Alevi Haber Ajansi

Dersim’de deprem hazırlıkları: 12 konteyner kent kuruldu, Mutu Köprüsü yeniden yapılacak

PİRHA- Bilim insanlarının sürekli deprem uyarısında bulunduğu Dersim’in merkez ve 7 ilçesinde 12 konteyner kent kuruldu. 1600 kişiye arama kurtarma eğitimleri verildi. Ayrıca Dersim-Erzincan bağlantısını sağlayan depreme dayanıksız Mutu köprüsünün yeniden yapılıyor. Vali Bülent Tekbıyıkoğlu deprem hazırlıklarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Başta Prof. Dr. Naci Görür olmak üzere, bilim insanlarının sürekli deprem uyarısında bulunduğu, Ovacık ve Nazimiye fay hatlarını içinde barındıran ve Doğu Anadolu Fay Hattı ile Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kesiştiği noktada yer alan Dersim’in merkez ve 7 ilçesinde depreme hazırlık çalışmaları kapsamında, 12 adet konteyner kent kuruldu. 1122 konteynerin inşası için de çalışmaların sonuna gelindiği belirtildi.

6 Şubat depremlerinde ‘koordinatör vali’ olup, kararname ile Dersim’e Vali olarak atanan Bülent Tekbıyıkoğlu’nun talimatı ile polis ve jandarma ekiplerinden oluşan 1600 kişiye arama kurtarma eğitimleri verildi, kamu binalarından numuneler alınarak yapı stoku elden geçirilmeye başlandı. Yapılan performans analizinde, 63 okulun 17’sinin yıkılmasına karar verildi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından imar planına esas jeolojik-jeoteknik mikro bölgeleme etüt çalışmaları başladı. Ayrıca Dersim-Erzincan karayolu bağlantısını sağlayan ama depreme dayanıksız olan Mutu köprüsünün yeniden yapılması için çalışma başlatıldı.

Vali Bülent Tekbıyıkoğlu şehir merkezinde tamamlanan konteynır alanı ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

“6 ŞUBAT DEPREMİNDEN ETKİLENENLERİN SAYISI 3000’E YAKIN”

Bilim insanlarının uyarılarına kulak vererek Tunceli’yi depreme hazırlamak için çalışmalar yürüttüklerini belirten Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, “Çevremizdeki bütün deprem olan yerlerden Erzincan, Elazığ ve Maraş depreminden Tunceli ilimiz etkilendi. En son 6 Şubat depremiyle beraber etkilenen vatandaşlarımızın sayısı 3000’e yakın. Dün itibariyle hak çalışmasını da bitirdik. 1808 tane hak sahibini belirledik. Bunların içerisinde, iş yeri sahipleri de konut sahipleri de var. Bunlarla ilgili hazırlık çalışmalarımız bir yandan devam ederken bir yandan da yeni depremlere hazırlık mahiyetinde çalışmalar var” dedi.

“MERKEZ VE 7 İLÇEDE 12 ADET KONTEYNER KENT KURULDU”

Vali Tekbıyıkoğlu şunları kaydetti:

“Tabii bazı bilim adamları özellikle Erzincan, Bingöl hattında Karlıova hattında, Yedisu hattında bir kırılmanın olacağını söylüyor ve tek parçada yüksek şiddette yoğun bir kırılmanın olacağından bahsediyor. Biz de ilimizi buna hazırlamaya çalışıyoruz. Bütün unsurlarımızla ve bakanlıklarımızla beraber bir çalışma içerisindeyiz. 6 Şubat depreminden etkilenen insanlar ve hak sahipleri için her ilçemizde birer konteyner kent oluşturduk. İl merkezi ve 7 ilçemizde toplam konteyner sayımız 1122. Bu konteyner kentleri oluştururken, daha hak sahipliği belirlenmemişti. İşin açıkçası bunları biraz da geniş tutmamızın sebeplerinden bir tanesi de şuydu. Eğer vatandaşımız evini yıkacaksa, yeni ev yapacaksa, kalacak yeri de yoksa bu konteyner kentlerden istifade etmesini çok önemli bir imkan olarak görüyoruz.

“MERKEZDE YAPILACAK 190 KONUTUN KAPASİTESİNİ 500’E ÇIKARDIK”

Sadece vatandaşlarımızın evleri değil bununla beraber tüm kamu binalarımızın hepsini elden geçiriyoruz. İlimizde bilhassa 2006 öncesinde hazır beton kullanımı yok. Bu yılı bir milat olarak belirledik. Ondan önce yapılmış kamu lojmanlarının ve kamu binalarının, hizmet binalarının hepsinin performans analizlerini çıkartıyoruz. Bir yandan yıkılıyor bir yandan da yapılıyor. Bununla beraber kimilerinin de sonucu kötü geldi. Buna ilişkin yıkım çalışmalarına da çok hızlı bir şekilde başladık. Toplu konut idaremiz, merkezde yapılacak 190 konutun kapasitesini 500’e kadar çıkardı. Yani ilimizdeki kamu konut stoku problemi de bir nebze olsun giderilmiş olacak.

“1200 TANE HAZIR ARAMA KURTARMA PERSONELİMİZ VAR”

Belki Türkiye’de hiçbir ilde muadili olmayan jandarma ve polis sayımız var. Bunlarla beraber arama kurtarma ekiplerini oluşturduk. Jandarma Özel Harekatın ve jandarma komando birliklerinin eğitimini tamamladık. 1200 tane hazır arama kurtarma personelimiz var. Riskli alanların teşvikiyle ilgili bir öneride bulunduk. Burada hem Ovacık hem Pülümür hem Nazımiye ilçesinde hem de merkezde bazı riskli alanları yani deprem olduğu zaman bunlar kesin yıkılacak dediğimiz alanları belirledik. Bunlarla ilgili bir dönüşüm planı bakanlığımız tarafından yürütülüyor. Yani herhangi bir can kaybı olmadan biz bu binalar hasar görür dediğimiz yerlerde etkin proaktif bir çalışmanın içerisindeyiz.

“MUTU KÖPRÜSÜ YENİDEN YAPILACAK”

Aslında yerel yönetimlerin sorumluluğunda olan ama bizim altyapısını oluşturduğumuz mikro bölgeleme jeolojik etüt çalışmalarımız da ilimizde devam ediyor. 1206 hektarda riskli dediğimiz ilçelerde bir mikro bölgeleme çalışması şu an halihazırda devam etmekte. Bunlar tabii imar planlarının yapılması için çok ama çok önemli teknik veriler. Belediyelerimizin bu verileri mutlak surette imar revizyonlarında kullanıp izinleri, ruhsatları ilmine, fenine, tekniğine uygun bir şekilde ya vermemesi ya da buna uygun bir şekilde vermesi icap ediyor. O yüzden bu çalışmalar çok ama çok kıymetli. İlimizin malumunuz olduğu üzere bir Elazığ, bir de Erzincan bağlantısı var. Erzincan bağlantısını sağlayan Mutu Köprümüz var. Mutlu Köprüsü artık miadını doldurmuş, mukavemetini de neredeyse kaybetmiş durumda. Bunu bakanlığımız ve Ulaştırma Bakanlığımızla yaptığımız çalışmalar sonucunda Mutu Köprüsü’nün yapımı kararı alındı.  Bu hafta inşallah sondaj çalışması yapılacak.”

PİRHA/DERSİM

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak