PİRHA-1938 Dersim Katliamı’nda tüm yakınlarını kaybeden Sılo Qız’ın Hakk’a yürüyüşünün üzerinden 3 yıl geçti. Sılo Qız’ın yaralı Dersim tarihinin canlı tanıklarından biri olduğunu söyleyen Ferhat Tunç, “Ağıtlarıyla ateşten zamanların çığlığı oldu adeta, kadim Dersim kültürünün yaralı haliyle hayata tutunmasının hikâyesidir” dedi. Hozan Serdar da, “Onun sayesinde Dersim’deki klam ve ağıtların birçoğunu öğrendik. O olmasaydı belki bu klamlar bugüne kadar gelmezdi” dedi.
Dersim 38 Katliamı’nda tüm yakınlarını kaybeden ve keman çaldığı için “Bizi eğlendirir bunu öldürmeyelim” denilerek katledilmeyen Sılo Qız’ın bugün Hakk’a yürümesinin 3. yılı. Dersim’deki Alevi inancının ritüelleri ve 1938’de Dersim Katliamı’nda yaşanan acıları besteleyerek, ağıtlarını tüm bölgeye taşıyan kişi olarak biliniyor.
Dersimli sanatçılar Ferhat Tunç ve Hozan Serdar, Sılo Qız’ın hem Dersim için hem de kendileri için nasıl bir öneme sahip olduğunu anlattılar.
“SILO QIZ, AĞITLARIYLA ATEŞTEN ZAMANLARIN ÇIĞLIĞI OLDU”
Sılo Qız’ın yaralı Dersim tarihinin canlı tanıklarından biri olduğunu söyleyen Ferhat Tunç, “Ağıtlarıyla ateşten zamanların çığlığı oldu adeta, kadim Dersim kültürünün yaralı haliyle hayata tutunmasının hikâyesidir bir ölçüde. Yaşanmış kahramanlıkları, aşkları, ihaneti ve acıları günümüze ezgileriyle, ağıtlarıyla taşıyan bir isim” dedi.
Tunç şöyle devam etti:
“Sılo Qız 1938’de Dersim Katliamı’nda yaşanan acıları besteleyerek tanındı ve çok sevildi. Biz Dersimli sanatçılar için de büyük bir rehber ve yarattığı eserlerde aslında tükenmez bir kaynak oldu. Ape Süleyman büyüleyici bir sese sahipti ve yanından hiç ayırmadığı kemanını 5 yaşındayken babasından öğrenmişti çalmayı ve yine 19938’de hayatta kalmasının keman çalıyor olmasına bağlı olduğunu söylemişti. Ape Süleyman’ın klamlarını dinleyerek büyümüş olduğumuz için aslında çok şanslıyız. Büyük Dersim ozanının Hakk’a yürüyüşünün 3. yıldönümünde saygı ve minnetle anıyorum.”
“SILO QIZ, TARİH, DİL VE SANATIMIZ İÇİN ÇOK ŞEY İFADE EDİYOR”
3 yıl önce Kürt-Alevi Şair Sılo Qız’ın Hakk’a yürüdüğünü ifade eden Müzisyen Hozan Serdar, “Sılo Qız basit biri değil onun adı tarih, dil ve sanatımız açısından çok şey ifade ediyor. Sılo Qız her açıdan bir köşe taşıdır onun gibi biri bir daha dünyaya gelmez. Onun yeri doldurulmaz. İnsanın bir başkasının değerini ve kıymetini hayatta iken bilmesi gerek” dedi.
Sılo Qız sayesinde çok şey öğrendiklerini belirten Serdar, “Mesela 1938 Dersim Katliamı’yla ilgili insanlarımızın çektiği dramı ve gamı tüm ayrıntılarıyla dile getirirdi. Bunun dışında Dersim’de bir düğün veya eğlence olduğunda mutlaka Sılo Qız davet edilirdi ortamı şenlendirirdi. Onun sayesinde Dersim’deki klam ve ağıtların birçoğunu öğrendik. O olmasaydı belki bu klamlar bugüne kadar gelmezdi, yok olup giderdi. Tabii bazı şeyler ne yazık ki kaybolup gitti. Sılo Qız’ın yeri doldurulamaz. Bugün kendisini bir kez daha anıyorum” diye konuştu.
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.