PİRHA-Dersim’de 1994 yılında yapılan askeri operasyonlarla köylerinin boşaltıldığını söyleyen Efendi Güleç, “Su, elektrik ve yol konusunda devletin desteği olursa köyümüze geri dönmek istiyoruz” dedi.
Dersim, 90’lı yıllarda köy boşaltmaların çok yaşandığı kentlerin başında geliyor. OHAL Valiliğinin Kasım 1997 tarihli raporuna göre, Dersim’de 1994’te 183 köy, 823 mezra 8 bin 439 hane boşaltıldı, 41 bin 939 kişi yerinden edildi.
Dersim’in Hozat ilçesinin Kalecik Köyü’nün Havşar mezrası 1994 yılında boşaltıldıktan sonra Çemişgezek’in Toratlı Köyü’ndeki okul lojmanında kalarak yaşamını sürdürmeye çalışan Efendi Güleç, köylerinin boşaltma sürecinde yaşadıklarını PİRHA’ya anlattı.
“BİZİ ZORLA KÖYÜMÜZDEN ÇIKARTTILAR”
1994 yılında yapılan askeri operasyonlarla köylerinin boşaltıldığını söyleyen Efendi Güleç, “Bizi zorla köyümüzden çıkarttılar, biz de mecburen köyümüzü terk edip İzmir’e gittik ama orada ekonomik zorluklar yaşadığımız için tekrar Dersim’e döndük. Köyümüze dönmek istedik ama izin vermedikleri için köyümüze yakın bir köydeki okul lojmanına yerleştik. Köyümüz artık yasaklı bölge değil. O yüzden köyümüze geri dönmek istiyoruz ama 10 ev olursa köye devletin hizmet götüreceği söyleniyor. Su, elektrik ve yol konusunda devletin desteği olursa köyümüze geri dönmek istiyoruz. Köye yerleşecek insanların da maddi durumu yok. 1994 yılında köyümüz boşaltıldığı zaman her şeyimiz yok oldu” dedi.
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.