PİRHA-21. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ni değerlendiren Dersimli yurttaşlar, “Eski festivallerin bir ruhu vardı yine öyle devam etse elbette iyi olurdu. Ama şu an festival artık fonksiyonunu yitirdi, faydası yok, zarar veriyor” diye belirttiler.
2-6 Ağustos tarihleri arasında yapılan 21. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ni Dersimli yurttaşlara sorduk.
“FESTİVALE KATILANLAR DAHA DUYARLI OLABİLİRLERDİ”
Festivalin eksikleri olduğunu ama bunların sadece tertip komitesi veya belediyenin suçu olmadığını ifade eden Hasan Yıldız, “Sadece belediyenin değil tüm kurumların ve halkın da bu çalışmaların içinde görev alması gerekiyor ama belediye dışında hiçbir kurumun bir çalışmasını görmedim. Normalde bu bir kültür ve doğa festivali, normalde burada kültür ve doğa ile ilgili daha fazla anlatım yapılması gerekiyordu. Ama insanlar bu konuda duyarlılık göstermiyor. Mesela Sanat Sokağı’nda yapılan panellerde gençlik hiç yoktu. Adına doğa ve kültür festivali diyoruz ama gelenler çöplerini bırakıp gittiler, peşlerinden biz topladık. Festivale katılanlar daha duyarlı olabilirdi” diye belirtti.
“İNSANLAR KONSERLERİN PEŞİNE DÜŞTÜ”
Normalde festivalin kendisinde heyecan uyandırdığını söyleyen Gürkan Bektaş, “Ama bu sene bu heyecanın karşılığı yoktu. Dersim aydınları, entelektüelleri de aynı şeyi söylüyor, bu seneki festival amacının dışına düştü ve giderek miadını dolduran bir yapıya da dönüşüyor diyorlar. Bence de öyle oldu çünkü konsept itibarıyla doğanın talanına karşı bir söylemle yapıldı bu sene ama bununla ilgili hiçbir duyarlılık gösterildiğini düşünmüyorum. Hiçbir eylem ya da bu yönlü bir söylem geliştirilemedi. Hatta panellere katılım da çok azdı. İnsanlar daha çok konserlerin peşine düştüler” dedi.
“VALİLİKLE UZLAŞIR BİR YÖN GÖRÜYORUM”
“Grup Yorum ve Grup isyan Ateşi’nin festivalden çıkarılmasına tertip komitesi nasıl tepki verdi?” diye soran Mehmet Kaş ise, “Bu mudur demokratlık, ilericilik, aydınlık ve sosyalist bakış açısı? Hiç tepki yok. Zannediyorsun hiçbir şey olmamış gibi. Grup Yorum olsun, diğer grup arkadaşları olsun, yani bu noktada birlik beraberlik diyorsak eğer, ortak hareket etmemiz isteniyorsa, buna tepki gösterilmesi lazım. Güvenlik ve sanat anlamında sıradan bir festival oldu. Umarım ki bunlar görülür ve önümüzdeki senelerde daha duyarlı, daha kaliteli, daha önlem alıcı festivaller olur. Burada valilikle uzlaşır bir yön görüyorum. Bu uzlaşı önümüzdeki süreci, bizi karanlığa götüren bir yöndür. Dersim’e denk gitmeyen bir yol gidişatıdır, bunu doğru görmüyorum” diye ifade etti.
“GELDİLER, ÇÖPLERİNİ BIRAKIP GİTTİLER”
Festivalin pek iyi geçmediğini, insanların buraya geldiğini, her yerde çöplerini bırakarak ortalığı dağıtıp gittiklerini, arkalarında bıraktıkları çöpleri kendilerinin topladıklarını belirten Dersimli esnaf Nimet Koç, “Festivalde insanlarımız gelir, buradakilere faydası olur. Biri bir ürününü satar, biri sohbet eder dedik ama gelip ortalığı birbirine kattılar, zarar verdiler. İnsan hiç yediğinin içtiğinin çöpünü bırakıp gider mi? Biz köyde konteyner olmadığı için çöplerimizi toplayıp arabalarla çarşıya getirip atıyoruz. Burada şehirde her tarafta konteynerlar var, çöp kutuları var ama kimse çöpünü oralara atmıyor, yere atıyor. Bu sene festivalin bir ruhu yoktu. Daha önce yapılan festivaller gibi değildi“ dedi.
“FESTİVAL, KÜLTÜRÜMÜZÜ DAHA ÇOK YANSITABİLİRDİ”
Festivalin genel anlamda iyi ama kültürü yansıtma ve doğaya ilgi bakımından eksiklikleri olduğunu belirten Nurşen Eroğlu da, “Kültürümüzü daha çok yansıtabilirdi, bizim sanatçılarımız daha fazla olabilirdi. Önceki festivaller daha kapsamlıydı, doğayla ilgiliydi, her anlamda daha iyiydi. Ayrıca festivalin 3 Ağustos Ezidi Katliamı’na denk gelmesi ne kadar duyarlı olduğumuzu gösteriyor! Bu kısmı çok önemliydi, bence buna dikkat edilmeliydi” diye belirtti.
“FESTİVAL ARTIK FONKSİYONUNU YİTİRDİ, FAYDASI YOK!”
Festivalin ilk yapılmaya başladığı zamandaki amaç ve niyetlere atıf yapan Şahin Çiçek ise, “O zamanlar toplum, insanlarımız gelip gitsin, bu sayede memleketimiz boşalmasın, üzerimizdeki abluka dağılsın diyordu, bu açıdan önemli görülüyordu. Eski festivallerin bir ruhu vardı. Yine öyle devam etse elbette iyi olurdu. Ama şu an öyle görünüyor ki festival artık fonksiyonunu yitirdi. İlk başladığında hangi niyetle, hangi amaçla yola düşüldüyse, bugün yapılan festival artık o yolda, o niyette değildir. Tüm bu nedenlerden dolayı bence bu festival artık yapılmasın. Çünkü dilimize, kültürümüze, doğamıza, börtü böceğimize, sularımıza bir faydası yok. Hangi açıdan bakarsanız bakın sadece zarar veriyor” diye konuştu.
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.