PİRHA-Dersim’in Atlantı köyünde Yerğat Buluşması ve Xırmaçık Şenliği’nde nohut hasadı yapıldı. 10 yıl boyunca İstanbul’da gazete ve televizyonlarda çalıştıktan sonra Dersim’e yerleşerek 3 yıldır toprakla uğraştığını söyleyen Sevim Kahraman, “İlk yıl bostan ektim, 3 yıldır da nohut ekiyorum. Dersim’de toprakla uğraşmak istedim. Kentlerden biraz uzaklaşmak ve üretim yapmak istedim” dedi.
Eskiden köylüler buğday, arpa, nohut ekerdi ve kendi tarlalarını bitirdikten sonra komşularının tarlasına yardım ederdi. Şimdide eski gelenekler yaşatılmaya çalışılıyor.
Dersim’in Atlantı köyünde Yerğat Buluşması ve Xırmaçık Şenliği’nde nohut hasadı yapıldı.
“KENTLERDEN UZAKLAŞARAK ÜRETİM YAPMAK İSTEDİM”
10 yıl boyunca İstanbul’da gazete ve televizyonlarda çalıştıktan sonra Dersim’e yerleşerek 3 yıldır toprakla uğraştığını söyleyen Sevim Kahraman, “İlk yıl bostan ektim, 3 yıldır da nohut ekiyorum. Bu sene de 25 dönüm nohut ektim, bugün dayanışmak için gelen arkadaşlar olduğu için çok mutluyum. Havaların sıcak olmasından dolayı bizi biraz zorluyor ama oldukça keyifli. Dersim’de toprakla uğraşmak istedim. Kentlerden biraz uzaklaşmak ve üretim yapmak istedim. Dersim gençlerin en çok göç verdiği yerlerden biri bu yüzden çok üzülüyorum. Bu coğrafyada geri dönüşler pek mümkün olmuyor ve ekonomik, siyasal, sosyal faktörler etkiliyor bu durumu. Gençlerin topraklarına dönerek üretim yapmasının çok kıymetli olduğunu düşünüyorum” dedi.
“ÜRETİM YAPAN ARKADAŞLARIMIZLA DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ”
Birkaç yıldır yerğat buluşmaları yaptıklarını ifade eden Metin Kahraman, “Üretim yapan arkadaşlarımızla dayanışma içerisindeyiz. Son 10 yılda Dersim’deki en önemli gelişme tarımsal kalkınma. Üretim bizi kurtaracak, eğer biz üretmezsek kendi topraklarımızı terk etmek zorunda kalacağız” diye belirtti.
“DAYANIŞMAYI GÜÇLENDİRMEMİZ GEREKİYOR”
Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ise şunları söyledi:
“Yerğat eskiden köylerde yaşlıların, hasta olanların veya çocukları olmayıp üretim yapanlara komşuların dayanışma amacıyla birbirlerine yardım ettiği bir şey. Emperyalizmin en büyük silahı insanları bireyselleştirerek yalnızlaştırma politikasıdır. Bizlerin de bu durumu değiştirmek için dayanışmayı güçlendirmemiz gerekiyor.”
Tarla biçimi sonrasında Metin Kahraman, Zeynep Kılıç ve Dersim Belediyesi Korosu tarafından müzik dinletisi verildi.
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.