PİRHA- Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Seyid Rıza ve arkadaşlarının idam edilmesinin yıldönümü dolayısıyla Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması, Dersim’in kayıp çocuklarının bulunması, soykırımı planlayan ve destek sunanların tespiti için arşivlerin açılması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.
HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Dersim direnişinin öncülerinden Seyid Rıza ve arkadaşlarının idam edilmesinin yıldönümünde Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması, Dersim’in kayıp çocuklarının bulunması, soykırımı planlayanların ve destek sunanların tespiti için devlet arşivlerinin açılması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.
“TÜRKIYE, TÜM KARANLIK GEÇMIŞIYLE YÜZLEŞMEK ZORUNDADIR”
Gülüstan Kılıç Koçyiğit, “Yasadışı bir mahkeme neticesinde Elâzığ Buğday Meydanı’nda infaz edilen seyitlerimizi anmak bugün bile yasaklanıyor, engelleniyor” dediği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye Cumhuriyeti asla kendi tarihi ve işlediği insanlık suçlarıyla yüzleşmemiştir. Alevi toplumu başta olmak üzere, tüm halkımızın ve insanlığın beklentisi Türkiye Cumhuriyeti’nin, halklara, Alevi ve diğer toplumlara karşı işlediği suçlarla gerçek manada yüzleşmeli, özür dilemeli, Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanmasında adım atılmalıdır.
2011 yılında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘Devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ve böyle bir literatür varsa, ben özür diliyorum’ demiş ancak sonrasında bu karanlık geçmiş ile bir yüzleşme maalesef gerçekleşmemiştir.
‘Geçmişle yüzleşme/hesaplaşma’ her iktidar döneminde sakıncalı ve korkulan bir alan ve kavram olarak görülmektedir. ‘Hesaplaşmanın’ bir intikam silahı olarak görülme korkusundan vazgeçilmelidir. Yüzleşme ve hesaplaşma, toplumsal barışa ve tabi ki insan haklarını önceleyen, demokrasi ve hukuk devleti değerlerine dayalı bir siyasal kültürün yerleşmesine katkı sunacaktır.
Dersim Halkının tarihsel acılarını dindirecek, toplumsal barışı sağlayacak, katliamla yüzleşecek gerçek ve samimi adımlar atılmalıdır. Türkiye artık katliamlarla anılmamak, demokratik hukuk devleti olma yolunda ilerlemek ve iç barışın tesisini sağlamak istiyorsa Dersim Soykırımı özelinde tüm karanlık geçmişiyle yüzleşmek, hesaplaşmak, halklara karşı işlenen insanlık suçlarını aydınlatmak, katliam mağdurları ve yakınlarının zararları tanzim etmek zorundadır. Bu kapsamda, 1937-38 tarihli Dersim Soykırımı ile yüzleşerek tarihsel acıların onarımı sağlayacak adımların atılması, Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması, soykırımı planlayanların ve destek sunanların tespiti için devlet arşivlerinin açılması, bir daha bu tür katliamların yaşanmaması için Türkiye’de soykırım suçunun yasalarla düzenleyerek bu yasalara işlerlik kazandıracak politikaların üretilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep ederim.”
“YÜZLEŞME NE ZAMAN GERÇEKLEŞECEKTİR?”
Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, konuyla ilgili bir de soru önergesi kaleme aldı. Kılıç Koçyiğit, idamlarının 84. yılında Seyit Rıza ve arkadaşlarının anılması önünde yapılan engellemeleri işaret ederek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplandırılması talebiyle şu soruları yöneltti:
“1935-1938 tarihlerinde Dersim’de yaşananlar ile ilgili arşivlerin açılmasını neden sağlamıyorsunuz?
Dersim katliamını tanıma ve yüzleşme ne zaman gerçekleşecektir?
Seyid Rıza ve yol arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması adına Bakanlığınızca bir girişim olmuş mudur?
1938 tarihli Dersim katliamı ile Dersim’in önde gelen önderlerinden Seyid Rıza ve yol arkadaşlarının anılmasına neden müsaade edilmemektedir? Yasaklanan etkinlik ve anmaların yasal dayanağı nedir?
4 Mayıs tarihinin Dersim Katliamında yaşamını yitirenleri anma ve yas günü ilan edilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.