mahallerde yatılmamalıdır.

Odamız bu vesileyle başta doğalgaz dağıtım şirketinin dağıtım ve servis hatlarını kontrol eden firmalar olmak üzere; doğalgaz konusunda çalışan tüm kesimleri, yerel yönetimleri ve kullanıcıları bir daha bu tür kazaların yaşanmaması için, doğal gazla ilgili güvenlik mevzuatlarına harfiyen uymaya, üzerlerine düşen sorumlulukları titizlikle yerine getirmeye davet etmektedir.

MEHMET YALMAN/MALATYA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak