PİRHA-Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM), UNESCO’nun tehlike altındaki diller listesinde yer alan Kırmancki diline dikkat çekmek için ‘Her gün bir kelime ve deyim-atasözü’ paylaşma kampanyasına başlattı. DAM Başkanı Selman Yeşilgöz, “Hedefimiz Kırmancki’ye dikkat çekmek ve insanların ana dillerine sahip çıkmalarını sağlamaktır” dedi.
UNESCO’nun 2018’de yayınladığı raporda dünyada konuşulan 6 bin dilden 2 bin 500’ü tehdit altında. Türkiye’de ise konuşulan 15 dil tehlike altındayken 3 dil ise çoktan yok oldu.
Ülkemizde 4 ile 6 milyon arasındaki kişinin anadili olan Kırmançki (Zazaca) yok olma tehlikesi altında olan diller arasında ve UNESCO bu dil için 30 yıl ömür biçiyor.
Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM), UNESCO’nun tehlike altındaki diller listesinde yer alan Kırmancki diline dikkat çekmek için ‘Her güne bir Kırmançki kelime’ kampanyası başlattı.
“HEDEFİMİZ İNSANLARIN ANA DİLLERİNE SAHİP ÇIKMALARINI SAĞLAMAKTIR”
Dersim Araştırmaları Merkezi’nin ana amaçlarından birinin de dil olduğunu belirten Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM) Başkanı Selman Yeşilgöz, “Kırmancki UNESCO’nun araştırmasına göre yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan diller arasındadır. Yaptığımız kampanyayla hedefimiz Kırmancki’ye dikkat çekmek ve okullar açıldığında dille ilgili sınıflar açılıyor, buralara velilerin ve öğrencilerin kayıtlarını yaptırmasıdır. Dersim’de asimilasyon politikası uygulanıyor, bunun en belirgin özelliği de dil üzerindendir. Hedefimiz Kırmancki’ye dikkat çekmek ve insanların ana dillerine sahip çıkmalarını sağlamaktır” dedi.
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.