PİRHA- 13 aydır elektriklerinin kesik olmasına ilişkin açıklama yapan PSAKD Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Koluman, gerek valilik gerekse belediye üzerinden gerçekleştirdikleri görüşmelerden sonuç alınamadığını, bundan dolayı da mahkeme yoluna gittiklerini belirterek, “Nasıl kiliseler, camiler, sinagoglardan elektrik faturası alınmıyorsa, bizler bu ülkede yaşayan milyonlarca Alevi olarak da bu hakka sahip olduğumuzu düşünmekteyiz” dedi.
Haberin Videosu:
Diyarbakır Cemevi’nin 13 aydır kesik olan elektriğinin açılmasına dönük girişiler sonuçsuz kaldı. Konuya ilişkin cemevinde açıklama yapan PSAKD Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Koluman, girişimlerinin sonuçsuz kaldığını belirterek şunları ifade etti;
“Cemevinin elektrik borcunun genel bütçeden ödenmesi hususunda Valiliğe başvuru yaptık. Ama maalesef bu talebimiz herhangi bir olumlu karşılık bulmadı ve sonuçsuz kaldı. Keza yaşadığımız bölge olarak Bağlar Belediyesi’ne başvuru yaptık. Bağlar Belediyesi sorunu çözeceğiz diyerek bizi 3 ay oyaladılar. Son yaptığımız görüşmelerden de olumlu bir sonuç alamadığımız için son çare bu davayı açmak zorunda kaldığımızı belirtmek isteriz. Davayı Diyarbakır Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açtık. Bu ülkede yaşayan milyonlarca Alevi, vergisini ödemesine rağmen, vatandaş olarak hizmetini yapmasına rağmen maalesef ki en temel hakkımız olan temel haklarımızın kısıtlandığını, bugün buradan sağlanmayan elektrik enerjisi ile görmüş bulunmaktayız. Dolayısıyla davadaki gerekçelerimizi kısaca ifade etmek gerekirse biz özellikle din ve vicdan özgürlüğüne dayanarak bu davayı açma gereği duyduk. Çünkü elimizde birçok emsal karar var.
AİHM KARARLARI HATIRLATILDI
Her ne kadar cemevleri yasal anlamda ibadethane statüsüne kavuşturulmasa bile, evrensel hukuk bağlamında AİHM’nin cemevlerinin Alevilerin ibadethanesi olduğuna dair içtihatları vardır. Ceza İdare Mahkemeleri’nin bu anlamda kararları mevcuttur. Yine Yargıtay’ın bu anlamda cemevlerinin Alevilerin ibadethanesi olduğunu, ibadetinin de cem olduğunu, dolayısıyla yüzyıllardır Alevilerin cem yaparak bu cem ibadetlerini cemevinde yerine getirdiğine dair içtihatları olmasına rağmen maalesef ki halen pratikte cemevleri ibadethane statüsüne kavuşturulmamıştır. Anayasanın 10. Maddesinde geçen eşitlik ilkesine aykırı bir tutuma karşı karşıya olduğumuzu belirtmek isteriz.”
“EŞİT MUAMELE GÖRMEK İSTİYORUZ”
13 aydır Cemevinde ibadetlerini yerine getiremediklerini söyleyen Koluman, “Bu ülkenin yaşayan bir birey olarak vatandaşı olarak bizler de eşit muamele görmek istiyoruz. Nasıl kiliseler, camiler, sinagoglardan elektrik faturası alınmıyorsa, elektrik borçlarından muaf tutuluyorsa bizler bu ülkede yaşayan milyonlarca Alevi olarak da bu hakka sahip olduğumuzu düşünmekteyiz” dedi.
Son olarak hakimlere çağrıda bulunan Av. Koluman, vicdanlı karar vermelerini istedi.
PİRHA/DİYARBAKIR
Yoruma kapalı.