PİRHA-Dersim Kadın Platformu, TBMM Anayasa Komisyonu’nda, başörtüsüne ilişkin kanun teklifinin görüşmelerine tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “Temel hak ve özgürlükler referandum konusu yapılamaz, çoğunluk arkasına sığınılarak ortadan kaldırılamaz” denildi.
Dersim Kadın Platformu, TBMM Anayasa Komisyonu’nda, başörtüsüne ilişkin kanun teklifinin görüşmelerine başlanmasına ilişkin açıklama yaptı. Platform adına açıklamayı Yeşil Sol Parti PM Üyesi Nurşat Yeşil okudu.
“BAŞÖRTÜSÜ MESELESİNİN GÜNDEME TAŞINMASININ SİYASİ BİR ANLAMI OLDUĞUNU BİLİYORUZ”
Başörtüsü hakkını temel bir insan hakkı olarak gördüklerini ve herhangi bir anayasal güvenceye ihtiyaç duyulmaksızın korunmasının zorunlu olduğunu söyleyen Yeşil, “Türkiye’nin çoklu ve ağır bir krizle pençeleştiği, kadınların ve LGBTİ+ların hayatta kalma mücadelesi verdiği, kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve istismarın artarak devam ettiği, kadın cinayetlerinin katliama dönüştüğü bir süreçte, başörtüsü meselesinin gündeme taşınmasının siyasi bir anlam ve sonucu olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin ikinci yüz yılının nasıl şekilleneceğini belirleyecek olan seçim sürecinin başlamış olması ile eş zamanlı yapılan başörtü tartışmalarında meselenin haklar meselesi olmadığını da görmek gerekiyor. İktidarıyla, muhalefetiyle kadın bedeni, giyimi, kuşamı kadınların taleplerinden bağımsız olarak seçim sürecinin malzemesi haline getirilerek manipüle ediliyor. Anayasa’nın bizzat iktidar bloku eliyle fiilen askıya alındığı, ülkenin anayasasızlık cenderesine sıkıştırıldığı, iktidar-hukuk ilişkisinin iç içe geçtiği bir dönemde, meclise sunulan anayasa değişikliğinin çok ciddi tehlikeler barındırdığının farkındayız” dedi.
“KADINLARIN HAYATLARINA KASTEDENLERİN YAPACAKLARI ANAYASAYI KABUL ETMEYECEĞİZ”
Bugün başını örten ya da örtmeyen milyonlarca kadının acil ihtiyacının meclisin ne giyeceği hakkında yapacağı anayasa değişikliği olmadığını belirten Yeşil şöyle devam etti:
“Kadınların içine itildiği ekonomik çöküş ve yoksullaştırılmadan çıkış için somut ekonomik planlar, şiddetten etkin bir şekilde korunması için acil önlemler, bütünlüklü ve eşitlikçi politikalardır. Yasaları uygulamayan, failleri cezalandırmayan, başta Medeni Kanun ve Ceza Kanunu olmak üzere yasaların altını oyanlar, kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddeti ortadan kaldırmayı hedefleyen İstanbul Sözleşmesi’nden hukuka aykırı şekilde çıkanlar, çocukları cinsel istismar ve sömürüden korumayı amaçlayan Lanzarote Sözleşmesi’ni hedef alanlar, kadınların kazanılmış haklarına ve hayatlarına kastedenler ve onların işbirlikçilerinin yapacakları anayasayı kabul etmeyeceğiz. Temel hak ve özgürlükler referandum konusu yapılamaz, çoğunluk arkasına sığınılarak ortadan kaldırılamaz.”
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.