Kütahya’da geçen yıl devletin gerekeni yapmadığı için özsavunma hakkını kullanan Vildan Kandemir, uğradığı ikinci saldırıda yaşamını yitirdi. Bursa’da da Tuğçe Uludağ, hakkında uzaklaştırma kararı olan bir erkek tarafından katledildi. KCDP’nin 2015 kadın cinayetleri raporuna göre ise ‘devlet kadınları koruyamıyor’
Türkiye’de şiddete maruz bırakılan birçok kadın, siyasi iktidarların kadına dönük politikaları nedeniyle korunamıyor. Kütahya’da geçtiğimiz yıl şiddet gördüğü eşine karşı özsavunmasını kullanarak hayatta kalan 28 yaşındaki Vildan Kandemir, tahliye olduktan sonra eşi tarafından katledildi. Bursa’da ise Tuğçe Uludağ, evlenme teklifini kabul etmediği ve hakkında uzaklaştırma kararı olan Aykut E., isimli erkek tarafından katledildi. Vildan Kandemir, Kütahya’da 5 Ağustos 2015 tarihinde kendisine şiddet uygulayan eşi Mustafa Kandemir’e karşı yaşamını savunmuş ve Kandemir’i göğsünden bıçakla yaralamıştı. Vildan, bu kez kendini koruyamadı ve Mustafa Kandemir tarafından silahla katledildi.
Vildan tutuklanmıştı
Polisteki ifadesinde eşinin kendisine sürekli şiddet uyguladığı için bıçaklamak zorunda kaldığını söyleyen Vildan, bir süre tutuklu kaldıktan sonra tahliye oldu. Poliste suç kaydı bulunan ve eşine şiddet uygulayan Mustafa Kandemir ise hiç tutuklanmadı. Vildan’ın tahliyesinin ardından Mustafa Kandemir, Vildan’ı silahla katletti, daha sonra da kayıplara karıştı.
Uzaklaştırma kararına rağmen…
Bursa’nın Gemlik ilçesinde ise Tuğçe Uludağ, evlenme teklifini reddettiği için hakkında uzaklaştırma kararı olan Aykut E., isimli erkek tarafından katledildi. Tuğçe Uludağ, Aykut E.’nin kendisini sürekli tehdit ve taciz etmesi üzerine savcılığa şikayette bulunmuş ve saldırgan hakkında uzaklaştırma kararı verilmişti.
Koruma Kanunu uygulanmıyor
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) 2015 yılı erkek şiddeti raporuna göre 2015’te katledilen 303 kadından 27’si koruma altında veya öldürülme tehlikesini devlete bildirmesine rağmen katledildi. 24 kadın ise bir başka kadına yönelik şiddeti engellemeye çalışırken, Koruma Kanunu’nun belirttiği şekilde devletin yapması gerekip yapmadığı için çabalarken öldürüldü. KCDP raporunda şu ifadelere yer verildi: “6284 sayılı Koruma Kanunu’nu hazırlayarak uygulanması için mücadele eden kadın hareketinin talebine rağmen koruma uygulamalarına dair hükümet tarafından açıklama yapılmıyor oluşu kadınların ve toplumun sorularını beraberinde getiriyor. 303 kadının öldürüldüğü 2015’te kadın cinayetlerine dair tespit edilemeyen verilerin çokluğu, tespit edilemeyen en çok verinin %90 oranıyla devlet koruması konusunda birikmiş olması, kamuoyunun bildiği 27 kadın cinayetinin devlet korumasıyla engellenmesi gerekirken gerçekleştiği, 24 kadının ise bir başka kadını korumaya çalışırken öldürüldüğü gerçeği Koruma Kanunu’nun düzgün uygulanmadığını gösteriyor.”
Yoruma kapalı.