PİRHA- Dersim Gazetesi’nin Temmuz/Ağustos 78. Sayısı ’25 yıldır dinmeyen acı: 2 Temmuz’ manşetiyle çıktı.
Uzun süredir aylık olarak periyodik şekilde yayın hayatına devam eden ‘Dersim Gazetesi’ 78. sayısı okuyucusu ile buluştu.
’25 yıldır dinmeyen acı: 2 Temmuz’ manşetiyle çıkan gazetenin bu sayısında yine birbirinden ilginç yazılar, haber ve fotoğraflar ye alıyor.
Manşette, “Sivas Madımak Oteli, 2 Temmuz 1993 akşamüzeri, şeriat isteyen kişilerin ‘’Kanımız aksa da zafer İslam’ın” sloganı eşliğinde yakılmıştı. Aziz Nesin’i bahane eden fanatik İslamist yığınlar, Anadolu’da çokça yaptıkları gibi Alevilerin katlini kendilerine farz görmüşlerdi. Sivas’ta, Pir Sultan’ın asılmasından yüzyıllar sonra, devletin gözleri önünde dünyanın en büyük aydın ve sanatçı katliamı yapılmıştı. Sivas’ta Nesimi Çimen, Asım Bezirci, Muhlis Akarsu, Behçet Aysan, Metin Altıok, Asaf Koçak, Uğur Kaynar, Hasret Gültekin’in de aralarında olduğu 33 aydın ve sanatçı katledildi. 25 yıl önce, yetmiş iki millete bir nazardan bakmayı düstur edinen Alevilerin dünyaya barış ve kardeşlik gelsin diye döndüğü semah, ateşle imtihana tutuldu. Yarası yıllardır sarılmıyor ve acısı dinmiyor. Alevileri tarihsel düşman belleyen ‘odaklar’, tüm ısrarlara rağmen Madımak’ı müze yapmadılar. İnsanların yakıldığı oteli önce kebapçı sonra da işlevsiz bir kültür merkezine çevirdiler. Duvarlarına da öldürülen aydın ve sanatçıların yanına, yangında kazara ölen iki saldırganın fotoğrafını astılar. Zalimi ve mağduru aynı çatı altında, aynı karede gösteren devlet, Alevilerin yarasını kanatmaktan imtina etmiyor hâlâ” ifadeleri ile 2 Temmuz anlatılıyor.
Dersim Gazetesi’nin bu sayısında ise;
Erdoğan Yalgın “Kürt Düşmanı Cemal Gürsel; Kürt Alevisi, Dersimli ve Pilvenk Aşiretindendi”
Ferhat Tunç “24 Haziran: Onlar Hileyle Biz Hakikatle”
Yusuf Gürsucu “AKP İktidarı Son Bulmalı Ancak Yetmez!”
Hüseyin Ayrılmaz “Ömrü Sandıkla Sınırlı Olan Demokrasi”
Hamza Aksüt “xv-xvı. Yüzyıllarda Çemişgezek (Dersim) Coğrafyasında Aşiretler”
Esra Çiftçi “Düşmanlık Hukuku ve Disiplini”
Dr Nuri Dersimi “Kürt Aydını Alişer” (Kürdistan Tarihinde Dersim kitabından)
İbrahim Karakaya “Bir Festivalin Oluşum Öyküsü Üzerine: Munzur Kültür ve Doğa Festivali”
Ahmet Can Akyol “Acılarımız Acıtır Sizi”
Hasan Ali Kılıç “Kırmancıya Virene”
Nesimi Aday “Kuş Ekmeği Madımak Ya Da Ateşle Semah Dönenler”
Doğan Munzuroğlu “Sıdıka Avar’ın Dağdan Kopardığı Çiçekler”
Can Kasapoğlu “İçimizdeki Öldüren Gurbet”
Daimi Doğan “Budelaye Dersımi”
Ferhat Yıldız “Zerda Zerd Qaqıyie”
Gülsüm Kav “Türkiye’de yeni Rejimin Kadınlar İçin Sembolü: Femicid”
Hıdır Işık “Özgün E. Bulut ile Kuşların Kanadına Sarılmak ve Şiir Üstüne”
Eyüp Hanoğlu “Aydın’dan Seçim İzlenimleri”
Başlıklarıyla Dersim Gazetesi Temmuz/Ağustos sayısı için yazdılar.
Ayrıca gazetenin arka kapağında 9 Ağustos 1937 yılında katledilen Koçkiri ve Dersim halk hareketleri önderlerinden Alişer Efendi ve Zarife Hatun’un fotoğrafı da yer alıyor.
Dersim Gazetesi’ni başta Dersim ve İstanbul ile Marmara bölgesi olmak üzere, Dersim Araştırmalar Merkezi, (DAM) İzmir, Ankara, Adana, Mersin vb bir çok merkezde bulunan Dersim dernekleri ve kurumları ile Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) gibi kurumlarda elde etmek mümkün.
Ayrıca ‘Abone’ sistemi ile okuyucularına ulaştırılan Dersim Gazetesi, Almanya ve İsviçre dahil Avrupa’nın bir çok ülkesine gönderiliyor. (HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.