PİRHA-Koyun kırpmanın genelde Haziran ayında yapılmaya başlandığını söyleyen Umut Abay, “Hayvanın derisi tüylerinden dolayı hava alamadığı için kırpma işlemini yapmak zorundayız. Dikenler hayvanın tüylerine yapıştığı için hayvanın teni hava almıyor ve diken hayvanın tenine çarptığında yara oluşuyor bu da hayvanın kurtlanmasına sebep oluyor. O yüzden yaptığımız tamamen temizlik amaçlı bir şey” dedi.
Türkiye’de kriz derinleşerek devam ediyor. Yurttaşlar yoksulluk ve açlıkla karşı karşıya kalmaya devam ederken, işsizlik her geçen gün artıyor.
Dersim’in Pertek ilçesinin Koçpınar köyünde hayvancılık en önemli geçim kaynaklarından bir tanesi. Hayvancılık yaparak yaşamını sürdüren Umut Abay ile koyunların neden kırpıldığını ve hayvancılık yapanların yaşadığı sorunlar üzerine sohbet ettik.
“KIRPMA İŞLEMİ TEMİZLİK AMAÇLI”
Koyun kırpmanın genelde Haziran ayında yapılmaya başlandığını söyleyen Umut Abay, “Hayvanlar sıcak havadan dolayı ter atıyor ve attığı terden dolayı kilo alıp gelişemiyor. Hayvanın derisi tüylerinden dolayı hava alamadığı için kırpma işlemini yapmak zorundayız. Dikenler hayvanın tüylerine yapıştığı için hayvanın teni hava almıyor ve diken hayvanın tenine çarptığında yara oluşuyor bu da hayvanın kurtlanmasına sebep oluyor. O yüzden yaptığımız tamamen temizlik amaçlı bir şey” diye belirtti.
“HAYVANCILIK ARTIK BİTTİ”
Eskiye göre süt ürünlerinin değer kazandığını ancak fakat köylünün kazanmadığını belirten Umut Abay, “Biz geçen yıl toptancıya 36 TL’ye peynirimizi verdik, toptancıda verdiğimiz peyniri 130 TL’ye sattı. Emek veriyoruz ama verdiğimiz emeğin karşılığını alamıyoruz. Her şey çok pahalı olmuş durumda o yüzden hayvancılıktan para kazanılmıyor ve artık eskisi gibi hayvancılığa heves eden de yok. Hayvancılık bitti artık, ben hayvanımı sattığımda aynı fiyata satın alamıyorum” dedi.
Cihan BERK/DERSİM
Yoruma kapalı.