PİRHA- İzmir’de, Dersim Soykırımı’nın 88. yılında katledilenler için yapılan eylemde, katliamla yüzleşilmesi çağrısı yapıldı.
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) İzmir Şubesi, İzmir Dersim Dernekleri, Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) İzmir Bileşenleri, Dersim Tertelesi’nin 88. yıldönümünde Karşıyaka İskele karşısında yaptığı eylemle katledilenleri andı.
Eylemde ‘Dersim İqrare Ma Wo, İqrar Xo, Xo Vira Meke’, ’37-38’i Unutma Unutturma’ pankartı açılırken sık sık “Tertela Dersim xo vira meke”, “Sırrı’ya sözümüz barış olacak”, “Dersim, Maraş, Koçgiri unutulmaz hiçbiri” sloganları atıldı.
ÇERAĞLAR UYANDIRILDI
Anma öncesinde katledilenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, Kureyşan Ocağı Pirlerinden İsmail Alkanın verdiği gülbeng ile çerağlar yakıldı.
Açıklamanın Kirmancki olan kısmını İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği Eş Başkanı Hasan Ali Kılıç, Türkçesini ise Demokratik Alevi Dernekleri İzmir Şubesi Eş Başkanı Nebat Çelik okudu.
“4 MAYIS İLE DERSİM VURULMUŞTUR”
Nebat Çelik, 4 Mayıs 1937 Bakanlar Kurulu Kararı ile Dersim’de bir halkın tarihi ve kültürünün yok ediliş sürecinin başlatıldığına işaret ederek, “Dersim soykırımı insanlık suçlarından birini teşkil etmektedir. İttihatçı zihniyet ve hegomonya, kapitalist vahşetin bu topraklarda ki tek tipçi versiyonu ve kadim halklara karşı işlenen insanlık suçlarının failidir. Tek tip iktidar alanı inşa hedefiyle ve Hristiyan halklardan başlayarak bu toprakların birçok kadim halkı trajik biçimlerde tasfiye edilmiştir. Gerek Osmanlı, gerekse Cumhuriyet döneminde tutulan ve Dersim’in tasfiyesini esas alan raporlarda zihniyet ve pratik anlamda bir devamlılık vardır. Buna göre Dersim önce fiziki katliama uğratılacak, bu soykırım göçertme ve asimilasyonla tamamlanacaktır. Tek tip ulus inşası kapsamında sıra Müslüman Kürt kardeşe gelmiş, hak talepleri ve direnişler ezilmiş, Koçgiri direniş ve kıyımıyla başlayan Dersim’in tasfiye süreci ise kapsamlı hazırlıkların ardından 1937 ve 38 süreçlerinde İç Dersim’in vurulmasıyla sürdürülmüştür” dedi.
“DERSİM İNSANSIZLAŞTIRILMIŞ DURUMDA”
Dersim Katliamı’nın ardından kültürel asimilasyon sürecinin devreye konulduğunu dile getiren Nebat Çelik, “Sekasor örneğinden de bilindiği gibi, Yolumuzun Rehberliğini yürütmekte olan Ocak evlatları katledilerek ve Ocaklar sistemi vurularak halkımız hem toplumsal çözülüşe hem de inanç kimliğinden koparılma sürecine konulmuştur. Yasaklar ve asimilasyonu esas alan politikalar ve eğitim müfredatlarıyla halkımızın tüm birikimlerinin ifadesi anlamına gelen dilimiz de yok oluş sürecine sokulmuştur. Dersim, 16.yüzyılın başlarından beri kesintisiz ve sistematik biçimde kuşatma ve tecrit altında tutulmuş olup, toplumsal varlığımızı yok etmeye odaklı bu kuşatma ve tecrit günümüze kadar ve halen daha da derinleştirilerek sürdürülmektedir. Öyle ki asimilasyon ve göçertme politikaları tavan yapmış, sistematik bir şiddet sarmalıyla Dersim adeta insansızlaştırılmış durumdadır” ifadelerini kullandı.
YÜZLEŞME ÇAĞRISI
Nebat Çelik, Bakanlar Kurulunun 88’inci yıldönümünde, Dersimde katledilen yurttaşları andığını ve yaşatılan vahşetle yüzleşilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu toprakların kadim halklarından biriyiz, saygı ve kabul görmek istiyoruz. Ve dünyada ki benzer örnekleri üzerinden tarihle yüzleşme çağrısında bulunuyor, diyoruz ki: Seyit Rıza ve idam edilen Dersim ileri gelenlerinin mezar yerleri açıklanmalı, cenazeleri ailelerine teslim edilmeli, Dersim’e nakline engel olunmamalıdır. Arşivler açılmalı, Dersim ismi iade edilmelidir” diye belirtti.
Açıklamanın ardından lokmaları paylaşıldı.
PİRHA/İZMİR
Yoruma kapalı.