Alevi Haber Ajansi

Dersim’in göçerleri Şavaklılar yaylalarda-VİDEO

PİRHA – Dersim’in Pertek ve Çemişgezek ilçelerinden sürüleriyle birlikte Sultan Baba Dağı eteklerine gelen Şavaklılar, yaşamlarını PİRHA’ya anlattı. İşlerinin zorluğunu aktaran Şavaklılar, yaşadıkları sorunlara değindiler. 

Hayvancılıkla geçimlerini sağlayan ve her yıl yaylaya çıkmak zorunda olan Şavaklıların göç hikâyesi içerisinde birçok sorunun yanında her yıl yeni bir umut, yeni bir telaşı beraberinde getiriyor.

Her yıl yaşadıkları sıkıntıları aktaran Şavaklı yaylacılar, en çok da emeklerinin karşılığını alamadıkları için sıkıntı yaşıyorlar.

Ovacık Sultan Baba Dağı eteklerinde kalan yaylacılar, hem devletin gerekli desteği vermemesinden hem de yaylaya çıktıkları yerlerde yaşayan halkın kendilerini istememesine kadar birçok sorunla karşılaşıyor.

“ÇOBANLARA AYDA 30 MİLYAR LİRA PARA VERİYORUM”

Yaşadıkları sorunlara ilişkin PİRHA’ya konuşan yaylacılardan Mustafa Aykut, “Sorunlarımız çok büyük. Çok zor bir mesleğimiz var. Çok eziliyoruz. Bu işi az insanla yapıyoruz. Çocuklarımızın dışarıda, çoğu okuyor. Burada bir kadın bir erkek kalıyoruz. Ondan dolayı çoban alıyoruz biz. Paramızın çoğunu çobana veriyoruz. Ben 4 tane çoban almışım. Ayda 30 milyar para veriyorum çobanlara. Türkiye’deki genel müdürler o kadar para almıyordur. Mecbur kimse olmadığı için vermek zorunda kalıyoruz. Sonbaharda kayıt alıyoruz bakıyoruz ki borçluyuz. Babamızın mesleği mecbur yapıyoruz” diyerek anlatıyor yaşamlarını.

“SONBAHARDA BAKIYORUZ Kİ ELDE HİÇBİR ŞEY YOK”

Aykut sözlerine şöyle devam etti:

“Çocuklarımız üniversite mezunu ama iş bulamıyorlar. Onlar da ortada kalmışlar. O kadar onlara masraf yapıyoruz iş yok ne yapsınlar. Mecbur biz onlara da bakmak zorunda kalıyoruz. Biz çobanlara da kendimize de bakıyoruz. Günde iki defa hayvanları sağıyoruz sonra onları peynir yapıyoruz. Peynirleri de buradaki tüccara veriyoruz. Tüccarlar burada günlük olarak alıyorlar. Biz her yıl peynirimiz kaça gidiyor bilmiyoruz bu dağda. Biz sonbaharda ne kar etmişiz ne zarar etmişiz bakıyoruz ki elde hiçbir şey yok.”

“BİZ DEĞİL TÜCCAR PARA KAZANIYOR BURADA”

Yaylaya çıktıkları yerlerde halkın kendilerini istemediklerini söyleyen yaylacı Cebrail Aybar ise, “Buradaki halk bize kızıyor. Aslında herkes bize kızıyor, laf söylüyor. Biri diyor benim yerime geldin, biri diyor benim arılarım var. Biz de geldik bu dağa o kadar para verdik. Başka gidecek yerimiz de yok. Yukarılara çıksak oralar hala karlı mecburuz burada kalmaya. Sonra peynir yapıyoruz satıyoruz ama peynirimiz de para etmiyor. Biz değil tüccar para kazanıyor burada” dedi.

Yaylacı kadınlardan Hatice Aykut da çoban tutmanın pahalı olmasından devletin kendilerine destek olmamasına kadar birçok konuya değindi.

Sakine Doğan ise kadın olarak birçok zorlukla karşı karşıya olduklarını vurgulayarak, “Zorluklarımız çok. Ekmek yapıyoruz, hayvanları sağıyoruz, peynir yapıyoruz, yemek hazırlıyoruz çalışanlara. Anlayacağınız işimiz çok zordur” diye belirtti.

Hüseyin Yaşar SEZGİN/DERSİM

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak