PİRHA-Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Dersim Şube Başkanı Ekber Kaya, Dersim Tarih Kültür Vakfı’nın kuruluşu için yapılan başvurunum mahkeme tarafından reddedilmesine tepki gösterdi. Kaya, “Bu yasaklamalarla bu tarih yok edilemez. Dersimlilerin tarihin her kesiminde yaşadığı haksızlıklar ortada, sistem bu tavrıyla bunları yok edemez ancak erteleyebilir” dedi.
Tunceli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Dersim Kültür ve Tarih Vakfı Girişim Grubu’nun 2020 yılı Mart ayında vakıf senedinin tescili istemiyle yaptığı başvuruyu ‘Dersim’ ismi nedeniyle reddetti. Mahkeme gerekçe olarak, ‘Dersim’ isminin resmi olarak kabul edilmediğini ve Alevi ritüelleri, dualar ve beyitlerin kayıt altına alınmasının, Dersim ve Alevi tarihi ile ilgili araştırma çalışmalarının desteklenmesinin milli birliğe aykırı olacağını öne sürdü.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Dersim Şube Başkanı Ekber Kaya, ‘Dersim’ isminin resmi olarak kabul edilmemesini ve Alevi ritüelleri, dualar ve beyitlerin kayıt altına alınması, Dersim ve Alevi tarihi ile ilgili araştırma çalışmalarının desteklenmesinin milli birliğe aykırı olacağı iddiasını PİRHA’ya değerlendirdi.
“YASAKLAMALARLA TARİH YOK EDİLEMEZ”
Dersim tarih ve kültür vakfının kurucularından olduğunu söyleyen Ekber Kaya, “Vakfın amacı isminden de anlaşılacağı gibi Dersim’in tarihini kültürünü inancını, 1937-1938’de yaşananları belgeleriyle birlikte kayıt altına almak, bunu ulusal ve uluslararası kamuoyuyla paylaşmak, çeşitli dünya dillerine çevirerek Dersim’in uğradığı haksızlıkları dünya kamuoyuna açıklamak. Bu amaçla vakıf kuruldu. İsimden dolayı ve vakfın amaçlarını uygun görmeyen mahkeme ne yazık ki vakfın kuruluşunu onaylamadı. Bu yasaklamalarla tarih yok edilemez, tarihin bir parçası ve Dersimlilerin tarihin her kesiminde yaşadığı haksızlıklar ortada. Sistem bu tavrıyla bunları yok edemez ancak erteleyebilir” dedi.
“BİZ BU KATLİAMIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”
Kendisinin de Dersim mağduru olduğunu, 37-38’de ailesinin büyük bir kısmının katledildiğini söyleyen Kaya, “Biz tanıklarıyız, annelerimiz, babalarımız 50 yıl konuşmadılar, sonrasında konuşmaya başladılar. Böylece tarihi gün yüzüne çıkarmak için 800 saate yakın kayıt altına alınmış bir mülakat söz konusu biz bu katliamın peşini bırakmayacağız. Dersimliler olarak, o gün öldürülen insanların çocukları olarak ve bizden sonra gelecek nesilde bunun peşini bırakmayacak hiçbir yasaklama hiçbir engel çabamızı durduramayacaktır” ifadelerini kullandı.
“İSTEMEDİKLERİ ASLINDA KENDİ TARİHLERİYLE YÜZLEŞMEK”
Dersimlilerin inancı gereği bütün insanlarla barış içinde yaşamak isteyen bir toplum olduğunu belirten Ekber Kaya, şunları kaydetti:
“İnancı doğa ve insan sevgisi üzerine kuruludur. Eşitlik ve adalet ve özgürlük üzerine kuruludur. Bu amaçla bu vakfın çalışmalarının engellenmesi büyük bir haksızlıktır. Tabi sistem tarihiyle yüzleşmek istemiyor. Verilerin kayıt altına alınmasını, belgeselleştirilmesini ve dünya kamuoyuyla paylaşılmasını istemiyor. İstemedikleri aslında kendi tarihleriyle yüzleşmektir. Dersim’e karşı yaptıklarını gizlemektir. Dersim inancını, kültürünü, dilini engellemektir. Bu amaçla izin verilmiyor. Ama dediğim gibi hem yasal mercilerde hem hukuksal alanlarda hem de resmi yerlerde biz konunun takipçisi olacağız ve çalışmalarımızı hiçbir şekilde aksatmadan devam ettireceğiz.”
Cihan BERK/PİRHA
Yoruma kapalı.