PİRHA- Dersim’de Munzur’un kıyısında doğayla uyum içinde olan Cafe Dar’ın görünümü hemen yanına gelen iş makinasının yeniden betonlaşmayı da getirecek olan çalışması ile bozuluyor. Üniversite mezunu gençler bu mekanın, komünal bir yapıyla devam etmesini istiyor.
Şiyar Vural ve arkadaşları, betondan bıkanların gelip doğayla baş başa kalabileceği bir yer olarak tasarlamışlar Munzur kenarındaki Cafe Dar’ı. Kafelerine isim olarak, doğayı belki de en iyi simgelediklerini düşündükleri Kürtçe ağaç anlamına gelen ‘Dar’ demeyi seçmişler. Kafenin içinde bulunan kaya olduğu gibi bırakılmış ve oranın bir parçası olmaya devam ediyor. Doğada yeniden dönüşebilecek malzemeler ile yapılan kafede gelenlerin istedikleri gibi de müziklerini icra edebilecekleri pek çok enstrüman da yer alıyor.
Mekanında konuştuğumuz kafenin ortaklarından Şiyar Vural, kafeyi tasarlayıp yaparken asla çimento ya da doğal olmayan malzeme kullanmadıklarını, olabildiğince doğal yapısına dokunmadan, tahrip etmeden mekanlarını oluşturduklarını söylüyor.
“DOĞALLIĞI BİZ GİDİNCE DE DEVAM EDECEK”
“Zemin nasılsa öyle toprak olarak bıraktık, yani biz buradan çekip gittiğimizde de kendi doğal haliyle kalmaya devam edecek. Burası da daha önce, insanların gelip içtiği ve çöpünü bırakarak gittiği bir yerdi. Biz burayı temizleyerek bu hale getirdik.” diyen Vural, bir yandan insanların içinde doğaya kaçmak duygusu olduğunu ama bir yandan da doğayı kirleterek doğaya çok saygıları olmadığını belirtmeden edemiyor.
“KOMÜNAL BİR MEKANA DÖNÜŞTÜRDÜK”
Kendisi de üniversite mezunu olan Vural, müşterilerin genelde üniversite öğrencileri olduğunu ve kafeyi kendi mekanları olarak görüp sahiplendiklerini ve böylece buradaki doğal ortamı da korumaya daha bir özen gösterdiklerini, buranın bir yaşamın ortamı olduğunu belirtiyor. Kafelerine gelenlerin kısa sürede kaynaşarak, kardeşleştiğini ve gönlünce takılıp dilediğince müzik yaptıklarını ifade eden Vural, “Kafemiz, bu doğal ortama gelenlerle komünal bir mekana dönüşüyor diyebilirim” diyor.
HEMEN YANI BAŞINDAKİ ALAN TAHRİP EDİLİYOR
Hemen yanı başındaki alana kafenin doğal yapısını tahrip edecek bir mekan yapılması planlanıyor. İş makinasının getirildiği alanın alanı tahrip ettiğini belirten Vural, “Artık betonlaşmaya doğru yavaş yavaş gidiyor ve buralara talep çıkarlar doğrultusunda giderek arttı” diye konuşuyor. Bununla birlikte betonlaşma ve doğanın tahribatının arttığına dikkat çeken Vural, yanı başlarındaki bu alanın bozulacak olmasına tepki gösteriyor.
Vural, “Burası doğa ve herkese ait. Tapu üzerinde belki birilerine ait olabilir. Ama aslında doğanındır ve bir sonraki nesillere aynen bırakmamız lazım” diyor.
Sevim KAHRAMAN/DERSİM
Yoruma kapalı.