PİRHA-Dersim’de kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Seyit Rıza Meydanı’nda bir araya geldi. Yapılan açıklamada, kısa çalışma, ücretli izne çıkarılma, evden çalışma ve hatta işten atmada ilk akla gelenin kadın işçiler olduğuna dikkat çekildi. Bir yıldır kayıp Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku da söz alarak soruşturmada herhangi bir sonuç alınamamasına, kardeşinin bulunamamasına tepki gösterdi.
Dersim’de kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Dersim Kadın Platformu’nun çağrısıyla Seyit Rıza Meydanı’nda bir araya geldi. Eylemde “Yaşasın kadın dayanışması”, “Aşağı bakmadık, bakmayacağız” ve “Jin, jiyan, azadi’ sloganları atıldı.
“İŞTEN ATMADA İLK AKLA GELEN KADIN İŞÇİLERDİ”
Platform adına açıklamayı okuyan Dilek Kurban, “8 Mart’ı ağır biçimde yaşadığımız pandeminin yıl dönümünde karşılıyoruz. Dünyanın her yerinde kadınların yaşamları, politik, ekonomik ve sosyal hakları aynı sömürü çarkının, kapitalizmin derinleştirdiği eşitsiz koşulların cenderesinde” diyen Kurban, güvencesiz, kuralsız hale getirilen çalışma koşullarına en çok kadınlar mahkûm edildiğine dikkat çekti.
Kısa çalışma, ücretli izne çıkarılma, evden çalışma ve hatta işten atmada ilk akla gelen kadın işçiler olduğunu ifade eden Kurban, şunları kaydetti:
“İlimizde bulunan, çeşitli devlet teşvikleri ile açılan ve kadınların istihdamını artırdıklarına dair epeyce reklamı yapılan fabrikaların hemen hepsi kapandı, kadın işçilere yine evlerinin yolu göründü. Esnaf yanında çalışan kadın işçiler ise pandemi dolayısıyla yaşanan kısıtlamalardan nasibini aldılar. Pandemiyle birlikte artan işsizlik ve ekonomik krizin faturası biz emekçi halklara kesilirken holdingler, patronlar kârlarını kâr katıp büyümeye devam ettiler ediyorlar.”
“GÜLİSTAN’IN FOTOĞRAFI NEDEN BURADA YOK”
Açıklamanın ardından Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku söz alarak soruşturmada herhangi bir sonuç alınamamasına, kardeşinin bulunamamasına tepki gösterdi.
Aygül Doku elinde kardeşinin fotoğrafıyla Valiliğin 8 Mart dolayısıyla yer altı çarşısı üzerindeki fotoğraf sergisine giderek, “Gülistanın fotoğrafı neden burada yok? Fotoğrafı burada olması gerek” deyip kardeşinin fotoğrafını etkinlik alanına bıraktı.
Doku ardından da annesi ve babası ile birlikte savcılık önüne kadar yürüdü ve orada bir açıklama yaptı. Tam 1,5 yıldır biz Gülistan’ı arıyoruz diyen Aygül Doku, “Tam bir buçuk yıldır Zaynal Abarakov 24 saat bile gözaltına alınmadı. Bugün Dünya Kadınlar Günü değil mi ben de bu karanfilleri Tunceli il savcılığına, Türkiye’nin adaletine hatta dünyanın adaletine bırakarak şunu diyorum siz bir buçuk yıldır Gülistan Doku’yu korumadınız, siz bir buçuk yıldır Gülistan’ı kaybedenleri koruyorsunuz. Karanfilleri size bırakıyorum bu da sizin utancınız olsun” dedi.
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.