PİRHA-Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Ağdat köyündeki Sultan Baba Dağı’nda açan ters laleler renkli görüntüler oluşturuyor. Aynı zamanda ağlayan gelin veya hüzün çiçeği olarak da adlandırılan ters lale, Dersim’in koruma altına alınan bitki türlerinden.
Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Ağdat köyündeki Sultan Baba Dağı’nda açan ters laleler renkli görüntüler oluşturuyor. Dersim’in farklı bölgelerinde, Hakkâri ilinde ve bazı illerde olan bu nadir bitki türü yetişiyor.
Ters lalelerin ortalama 80 cm’ye kadar boyu var. 120 cm’ye kadar uzadığı da oluyor. Ters lale, kokusuz bir çiçek. 200’ün üzerinde farklı türleri var. Ancak Dersim’de yetişen ters laleler, endemik olan ters laleler. Ters Laleler Dersim dışında Hakkâri ve Erzurum’da da yetişiyor.
Endemik bitki olan ters lalelerin inançlara göre kutsiyetleri şöyle:
“Hristiyanlıkta; Hz. İsa çarmığa gerildiği zaman Meryem Ana’nın gözlerinden akan yaşlar, ters lalenin içinden damlayan su olduğu söyleniyor.
Asuri inancında da; ters lalelerin geceleri su topladığı, sabah da o su tomurcukların içerisinden kökten aşağı doğru aktığı bundan dolayı da; ağlayan gelin olarak adlandırılmakta ve kutsal sayılmaktadır.
Aynı zamanda bir rivayete göre ise: Hz. Hüseyin Kerbela’da şehit edilirken annesinin döktüğü gözyaşları ters lalelere rengini vermiştir.”
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.