PİRHA- Alevi Ansiklopedisi çalışma ekibinde yer alan Doç. Dr. Çetin Gürer, Alevilik bilgisinin dijital ortamda topluma ulaştırabilmesinin bir sorumluluk olduğunu söyledi. Gürer, “Tanımlama tekelini elinde bulunduran devletin Alevilik üzerinden bir kimlik inşa etme politikası var. Buda devlet dışı bir alana yönelmek, kendi kurumları içerisinde kendi bilgisini üretmek gibi bir takım çabaları ortaya çıkardı” dedi. Gürer ayrıca Alevi Ansiklopedisi internet sitesinin 2025 yılının bahar ayı ile birlikte yayın hayatına başlamasını planladıklarını kaydetti.
Almanya’nın Dortmund kentinde Rıza Şehri Akademisi tarafından organize edilen Alevi Ansiklopedisi Sempozyumu yoğun katılımla gerçekleşti. Sempozyuma katkı sunan Alevi Ansiklopedisi çalışma ekibinden Doç. Dr. Çetin Gürer, ansiklopedinin hazırlanmasına yönelik teknik bilgiler vermişti.
“ALEVİLER, KENDİ ÖZ BİLGİLERİNİ ÜRETEBİLİYORLAR MI?”
Sempozyumda Alevi Ansiklopedisinin alt yapısını oluşturabilmeyi hedeflediklerini söyleyen Gürer, “Bu sempozyumu gerçekleştirirken bir takım hedefleri gerçekleştirmek istedik. Bunlardan birincisi öncelikle Alevi Ansiklopedisi çalışmasının ciddiye aldığımızın kamuoyuyla paylaşılmasıydı. Sempozyuma katılanlar ile Alevi Ansiklopedisinin alt yapısını, insan kaynağını oluşturabilmek ve bütün bunları değiş-tokuş yapabilme gibi bir hedefle bunu yaptık. Yapılan sunumlar bu ihtiyacın ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdi. Sempozyumda Alevilik bilgisinin Türkiye’de karşı karşıya kaldığı durumu tartışmaya açtık. Aleviler, Türkiye’de devletin asimilasyon politikaları altında kendi öz bilgilerini üretebiliyor mu? Türkiye’deki Aleviler ve devlet arasındaki o gerilimli ilişkiyi birazcık tematize ettik. Yine 2. günde Alevilerin göç ettiği ülkelerde devletle kurduğu ilişkileri, bu ilişkiler üzerinden nasıl kurumsallaştıkları, Alevilik bilgisini nasıl ürettikleri, hangi hakları elde ettiklerini karşılaştırmalı olarak göstermeye çalıştık” dedi.
“ALEVİLİĞİN AKTARABİLECEK BİR BİLGİSİ VAR”
2 gün süren sempozyumdaki tartışmaların Aleviliğin aktarabilecek bilgisi olduğu gerçekliğini ortaya çıkardığını belirten Gürer, “Bu tartışmalar bize şunu gösterdi; Aleviliğin aktarılabilecek bir bilgisi var. Aleviliğin yeni nesillere ulaştırılması gereken bir bilgisi var. Bunun hızlı biçimde, bir an önce, bütün kaynakların kullanılarak ve araçların seferber edilerek yapılması gerekiyor. Yaşadığımız dijital çağın kendilerine göre bir takım artıları-eksikleri ve özgünlükleri var. Bir akışkanlık modernitesi içerisinde yaşıyoruz ve tüm bilgiler çok daha hızlı üretilebiliyor veya kaybolabiliyor. Bu dijital olanakları kullanarak bu bilgilerin kaybolmadan ihtiyaç sahibi olan kişilere bunları ulaştırabilmek gibi bir sorumluluk var” diye konuştu.
“ALEVİLİK KENDİSİNİ VE BİLGİSİNİ DEVLET-DIŞI ALANA TAŞIYOR”
Gürer, devletin Aleviliğe yeni bir kimlik inşa etme girişimlerine karşı Alevi örgütlerinin devlet dışı bir alanda kendi bilgisini üretmenin çabası içerisine girdiğini ifade ederek, “Devletin kendisini inançlar ve din konusunda bir egemenlik noktası var. Türkiye Cumhuriyeti devleti tüm inançları tanımlama gücünü ve meşruiyetini kendisinde görüyor. Türkiye’de üniversite ve araştırma merkezleri gibi devletlerin kurumları arasında bu tür çalışmalar yapıldığında tamda bu sorunla karşılaşıyoruz. Tanımlama tekelini elinde bulunduran devletin bunun üzerinden bir kimlik inşa etme politikası var. Buradaki çelişki ise; Alevilerin ve Alevi kurumlarının bunu farkettikten sonra ortaya koymuş oldukları refleksler. Buda devlet dışı bir alana yönelmek, kendi kurumları içerisinde kendi bilgisini üretmek gibi bir takım çabaları ortaya çıkardı. Bir inanç olarak kendisini devlet dışı bir siyasallıkta konumlanan Aleviliğin de bir pratik sonucu ortaya çıkıyor. Devletle uzlaşılmaz bir noktada yan yana geldiğinde Alevilik kendisini devlet dışı alana taşıyarak kendi varlığını devam ettirmeye çalışıyor” şeklinde konuştu.
ALEVİ ANSİKLOPEDİSİNİN 2025 BAHARINDA TAMAMLANMASI PLANLANIYOR
Gürer, son olarak Alevi Ansiklopedisi internet sitesinin 2025 yılının bahar ayı ile birlikte yayın hayatına başlamasını planladıklarını kaydederek şunları belirti:
“Bizler bu Alevi Ansiklopedisi çalışmasını dijital bir platform olarak düşündük. Basılı bir kaynak olarak kitaplığımızda bulunduracağımız bir neşriyat olamayacak Alevi Ansiklopedisi; bunun altını çizmek gerekiyor. Ansiklopedi dijital ortamda hizmet verecek ve tüm kullanıcılar istedikleri zaman ansiklopediye ulaşabilecekler. Önemli olan ise dijital medyada olması ve Alevilerin kendi bilgisini üretiyor olması, dolayısıyla orada epistemik bir şiddetinde dışına çıkmanın bir biçimi olarak bunu değerlendirmek gerekiyor. Mart ayından itibaren bu çalışmaları başlattık. Bizler taşlarını koyduk, henüz bütün işleyişiyle ortaya çıkmadı. 2025 yılının bahar ayı ile birlikte Alevi Ansiklopedisi internet sitesi tamamlanmış ve yayın hayatın başlayacak diye planlıyoruz. Tabi ki bu takvimler koşullara bağlı olarak değişebilir.”
PİRHA/ALMANYA
İLGİLİ HABERLER:
-DAD Eş Genel Başkanı Kete: Alevi Ansiklopedisi, hafızayı gelecek kuşaklara taşıyacak-VİDEO
-Dr. Ali Arslan: Alevi inancını dijital platforma taşımalıyız, bu kalıcı bir referans olacak-VİDEO
-Dr. Gültekin: Alevi kurumlarının kendi birikimi üzerinden akademilerini oluşturması değerli-VİDEO
Yoruma kapalı.