PİRHA-Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ‘Şehrimiz Diyarbakır’ adlı tanıtım kitabında Diyarbakır’da konuşulan dilin Azerbaycan Bakü Türkçesi olduğu ifadesine ilişkin soru önergesi verdi. Kaçmaz, önergesinde “Yaklaşık 2 milyon insanın yaşadığı Diyarbakır’da anadilleri olan Kürtçe’nin inkâr edilip Azerbaycan Bakü Türkçesi’nin konuşulduğu ‘tespitini’ kim yapmıştır?” diye sordu.
Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, MEB tarafından hazırlanan ‘Şehrimiz Diyarbakır’ adlı tanıtım kitabındaki ‘Diyarbakır’da Bakü Türkçesi konuşulmakta’ ifadesinin yer almasına ilişkin Milli Eğitim Bakanına soru önergesi yöneltti.
Hüseyin Kaçmaz, soru önergesinde Kürtçenin, Dünya üzerinde yaklaşık 60 milyon kişi tarafından konuşulduğunu ve 721.599 sayısı ile en fazla kelime sayısına sahip 9. dil olduğunu belirtti. Kaçmaz, “Kürtçe’ye yönelik inkâr tüm hükümetler döneminde olduğu gibi AKP Hükümetleri döneminde de devam etmektedir” diyerek MEB tarafından hazırlanan 214 sayfalık ‘Şehrimiz Diyarbakır’ adlı tanıtım kitabını eleştirdi.
Hüseyin Kaçmaz, söz konusu kitabın ‘Diyarbakır Ağzı ve Özellikleri’ bölümündeki tanımlamalara karşılık şu soruları yöneltti:
“-Yaklaşık 2 milyon insanın yaşadığı Diyarbakır’da Azerbaycan Bakü Türkçesinin konuşulduğundan Diyarbakır halkının bilgisi var mıdır?
-Diyarbakır’da konuşulan dil Kürtçe midir yoksa Azerbaycan Bakü Türkçesi midir?
-Yaklaşık 2 milyon insanın yaşadığı Diyarbakır’da anadilleri olan Kürtçe’nin inkâr edilip Azerbaycan Bakü Türkçesi’nin konuşulduğu “tespitini” kim yapmıştır?
-Söz konusu kitapta Kürtçe’yi yok sayıp Azerbaycan Bakü Türkçe’sini ön plana çıkararak amaçlanmak istenen nedir?
-Söz konusu kitabın hazırlanması aşamasında kimler yer almıştır? Bu aşamada Diyarbakır’da bulunan kurumlardan destek alınmış mıdır? Alınmış ise hangi kurumlardan destek alınmıştır?
-Hazırlanan kitabın amacı Diyarbakır’ı tanıtmak mıdır yoksa bu vesileyle Kürt Dilini inkâr etmek midir?”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.