PİRHA- Yaklaşık 7 aydır PSAKD Diyarbakır Şubesi’ne bağlı cemevinde yaşanan elektrik kesintisi ile ilgili şube başkanı Cafer Koluman PİRHA’ya açıklamalarda bulundu. Koluman, “Elektrik kesintisinden dolayı cem yapamıyoruz. Yetkililerden randevu aldık görüşeceğiz, cemevinin elektriği bırakılmazsa hukuki süreç başlatacağız” ifadelerini kullandı.
Ülkemizde daha önce mahkeme tarafından alınan ‘cemevleri ibadethanedir, elektrik ve su faturalarını devlet öder’ kararları olmasına rağmen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır şubesine bağlı cemevinin yaklaşık 7 aydır borcundan dolayı elektriği kesilmiş. Elektrik kesintisinden dolayı cemevinde cem yapamadıkları ve inançlarını yaşayamadıkları için Alevi canlar mağdur bir durumda. Konuya ilişkin Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Koluman PİRHA’ya açıklamalarda bulundu.
“CEMEVLERİ HALEN İBADETHANE OLARAK GÖRÜLMÜYOR”
“Tam 7 aydır elektriksiz bir ortamda yaşamaktayız. Tüm yetkili kurumlara başvurularımıza kayıtsız kaldılar” diyen PSAKD Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Koluman, “Burası bir ibadet merkezi buranın elektriğinin açık olması gerekirken şu anda kapalı. İbadet merkezlerinin elektrik faturası ödemesinden muaf olması gerekirken borcundan dolayı elektriği kesiyorlar. Yaşanan bu mevcut durum cemevlerinin halen ibadethane olarak görülmediğini gösteriyor.”
“İMAR YASASINDA CEMEVİ İBADETHANE OLARAK GEÇMEMEKTEDİR”
“Anayasal ve yasal olarak cemevleri güvence altına alınmamıştır. İmar yasasında ibadethane denince cami, kilise ve sinagog geçmektedir ama cemevi geçmemektedir” ifadelerini kullanan Koluman, “Bu yasal düzenlemelere rağmen birçok yerde Alevi kurumları cemevinin ibadethane olduğu gerekçesi ile davalık olmuşlardır. İstanbul Bakırköy’de buna benzer bir durum yaşanmıştır. Elektrik borcunu ödemediklerini gerekçe gösteren yetkili kurum cemevini icraya veriyor. Cemevi yöneticileri bu duruma itiraz ediyor. Mahkeme cemevi aleyhine karar veriyor. Karara itiraz eden cemevi yöneticileri itiraz ederek davayı yargıtaya taşıyor. Yargı cemevi lehine karar vererek bir emsale imza atıyor.”
“İLÇE MÜFTÜLÜĞÜNE YÖNDERİLMEMİZ SİYASİDİR”
“Daha önce alınan emsal kararları gerekçe göstererek Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş’ye (DEDAŞ) başvuru yaptık. Yaklaşık iki ay sonra başvurumuza cevap verdiler.” diyen Koluman şöyle devam etti:
“Bize verdikleri cevap. ‘Madem cemevlerini ibadethane olarak görüyorsunuz. Sizin muhatabınız biz değiliz camilerin, kiliselerin ve sinegogların borcu bağlı bulundukları il müftülükleri tarafından ödenmektedir’ denilerek bizlerin ‘Bağlar İlçe Müftülüğüne başvurmamızı, müftülüğünün kendileriyle muhatap olmasını’ söylediler. Bizim talebimize olumsuz yanıt verdiler. İlçe müftülüğüne başvuru yapmadık. Diyanet işlerinin lav edilmesini söylerken oraya bağlı bulunan bir kuruma bizleri muhatap ettirmesini politik bir karar olarak görüyoruz. Biz de bu asimilasyon politikasının bir parçası olan bu tavra biat etmediğimizi gerekçe göstererek hiçbir şekilde başvuru yapmadık.”
“HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATACAĞIZ”
“Ülkemizde daha önce alınan cemevlerinin elektrik faturasının devlet tarafından ödenmesi emsal kararları varken elektriğimizin kesilmesini kabul etmiyoruz” ifadelerini kullanan PSAKD Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Koluman, “Cemevi bizim ibadet merkezimizdir. Burada morg ve sosyal ve kültürel alanda faaliyet yürüttüğümüz salonlarımız var. Elektrik kesintisinden dolayı yol erkanımızı sürdüremiyor, cemler yapamıyor ve inancımızı yaşayamıyoruz. DEDAŞ yetkilileri ile bir görüşme daha yapacağız. Olumsuz bir sonuç çıkarsa konuyu yargıya taşıyarak hukuki süreci başlatacağız” dedi.
MUSTAFA YÜKSEL-DİYARBAKIR
Yoruma kapalı.