PİRHA-DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, yöneticiler ve üyeler asgari ücret taleplerini içeren basın açıklaması için Çalışma Bakanlığı önündeydi. Yapılan açıklamada “Türkiye’de asgari ücret artık ucuz emeğin sembolü olan Çin’den bile düşük. Bunu bile isteye yapıyorlar. Türk Lirası değer kaybedince ücretler azalacak, bu ülkenin işçileri en ucuz emek olarak dünyaya pazarlanacak” denildi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında 1 Aralık’ta ilk toplantısını yaptı. İkinci toplantı 7 Aralık’ta, üçüncü toplantı ise 9 Aralık’ta yapılacak.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yer alamayan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ise Çalışma Bakanlığı önünde eylemdeydi. Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu’nun da katılımıyla çok sayıda işçi “Asgari ücret 5200 net” dövizleri ile bakanlık binası önünde bir araya geldi.
İŞÇİLERİN EYLEMİNDE BASINA YİNE ENGEL!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına çıkan tüm cadde ve sokaklar eylemden saatler önce polis ablukasına alındı. Eylem alanına otobüslerle gitmek isteyen çok sayıda sendikalının araçları, polisler tarafından gerekçe belirtilmeden durduruldu. Bakanlık binasına gitmeleri engellenen işçiler, Ulusta yaptıkları basın açıklaması ile yasak kararını protesto etti.
İşçilerin eylemini takip etmek isteyen basın mensuplarına da polis engeli söz konusuydu. Cumhurbaşkanlığınca verilen turkuaz renkli kartın mecburi olduğunu söyleyen emniyet güçleri, gazetecilerin sahip olduğu uluslararası basın kartının (IFJ) geçersiz olduğunu savundu. İşçilerin eylemini takip için ‘basın yeleği giyinilmesi’ yönünde dayatmada bulunan kolluk güçlerine, tepki gösterildi. Yapılan itirazlar sonrası gazeteciler alana girebildi.
“ASGARİ ÜCRET UCUZ EMEĞİN SEMBOLÜ OLAN ÇİN’DEN BİLE DÜŞÜK”
DİSK Yönetim Kurulu adına basın açıklamasını yapan isim Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu oldu. Çerkezoğlu, “2022 asgari ücreti için, masada olmamamıza rağmen, işyerlerinden, meydanlardan yükselen talepleri bugün buraya Çalışma Bakanlığı önüne taşıdık” dedi. “Artık yeter, geçinmek istiyoruz” diyen Çerkezoğlu, şu açıklamayı yaptı:
“İşsizlik, pahalılık, zamlar, faturalar belimizi büküyor. Ekonomik krizin ve pandeminin ağır yükünü biz taşıyoruz. Her sabah yeni zamlara uyanıyor, her gün yoksullaşıyoruz. Biz çalışıyoruz, bir üretiyoruz, bu ülkenin ekonomisini biz büyütüyoruz ama geçinemiyoruz. Borçla yaşamaya çalışıyoruz. Üstüne üstlük son günlerde Türk Lirası değer kaybettikçe, biz kaybediyoruz. Emeğimiz ucuzluyor, satın alma gücümüz azalıyor.
Türkiye’de asgari ücret artık ucuz emeğin sembolü olan Çin’den bile düşük. Bunu bile isteye yapıyorlar. Amaçladıkları tam da bu. Türk Lirası değer kaybedince ücretler azalacak, bu ülkenin işçileri en ucuz emek olarak dünyaya pazarlanacak. Yok öyle yağma! Bu ülke, bu halk, bu ülkenin işçi sınıfı satılık değildir.
İşte biz bu asgari ücret sürecindeki mücadelemizi sadece ekmeğimizi savunma mücadelesi olarak görmüyoruz. Bu sadece ekmeğimizi değil, aynı zamanda emeğimizi ve memleketimizi savunma mücadelesidir.
Türkiye’de milyonlarca işçi asgari geçim için yetersiz olan asgari ücretle geçinmeye çalışırken, milyonlarca işçi asgari ücret dahi alamıyor. Kadınların dörtte biri asgari ücretin altında bir ücretle çalışıyor. Asgari ücretin yüzde 20’den fazlası ve altında ücret alan işçilerin sayısı 10 milyona yaklaşıyor. Türkiye hızla bir asgari ücretliler ülkesine dönüşüyor. Asgari ücret sembolik bir ücreti değil ortalama ücreti ifade ediyor.
Hani televizyonlara çıkıp ‘ekonomi büyüyor, Türkiye büyüyor’ diyorlar ya. Ben size büyüyen şeyi söyleyeyim. Adaletsizlik büyüyor. Asgari ücret 1974’te kişi başına milli gelirin yüzde 81’i düzeyinde idi. 2021 yılında ise kişi başına milli gelirin yüzde 54’üne geriledi. Bu adaletsizliğe dur diyoruz: Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz, Türkiye büyüyorsa payımızı istiyoruz!
Bizler bu soyguna dur diyoruz. Brüt asgari ücretin net ödenmesini istiyoruz. Asgari ücretin ve tüm ücretlerin asgari ücret tutarı kadar bölümünde vergi ve kesintiler kaldırılarak tüm ücretlere 1000 lira iyileştirme yapılmalı diyoruz.
Türkiye’de asgari ücret tek bir işçi için hesaplanıyor. Oysa asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil, uluslararası standartlara uygun şekilde geçindirmekle yükümlü olduğu aile bireyleri de esas alınmalıdır. Asgari ücret artışında yoksulluk sınırı da bir kriter olarak dikkate alınmalıdır. Bir hanede iki kişi çalıştığında en azından yoksulluk sınırı aşılmalıdır. Gerek yoksulluk sınırı gerek gıda fiyatları artışı ve gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında 2022 yılında asgari ücreti en az net 5.200 TL olmalıdır.”
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yapılan basın açıklaması ardından DİSK Yönetim Kurulu olarak saat 13:00’te Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ile bir araya geldi.
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.