PİRHA – HDP Dersim İl Örgütü, 21 Şubat Dünya Anadil Günü’ne ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Diller üzerinde kurulan baskılar devletin tekçi anlayışını yansıtmaktadır. Bu tekçi anlayışa son verilmeli ve Türkiye’de yaşayan tüm diller anayasal güvence altına alınmalıdır” çağrısı yapıldı.
Haberin videosu
Halkların Demokratik Partisi Dersim İl Örgütü, 21 Şubat Dünya Anadil Günü’ne ilişkin basın açıklaması yaptı.
HDP il binasında yapılan açıklamaya HDP İl Eş Başkanları, PM üyeleri ve il, ilçe örgütü temsilcileri katıldı.
Açıklama, Kırmancki, Kurmancî, Türkçe okundu. Türkçe açıklamayı HDP İl Eş Başkanı Nurşat Yeşil yaptı.
“FARKLILIKLAR YOK EDİLDİ”
Çok dilli, kültürlü ve dinli bir yapıya sahip bir coğrafyada yaşadıklarını söyleyen Yeşil, Cumhuriyet tarihinden bu yana izlenen tekçi politikalar yüzünden farklılıkların her geçen gün yok edildiğini belirtti.
Türkiye’de konuşulan bazı dillerin yok olduğunu ve bazı dillerin de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getiren Yeşil, şöyle devam etti:
“2020 Uluslararası Anadil Günü çalışmaları, barışçıl diyalog ve sosyal içermenin desteklenmesine katkıda bulunacaktır. Dilsel ve kültürel çeşitliliğin tanınması ve saygı gösterilmesi, toplumların birlik ve bütünlüğünün güçlendirilmesine katkıda bulunur. Bunlar hem toplum içinde hem de toplumlar arasında daha kalıcı barışın temelidir ve UNESCO’nun Uluslararası Anadil Günü’nü kutlama kararına yol açtı.”
“ÇOK DİLLİ HİZMET HAYATA GEÇİRİLMELİ”
HDP İl Eş Başkanı Nurşat Yeşil, “UNESCO Dünya Tehlike Altındaki Diller Atlası’na göre, Türkiye’de 18 dil yok olmuş veya yok olma tehlikesi altında” dedi.
Bölge illerinde Kürtçe dersini seçmek isteyen velilerin, okul yönetimleri tarafından çoğu zaman materyal ve öğretmen eksikliği bahaneleri ile geri çevrildiğini belirten Yeşil, şunları kaydetti:
“Bu bölümden mezun, ataması yapılmayan yüzlerce eğitmen olmasına rağmen farklı branşlardaki eğitmenlerin bu dersi vermesi kabul edilemez bir durumdur. Kürtçe ve diğer diller üzerinde kurulan baskılar devletin tekçi anlayışını yansıtmaktadır. Bu tekçi anlayışa son verilmeli ve Türkiye’de yaşayan tüm diller anayasal güvence altına alınmalıdır. Kamuda çok dilli hizmet hayata geçirilmeli ve anadilde eğitim hakkının gasbına son verilmelidir.”
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.