PİRHA-DİSK, 1 Mayıs için sosyalist şair Nazım Hikmet’in 1925 tarihli TÜSTAV arşivlerinde gizli kalmış ‘İstanbul’da 1 Mayıs’ isimli şiirini besteletti. Şiirin bestecilerinden Güneş Demir PİRHA’ya yaptığı açıklamada, “1960’lardan bu yana tüm toplumsal meselelere değinen ekollerden yararlandık, ortak bir bileşke oluşturmaya çalıştık” dedi.
Nazım Hikmet’in 1925 tarihli ‘İstanbul’da 1 Mayıs’ isimli şiiri uzun süre Osmanlıca bir el yazması olarak Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı’nın (TÜSTAV) Komintern arşivinde durduktan sonra Banu İşlet tarafından Türkçe’ye çevrilmişti. Nazım’ın bu şiiri DİSK’in 1 Mayıs 2021 çalışmaları kapsamında Ozan Çoban ve Güneş Demir tarafından bestelendi. Şarkının klibini ise Nazım Soylu hazırladı.
1925 yılında İstanbul’da gerçekleşen 1 Mayıs yürüyüşünü konu edinen “İstanbul’da 1 Mayıs” şiirinde Nazım Hikmet, işçilerin sanayi bölgelerinden ve yoksul mahallelerden yürüyerek şehir merkezine gelişini anlatıyor.
Nazım Hikmet’in sözleri, Ozan Çoban ve Güneş Demir’in bestesiyle “Bugün 1 Mayıs” şarkısı 25 Nisan saat 13:00’te DİSK’in sosyal medya kanalları üzerinden yayımlandı. Konuya ilişkin PİRHA’ya konuşan şiirin bestecilerinden Güneş Demir şunları dile getirdi:
“Bu şiir geçen sene ortaya çıkmıştı. Ben ve Ozan kendi başımıza oturduk çalıştık. Videonun kurgusunu yapan Nazım Soylu’nun çok yardımı oldu. 1977 1 Mayıs’ı ve 1991 Büyük Madenci Yürüyüşü’nden çok güzel görüntüler eşliğinde müzikle uyumlu bir video klip hazırladı.”
Bir süredir besteci Ozan Çoban’la birlikte toplumsal meselelere değinen şarkı ve marş geleneğiyle ilgili çalışma yaptıklarından da bahseden Demir, şöyle devam etti:
“Esas olarak 1960’lardan başlatıyoruz. Daha geriye de gidilebilir fakat asıl verimlilik 60’larda Ruhi Su ile başlıyor. Peşinden estetik olarak birkaç ekol çıkıyor. Anadolu rock bunlardan biri. Bu alanda önemli eserler vermiş değerli sanatçılar var. Fikret Kızılok, Cem Karaca, Selda Bağcan bir de Timur Selçuk ve Muzaffer Özhan’ı dahil edebileceğimiz bir ekol var. Eğitimli müzisyenler bunlar ve çok önemli eserler bıraktılar, toplumsal meseleler konusunda. 80’lerden sonra 80 darbesiyle birlikte büyük bir kesilme yaşanıyor. 80’lerin ortasına gelindiğinde ise çeşitli politik ekoller çıkıyor. Grup Yorum, Ahmet Kaya gibi. Böyle bir birikim de var. Estetik olarak bunlar birbirinden farklılıklar taşıyorlar. Biz bunların hepsinin arasından bir bileşke çıkarmaya çalıştık. Aralarında bir köprü oluşturmaya çalıştık. Bu değerlerin hepsinden yararlanmaya çalıştık. Bu eser böyle ortaya çıktı.”
Sosyalist şair Nazım Hikmet Ran tarafından yazılan şiirin sözleri ise şöyle:
İstanbul’da 1 Mayıs
Kıpkızıl, kan kırmızı bayraklarımızın alevinden
Sarı kursak bir balon gibi soldu güneş.
Ciğerlerimizde şişen türküler ateş!
Kol kola
Düştük yola
Yedikule’den amele evleri Sirkeci’ye dayandı,
Karagümrük kırmızıya boyandı.
Kasımpaşa tersaneyi yüklendi sırtına,
Geçtik köprüden
Geliyoruz: Yol ver bize Cadde-i Kebir!
***
Kaldırımları söken topuklarımızla
Tokatlıyan’da göbekli mebusları tokatladık.
Osmanbey’in ensesine atladık!
Zifosladık Şişli’nin kadife mantosunu!
Bugün toz kondurmuyoruz keyfimize!
Bugün “Mayıs Bir”!
Bir Mayıs’ta İstanbul
Bizim olmuş gibidir!
***
Hürriyet-i Ebediye tepesinde taş kesilen
Mahmut Şevket’in iskeleti!
Seni oraya diken sınıf
Zırnık kadar bile vermedi bize hürriyeti;
Yıkıl karşımızdan!
Yangınları haykıran Yangın Kulesi tepeden bakma bize
Bir gün elbet
Seni borazan yapacağız kendimize,
İstanbul’un ağzı
Haykıracak kızıl inkılâbımızı!
Melis CİDDİOĞLU/PİRHA
Yoruma kapalı.