Alevi Haber Ajansi

“Dergahlar özümüzü dara çektiğimiz, kendimizle yüzleştiğimiz bir alandır”-VİDEO

PİRHA- Almanya’da NRW FEDA 1. Bölge Eş Sözcüsü Selda Torunoğlu, “Dergahlarımız, Ocak ve Ziyaretgahımızdır, Cem Cıvat olma halimizdir. Özümüzü dara çektiğimiz, kendimizle yüzleştiğimiz, doğruları, yanlışları ortak irfan meclislerine döktüğümüz bir alandır. Dergahlarımız Alevi yol inancında çok önemli bir misyon üstlenmektedir” diyor.

Almanyanın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nde (Nordrhein Westfalen -NRW) Demokratik Alevi Federasyonu’na (FEDA) bağlı 5 dergah bulunuyor. Hagen, Dortmund, Leverkusen, Wipperfürthve Bielefeld kentlerinde bulunan dergahlarda Alevi gelenekleri ve göreneklerinin yanında, ritüeller de yaşatılmaya çalışıyor. Leverkusen Dergahı’nda biraraya geldiğimiz Dergah temsilcilerine Avrupa’da dergâhların önemini sorduk.

Selda Torunoğlu NRW FEDA 1. Bölge Eş Sözcüsü olarak görev yapıyor. Torunoğlu, Alevi inancının manevi değerlerinin Avrupa’ya taşınmadığını, bu nedenle dergahların önemli bir misyonu olduğunu belirtiyor.

“Diasporada inancımızın manevi yönünün yapıtaşı Ocak ve Ziyaretgahlarımız eksik durumda yaşıyoruz” diyen Torunoğlu, dergahları bu eksik yönün tamamlandığı bir adres olarak görüyor. Torunoğlu dergahların önemini ise şöyle sıralıyor:

“DERGAHLARIMIZ İKRAR VERDİĞİMİZ KAPILAR OLARAK GÖRÜLMELİ”

“Dergahlarımız, Ocak ve Ziyaretgahımızdır, Cem Cıvat olma halimizdir. Özümüzü dara çektiğimiz, kendimizle yüzleştiğimiz, doğruları, yanlışları ortak irfan meclislerine döktüğümüz bir alandır. Dergahlarımız Alevi yol inancında çok önemli bir misyon üstlenmektedir. Dergahlarımızı aktifleştirmek adına, toplumlumuzda görünür kılma adına yapabildiğimizce çaba sarf etmeye çalışıyoruz. Avrupa’ya çıkışımızla inancımızda bir eksilme yaşandı. Çünkü kendi inancımızda kendimizi bulabileceğimiz bir alan olmamıştır. İnancımızı gönlümüzde hapsetmişiz ama yaşamımızda ritüel ve öğretilerimizi hayata geçirememişiz. Bu noktada  FEDA toplumumuzun genel sorunlarına karşılık dergahları adres olarak gösteriyoruz. İnancımız tekrar yaşamımızın içine katma noktasında dergahlarımız önemlidir. Dergahlarımız bizim ikrar verdiğimiz kapılar olarak görülmeli. Yolumuzda ikrar çok önemlidir. İkrar demek Alevi öğretisinde söz vermek demektir. Sözüne sadık kalabilmektir. Bu noktada hepimiz diasporada kendi ikrar verdiğimiz ocaklardan uzaktayız. Burada dergahlarımızı ocaklarımız olarak görürsek, dergahlarımıza ikrar verebilirsek, kendi yaşantımızda görünür hale getirmiş oluruz inancımızı. O zaman bizden sonrakiler de, çocuklar da daha iyi öğrenirler inancımızı.”

“KAPISI HER ZAMAN AÇIK BİR YER VAR”

Günay Sırlan ise  Leverkusen Alevi Dergahı Eş Başkanı. Bazen insanlara ulaşmakta zorluk çektiklerini belirten Sırlan, inançlarına yönelik daha duyarlı davranılması gerektiğini ifade ediyor. Dergahın varlığının insanları rahatlattığına da vurgu yapan Sırlan, “Her zaman gideceğimiz, kapısı her zaman bize açık bir yer var” hissinin önemine dikkat çekiyor.

Dergahta düzenli olarak kahvaltı ve sohbetler düzenlediklerini kaydeden Sırlan, Alevilerin kendi kendilerine sahip çıkması gerektiğini, özellikle gençler ve çocukların kendi kültürlerini öğrenmeleri gerektiğini söylüyor.

Huri Kabayel de FEDA Kadın Meclisi Sözcüsü. Toplumsal çalışmalara da FEDA’da başlamış. Tabii bu durum ona özgüven de vermiş. Özellikle kadınlarla çalışma yürüten Kabayel, kadınların kendi inançlarını öğrenmeleri ve bilgilenmelerinin önemini vurguluyor. Çünkü çocukları yetiştiren kadınlar bilgilenmediği zaman, çocukların da eksik büyüyeceğini belirtiyor.

“Alevi inancı kadın inancıdır. Özellikle kadınlar kendi inanç ve kültürlerini öğrenmede çaba sarf etmeli. Birbirimizi daha çok sahiplenmeliyiz” diyor.

“ALEVİLİĞİ ÖĞRETECEK EĞİTMENLERE İHTİYACIMIZ VAR”

Ali Ekber Wüpperfürth Alevi Dergahı Eş Başkanı. Dergah kurulduğundan bu yana farklı etnik kimlikte insanlarla tanışma fırsatı bulduğunu dile getiren Ali Ekber, şunları belirtiyor:

“Dergahlarda içi boşaltılan Aleviliğin özü doldurulmaya çalışılıyor. Eğer böyle bir önemi yoksa orası dergah değil, dernek olur. Bizim Alevilik inancını ilerletecek bir durumu da olmaz o zaman. 4 senelik bir dergahız. 2013’te açıldık. Dergah ile beraber  değişik halklardan Aleviler ile tanışma fırsatı buldum. Alevilik inancının yasaklı olması dolayısıyla ritüellerin aktarılmasında eksiklikler yaşanıyor. Cemlerimizi yaşatmada, ritüelleri aktarmada şimdi bu eksiklik dergahlarda giderilmeye çalışılıyor.”

Rukan Çatalgöz 22 yaşında bir genç kadın. Aynı zamanda Leverkusen Dergahı Gençlik Komisyonu Eşbaşkanı. Dergahta Alevilik çalışmalarında büyük çaba harcıyor. Özellikle gençlerin dergahlara gelerek inançlarını öğrenmelerini istiyor. Bir süre gençlerle birlikte piknik etkinlikleri, eğitim çalışmaları yapılmış. Fakat bir süreden sonra devam etmemiş çalışmalar. Gençleri dergahlara getirmek için etkinlik yapmanın şart olduğunu söylüyor. “Aleviliği öğretecek eğitmenlere ihtiyacımız var” diyor.

Elif SONZAMANCI/LEVERKUSEN

[su_slider source=”media: 73403,73404,73405,73406,73407″ link=”post” width=”960″ height=”540″]Ülkenin muhaliflerine karşı uygulanan bu düşman hukuku rejimine bir son verilmelidir[/su_slider]

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak