PİRHA-Dersimli Kibar Tekin Gaxand’da eskiden zirfet pişirdiklerini ve komşulara dağıttıklarını ifade ederek, “Buğdayı çeşmeye götürüp üzerine atardık ve ondan sonra çeşmeden su alıp içerdik. Evin içine pirinç atardık. Derlerdi ki bu berekettir. Yine unu bir çukur tasa kaba koyardık ya mutfağa ya da her hangi bir şeyin üstüne bırakırdık. Ertesi gün giderdik, bu una “Gaxan meleğinin” gelip dokunduğuna inanırdık. Bunun hayırlı bir şey olduğuna inanırdık. Şimdi her şey değişti. Hayırlı bir söz kuracak fazla kimse kalmadı” dedi.
Dersim coğrafyasında ve Mezopotamya halkları tarafından kutlanan Gaxan, yeni yılı müjdeliyor. Eski yılı uğurlayıp yeni yılı karşılarken bolluk, bereket için lokmalar pişirilip dağıtılıyor.
Dersimli Kibar Tekin Gaxand’da eskiden nasıl kutladıklarını PİRHA’ya anlattı.
“GECE YARISI OLDUĞUNDA ÇIRALAR YAKARDIK”
Eskiden yemekler pişirirdiklerini ve niyazlarımızı pay ettiklerini ifade eden Tekin, “Komşularımızı evlerimize davet ederdik. Eğlenceli bir kutlama yapardık. İlk önce zeyyî (görümce) evine gidiyorduk, yanımızda ise şeker, çay göme götürürdük. Sonra lokmalarımızı dağıtıyor, niyazlarımızı pay ediyorduk. Gece yarısı olduğunda çıralar yakardık. Eskiden Gaxan’da herkes güzel giyiniyor ve evlerimize geliyordu. Biz de onlara para veriyorduk. Ama şimdi her şey değişti. Gençler farklı bir yol izliyor ” dedi.
Gaxan’da Dersim’in geleneksel yemeği olan zirfet yaptıklarını söyleyen Tekin, zirfetin içine küçük üç tane çubuk koyduklarını, her birine bir anlam verdiklerini ve bu çubuğun denk geldiği kişinin kısmet sahibi olduğunu aktardı.
“HAYIRLI BİR SÖZ KURACAK FAZLA KİMSE KALMADI”
Gaxan günlerinde evlerin içine su serptiklerini vurgulayan Tekin, “Yine buğdayı çeşmeye götürüp üzerine atardık ve ondan sonra çeşmeden su alıp içerdik. Evin içine pirinç atardık. Derlerdi ki bu berekettir. Yine unu bir çukur tasa kaba koyardık ya mutfağa ya da her hangi bir şeyin üstüne bırakırdık. Ertesi gün giderdik, bu una “Gaxan meleğinin” gelip dokunduğuna inanırdık. Bunun hayırlı bir şey olduğuna inanırdık. Şimdi her şey değişti. Hayırlı bir söz kuracak fazla kimse kalmadı” diyerek sözlerini tamamladı.
Nuray ATMACA-Cihan BERK/DERSİM
Yoruma kapalı.