PİRHA- Dersim’deki maden sahalarına tepki gösteren PSAKD Sultangazi Şubesi Gazi Şehitleri Cemevi Başkanı Göksel Fidan, bunun Dersim’in insansızlaştırılmasına yönelik bir proje olduğunu kaydetti.
Haberin Videosu
Dersim’in bazı bölgelerinin maden sahası ilan edilmesi kararına tepkiler sürüyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Sultangazi Şubesi Gazi Şehitleri Cemevi Başkanı Göksel Fidan, bölgede Alevilerin birçok kutsalı olduğunu belirterek maden sahalarının Alevilerin kutsallarına yapılan bir saldırı olduğunu söyledi.
DERSİM İNSANSIZLAŞTIRILMAK İSTENİYOR
Fidan “Doğa bizim olmazsa olmazımızdır, bizim yaşam alanlarımızdır. Orada birçok ocağımız, ziyaretgahımız, manevi kutsalımız var. Bu kutsallar bizim inancımızın gereği. Bugün o ağacın, suyun, dağın, yaylanın güzelliklerini gören herkes yaşıyor” dedi.
Maden sahası olacak yerlerde canlıların yok edilmesinin burada yaşayan insanların göç etmesine neden olacağına işaret eden fidan, bu maden sahalarını Dersim’in insansızlaştırılmasına dönük bir proje olduğunu kaydetti.
“ALEVİLERİN KUTSALLARINA SALDIRI”
Maden sahası ilan edilen yerlerde Aleviler tarafından kutsal sayılan ziyaretgahların olduğunu söyleyen Fidan, Alevilerin kutsallarına olan saldırıların sadece Dersimlilerin değil Alevi yoluna ikrar vermiş herkesin ortak mücadelesiyle boşa çıkarılacağına inandığını belirtti. Fidan, sözlerine şöyle davam etti:
“BU SALDIRILAR ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYLE AŞILIR”
1990’lardaki köy boşaltmalarına da değinen Fidan, “Tabi ki köy boşaltmalar 90’lı süreçlerde bütün Kürdistan bölgesinde yapıldı Dersim’de dahil olmak üzere. Sonuçları ortada bizim açımızdan. Bu inancın kökleri güçlüdür. Kimse unutmaz kendi köklerini. Bilimsel baktığın zaman da karşıtlıklar hemen yok olmazlar. Maddi koşulunu bulduklarında birbirine dönüşürler sadece. Biz kendi karşıtlıklarımızı orada oluşturmayacağız, onlara izin vermeyeceğiz.” dedi.
Fidan son olarak şunları belirtti:
“Bugün eğer dünya kamuoyunda bunu teşhir edebiliyorsak bu bir mücadele hattının, emeğin, insan olmanın sonucudur. Bu anlamda da orada köy boşaltmalarının yapılabileceğine hiçbir koşulda inanmıyorum. Ne kadar baskı, saldırı olursa olsun halkın bir arada örgütlü gücüyle bunun aşılabileceğine inanıyorum.”
NE OLMUŞTU?
Munzur Dağları’nın da aralarında bulunduğu birçok alanda maden faaliyetleri yeniden gündeme geldi. Hali hazırda 145 maden projesinin bulunduğu kentte verilen bu ruhsatlardan bir kısmı Munzur Gözeleri, Munzur Suyu, Mercan Vadisi, Kırk Merdiven Şelaleleri, Tülin Tepe, Tepecik ve Pulur höyüklerini içine alan 43 bin hektarlık alanda ilan edilen Munzur Milli Parkı’nın bir bölümünü de içine alıyor. Arama ruhsatı verilen saha 42 bin hektar büyüklüğündeki Munzur Milli Parkı’ndan daha büyük bir saha. Arama ruhsatı verilen sahanın bir kısmının, bin 900 çeşit bitki tespit edilmiş, bunlardan 43 çeşidi Munzur Dağları’nda yetişiyor.
Dersim’in Ovacık ilçesinde maden sahalarından etkilenen 30’u aşkın köy ve mezranın tamamen haritadan silineceği belirtiliyor. Bunlar arasında Cevizlidere, Karataş, Söğütlü, Aşlıca, Sarısaltuk, Kurukaymak, Yücelli, Buzlupınar, Uzundal, Doludibek, Aktaş, Dibek, Elgazi ve Garipuşak köyleri ve bağlı mezralar da bulunuyor.
DERSİM’DE 5 AYRI SAHADA RUHSAT VERİLEN BÖLGELER
-Ovacık Topuzlu köyü. Ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü 7024,46 hektar yani 70 bin 240 dönüm. Çıkarılması planlanan madenler: Altın ve Bakır. Haritadan silinecek alanlar: Cevizlidere, Karataş ve Söğütlü köyleri.
-Ovacık Karayonca Köyü. Ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü 11.625,72 hektar yani 116 bin 250 dönüm. Çıkarılması planlanan madenler: Altın ve Bakır. Haritadan silinecek alanlar: Aşlıca, Sarısaltık, Kurukaymak, Yüceldi, Buzlutepe ve Uzundal Köyleri.
-Ovacık Karaoğlan Köyü. Ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü 1071,88 hektar yani 10 bin 710 dönüm Çıkarılması planlanan madenler: Bakır, Kurşun ve Çinko Madeni. Haritadan silinecek alanlar: Doludibek ve Aktaş köyleri.
-Ovacık Topuzlu Köyü. Ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü 6521,51 hektar yani 65 bin 210 dönüm. Çıkarılması planlanan madenler: Bakır. Haritadan silinecek alanlar: Halitpınar, Karataş, Kozluca ve Bilgeç köyleri.
-Dersim Geyiksuyu köyü. Ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü 17.107,30 hektar yani 171 bin 070 dönüm. Çıkarılması planlanan madenler: Bakır ve Gümüş Madeni. Haritadan silinecek alanlar: Geyiksuyu, Atadoğdu, Taşıtlı, Uzundal, Karaoğlan, Aşlıca, Garipuşağı, Aktaş, Elgazi ve Aktaş köyleri.
PERTEK İÇİN DE MADEN RUHSATI VERİLDİ
Dersim’de büyük ölçekli maden arama çalışması yürüten şirketlerden birinin de Pertek bölgesinde değerli madenler için ruhsat alan Kanada Toronto merkezli TIGRIS EURASİA adlı madencilik şirketi olduğu belirtiliyor. (HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.