Alevi Haber Ajansi

‘Dersim’in kutsallarına, doğasına ve kültürüne daha fazla sahip çıkma zamanıdır’

PİRHA- Dersim’de yoğunlaşan ziyaretçi akınına ilişkin PİRHA’ya konuşan Mersin Dersimliler Derneği Başkanı Hasan Tanrıkut, kutsalların ve doğanın korunması gerektiğini belirterek, “Dersim’in kutsallarına, doğasına ve kültürüne sahip çıkılmasına her zamankinden daha çok ihtiyaç var” çağrısında bulundu.

Dersim’de, Munzur Gözeleri’ne yapımına başlanan peyzaj projesine, Munzur Vadisi ve Pülümür Vadisi boyunca doğa tahribatına yol açılmasına tepkiler devam ediyor.

Konuya dair PİRHA’ya konuşan Mersin Dersimliler Derneği Başkanı Hasan Tanrıkut, “Özellikle çevre illerden piknik amaçlı gelen insanlarla birlikte yurt dışından ve Türkiye metropollerinden Dersim’e giden Dersimliler ve Dersim dostlarının gelmesiyle yolların, araç park alanlarının yetersizliği ve alt yapı eksikliklerinin eklenmesiyle bölge adeta bir keşmekeş hal alıyor” dedi.

“TABİAT VARLIKLARIMIZ VE İNANÇ YERLERİMİZ YOK OLMA TEHDİDİ İLE KARŞI KARŞIYA”

İnsanların çevreye ve doğaya karşı olan hoşgörüsüzlüğü ve dikkatsizliği çevre ve doğanın kirlenmesini kaçınılmaz kıldığını vurgulayan Tanrıkut, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu durumda bölge halkının haklı tepkisine zemin hazırlıyor. Özellikle Munzur Gözeleri, Halvori Gözeleri gibi halkımızın inanç yerleri olarak gördüğü mekanlarda suya girilmesi, çevreye çöplerin atılması, mangal yakılması vb. durumlar doğal olarak halkımızın tepkisiyle karşılaşmaktadır. Doğayı kirleten faktörlerden biri de insan kaynaklı katı atıkların çevreye rastgele atılmasıdır. Bütün bu insan yoğunluğunun bölgeye verdiği çevre ve doğa kirliliği, mangal dumanları, çöp yığınları merkezlerde trafik yoğunluğunun yanında son zamanlarda sıkça gündeme gelen Munzur Gözeleri peyzaj projesi, Halvori Gözeleri’nde yapılması düşünülen proje kapsamında bungalov evler, diğer yandan Ovacık’ta köylülerin ekip biçtiği tarım arazilerinin (2300 dönüm) 49 yıllığına bir şirkete kiralanması, madencilik, taş ve kum ocakları, baraj ve HES projeleri de eklenince tabiat varlıklarımızın, inanç yerlerimizin, doğamızın, çevremizin, akarsularımızın ve ormanlarımızın yok olması sonucunu doğurmaktadır.”

“TURİZM ALTYAPISI YOK”

Dersim’de olup bitenlere kurumlar olarak bütüncül baktıklarını belirten Tanrıkut, “Dersim’e çevre illerden günü birlik gelenler turist değildir. Zaten bu denli insan yoğunluğunu karşılayacak turizm altyapısı da ne yazık ki yoktur, olmamıştır. Konaklama olsun sosyal ve spor tesisleri olsun, yeme içme tesisleri olsun her alan yetersizdir” dedi.

“SAHİP ÇIKMAYA HER ZAMANKİNDEN DAHA ÇOK İHTİYAÇ VAR”

Devletin güvenlik ekseninde yaklaştığını belirten Tanrıkut şunları kaydetti:

“Devlet bugüne kadar bu bölgeye askeri üstler ve kalekollar inşa ederek güvenlik ekseninde yaklaşmıştır. Daha sonraki süreçte ticaretleştirmek isteyerek ranta peşkeş çekmeye çalışmıştır. Dersim’deki kurumlar ve Dersim halkı olarak devletten ve devletin kurumlarından isteğimiz Dersim halkına ve Dersim kurumlarına sormadan onayını almadan doğal SİT alanı olan Munzur Milli Parkı’nda herhangi bir yapılaşma çalışmasına girilmemesi ve bu vadiye kazma vurulmamasıdır. Ayrıca gerek devlet kurumlarının gerekse yerel yönetimlerin bu konulara hassasiyetle yaklaşmalarını, halkımızın ihtiyaçlarını giderecekleri hizmetlerin ivedilikle sağlanmasını talep ediyoruz. Bugün Dersim’in kutsallarına, doğasına ve kültürüne sahip çıkılmasına her zamankinden daha çok ihtiyaç vardır.”

Diren KESER/MERSİN

 

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak