DİSK, 15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL ve başkanlık rejiminin emekçilere etkilerini inceleyen bir rapor yayınladı.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR) tarafından hazırlanan OHAL raporunda OHAL, “Anayasal sınırların aşıldığı hatta Anayasayı askıya alan bir baskı dönemi” olarak değerlendirildi. DİSK-AR’ın hazırladığı rapor özeti DİSK genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. OHAL’i değerlendiren DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Bu rejim ücretiyle yaşamaya çalışan büyük kesime zararlıdır. Böylesi bir rejimde işçilerin haklarını, çalışma ve yaşam koşullarını savunmak ve geliştirmek daha da zorlu bir mücadeleyi gerekli kılmaktadır” dedi.
Rapora göre OHAL’in iki yıllık asgari bilançosu rakamlarla şöyle:
– 32 KHK çıktı, 152 kanun KHK ile değiştirildi.
– 70 bin 689 kişi tutuklandı. Bunların 209’u gazeteci, 12’si milletvekili.
– 99 belediyeye kayyım atandı, 95 belediye başkanı tutuklandı.
– 135 bin 856 kişi kamu görevinden ihraç edildi. 3 bin 752 kişi iade edildi. 24 bin 490 öğretmen açığa alındı. İşsiz kalan gazeteci sayısı tahmini olarak 3 bin olarak açıklandı.
– OHAL ve KHK’lerle bağlantılı intihar ve şüpheli ölüm sayısı ise 57 olarak açıklandı.
İHLAL EDİLEN SENDİKAL HAKLAR
OHAL döneminde 7 grev yasaklandı. Grevi yasaklanan işçi sayısı ise 154 bin 767 olarak hesaplandı.
TV VE GAZETELER KAPATILDI
2 bin 435 kurum ve kuruluş kapatıldı. 158 radyo, TV ve gazete kapatıldı, 879 şirket TMSF’ye devredildi.
OHAL HUKUK TANIMADI
Raporda KHK’lerin Anayasa hükmünde kararnamelere dönüştüğünün altı çizilerek, “KHK’ler aracılığıyla OHAL ilanı ile ilgisi olmayan ve TBMM’nin yetkisinde olan bir dizi konuda düzenleme yapıldı” denildi. Buna örnek olarak, İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yapılan patronlara ‘sigorta primi teşviki’, kış lastiği düzenlemesi, sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanununa eklenen toplu taşıma hizmetleri ve bankacılık hizmetlerinde grevin 60 gün ertelenmesi, şeker kurumunun kapatılması gösterildi.
OHAL VE İŞÇİLER
OHAL işçi sınıfına darbe vurdu. Kamudan 158 bin 330 görevli ihraç edildi. 2 bin 661 DİSK/Genel-İş üyesi işinden oldu.
BARIŞ AKADEMİSYENLERİ
OHAL’de barış akademisyenleri ciddi hak ihlaliyle karşı karşıya kaldı. 517 barış akademisyeni ihraç edildi, işten çıkarıldı ya da istifa ile zorla emekli edildi.
KOMİSYON GÖSTERMELİK
OHAL Komisyonu göstermelik kaldı. 19 bin 500 başvuruyu inceleyen komisyondan 18 bin 200 ret, 1300 kabul kararı çıktı. İşe iade oranı yüzde 1’de kaldı.
57 İNTİHAR VE ŞÜPHELİ ÖLÜM
OHAL döneminde 57 intihar ve şüpheli ölüm gerçekleşti. Rapora göre bu ölümlerin çoğu kamu görevinden uzaklaştırma ve çalışma hakkının ihlal edilmesi sonucu gerçekleşti.
7 GREV YASAKLANDI
OHAL döneminde birçok grev, sendikal faaliyet ve işçi eylemi yasaklandı. Asil Çelik, Emis, Akbank, Şişecam, Mefar, MESS, Soda Sanayi (Şişecam) işçilerinin grevleri yasaklandı. Yasak kapsamındaki işçi sayısı ise 154 bin 764 oldu. Raporda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yabancı yatırımcılara, “OHAL’de greve müsaade etmiyoruz” sözleri de hatırlatıldı.
“KALICI OHAL’E HAYIR”
OHAL sonrası için TBMM’ye sunulan yasa teklifinin eleştirildiği raporda “Yasa teklifine göre gözaltı süreleri uzatılacak, valilere kente giriş çıkış yasağı yetkisi getirilecek, gözaltı süreleri uzatılacak, pasaport iptalleri devam edecek, keyfi ihraçlar sürecek” ifadelerine yer verilerek “kalıcı OHAL’e hayır” denildi.
HER ŞEY BAŞKANA BAĞLANDI
Raporda OHAL’in ardından başkanlık sistemi ele alındı. “Yeni rejimde cumhurbaşkanı çalışma hayatı dahil pek çok konuda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Cumhurbaşkanı yönetmeliği ve Cumhurbaşkanı kararı ile tek başına düzenleme yapabilecek” denilen rapor özetle şöyle:
Yürütmeyle ilgili konularda artık tek başına karar alabilecek olan Cumhurbaşkanı, devletin örgütsel yapısını istediği gibi değiştirebilecek.
– Cumhurbaşkanı’nın istediği bakanlığı kurma, bakanlık teşkilat yapısını değiştirme, istediği devlet kurumunu cumhurbaşkanlığına bağlama yetkisi var.
– Cumhurbaşkanı, bakanları tek başına atayabilecek ve görevden alacak. Bakanlar hakkında Meclisin ciddi bir denetim yetkisi yok. Gensoru mekanizması yok.
– TBMM’nin bazı yetkilerini Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile kullanabilecek olan Cumhurbaşkanı çalışma hayatını ilgilendiren konularda da düzenleme yapabilecek ve karar alabilecek.
– Kendisini ve işlemlerini denetleyecek yargı organlarının üyelerinin de önemli bir bölümünü atayacak olan Cumhurbaşkanı, yasama ve yargı erki üzerinde de geniş bir vesayete sahip olacak.
– Cumhurbaşkanı, temel hak ve özgürlükler, kişisel ve siyasal haklar dışında kalan çok sayıda konuda geniş yetkilere sahip. Ancak OHAL’de temel hak ve özgürlüklere de müdahale edebilecek.
– Cumhurbaşkanı, tek başına olağanüstü hal ilan edebilecek ve OHAL döneminde çıkaracağı kararnamelerde hiçbir sınırlama olmayacak.
– Cumhurbaşkanı, asgari ücret tespit komisyonunun yapısını istediği gibi değiştirebilecek.
– Cumhurbaşkanı, işsizlik sigortası kaynaklarının kullanımında geniş yetkilere sahip olacak.
– Cumhurbaşkanı, vergi ve harçların kanunlarda öngörülen alt ve üst sınırlar arasında artırılması konusunda tek başına yetkili olacak.
– Cumhurbaşkanı, grev yasaklarına karar verebilecek ve grevleri tek başına erteleyebilecek.
– Devlet Denetleme Kuruluna sendikaları, meslek odaları ve dernekleri inceleme, soruşturma
ve yöneticilerini görevden uzaklaştırma yetkisi verilmiştir.
-Sosyal Güvenlik Kurumunu Sayıştay denetiminden çıkarmayı hedefleyen düzenleme yapılmıştır.(EVRENSEL)
Yoruma kapalı.