Alevi Haber Ajansi

Didim Cemevi’nin banka hesaplarına ‘işgaliye’ gerekçesiyle bloke konuldu!

PİRHA- Didim Cemevi’nin bulunduğu arazinin hazineye geçmesiyle birlikte işgaliye borcu gerekçe gösterilerek banka hesaplarına bloke konuldu.

Aydın’da 2004 yılında temeli atılan ve Alevi yurttaşların lokmalarıyla inşa edilen Didim Cemevi alanı 2004’te Belediye Meclisi onayıyla 49 yıllığına kiralanmıştı. 2009’da da resmi açılış yapılan cemevinin yer aldığı arsa, imar planı değişikliğinde hazineye geçmişti.

Didim Cemevi binasının bulunduğu arsanın hazineye (Milli Emlak) ait olması sebebiyle Didim Vergi Dairesi, işgaliye borcunu gerekçe göstererek cemevinin banka hesabında bulunan 100 bin TL’ye bloke koydu.

Karara tepki gösteren Didim Cemevi yönetimi konuyu yargıya taşıyacaklarını belirttiler. Konuya ilişkin ayrıca Didim Cemevi Hukuk İşleri Sorumluları Avukat Sevda Tuna ve Özgür Tuna cemevinde görüşme gerçekleştirecek.

2012 YILINDA YIKIM KARARI ÇIKMIŞTI!

2012 yılının Haziran ayında yine cemevinin hazine arazisi olduğu gerekçesiyle yıkım kararı gönderilmiş ve Didim Kaymakam’ı imzalı tahliye belgesinin gönderildiği cemevinin 30 gün içinde terk edilmesi, terk edilmezse bu işlemin kaymakamlık tarafından yapılacağı bildirilmişti. İlçede yaşayan Alevi yurttaşlar ve demokratik çevreler yıkımı durdurmak için mücadele kararı almıştı.

Dönemin Didim Cemevi yönetimi cemevinin bulunduğu arazinin Didim Belediyesi’nin imar uygulaması sonucu Maliye Hazinesi’ne geçtiğinin belirttiği açıklamasında o dönem Didim Kaymakamlığı Mal Müdürlüğü’nün araziyi derneklerine yeniden kiralamak maksadıyla fahiş fiyatlı bir ihale açtığı söylenmişti.

İLK BLOKE DEĞİL

2012’deki yıkım kararının yanı sıra cemevinin kurulduğu günden bugüne geçen süre içerisinde ecremisil (işgal tazminatı) istenilen Didim Cemevi geçmiş yönetimleri bu süreçlerde açtıkları iptal davalarını kazanmalarına rağmen dernek hesaplarına bloke konulmuştu.

Didim’deki Aleviler, demokratik kitle örgütleri, parti ve sendikalar kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirmiş, yıkımın gerçekleşeceği 9 Temmuz 2012 yılında da Avrupa ve Türkiye’den gelen Alevi kurumları ve demokrat çevreler tarafından Didim’de bir miting düzenlenmişti.

İmar Kanunu’nun 18. maddesinin Ek 2’de belirttiği ve ibadet yeri düzenlemesi gereği ibadethanelerden ecremisil alınamayacağı hükmü yok sayılarak Didim Kaymakamlığı, Didim Mal Müdürlüğü, Didim Vergi Dairesi Müdürlüğü 2012 yılından beri cemevinin hizmetleri ve faaliyetlerini durdurmak için çok kez girişimde bulundu.

Ersin ÖZGÜL/AYDIN

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak