PİRHA – Batıkent Pir Sultan Abdal Cemevi, deprem nedeniyle evsiz kalan yurttaşlar için 100 yataklı barınma alanı kurdu.
10 İli etkileyen deprem ardından Ankara’daki Alevi kurumlarının yardım kampanyaları sürüyor. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Batıkent Şubesi de cemevini adeta dergaha dönüştürerek 100 kişinin barınabileceği ortam hazırladı.
Deprem bölgesine 10 tır dolusu yardımın ardından cemevinin içerisine 50 adet çift katlı ranza kuruldu. Yatakların hazır hale getirildiğini belirten şube yöneticileri, artık sadece gıda ve maddi desteğe ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.
“MEVCUT TEK İHTİYACIMIZ YİYECEK VE MADDİYAT”
PSAKD Etimesgut Şube Başkanı Lale Günay, cemevinin yatakhaneye dönüştürülme sürecini anlattı. Fikriyatın tamamen ihtiyaç doğrultusunda ortaya çıktığını belirten Günay, şu bilgileri paylaştı:
“Deprem felaketinin ertesi günü dayanışma başladı. Bütün şubelerimizden malzeme topladık ve üyelerimize çağrıda bulunduk. Buradan sayısız tır gönderdik. Sonrasında Ankara’ya bir göçün olduğunu fark ettik. Ve baktık ki bizim bir barınma yerine ihtiyacımız var. Şu an en önemli ihtiyacın da barınma olduğunu düşündük ve bütün canlarımızla birlikte el birliği ile 100 kişilik bu yatakhaneyi hazırladık. Bugün itibarıyla burada kalınmaya başlanabilir. Mevcut tek ihtiyacımız yiyecek, kuru gıda. Bunun dışında canlarımız Hakk lokmalarını buraya gönderebilirler. Hatta yardımda bulunacaklar buraya gelip depremzedelere bizzat kendileri verirse daha makbule geçer.”
“BİR TÜR İSTASYON OLARAK KULLANILACAK”
PSAKD Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Daştan da “İnsanlarımızın hızla büyük şehirlere akın ettiğini görünce böyle bir karar kıldık” dedi. Daştan, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:
“İnsanların sokakta kalma durumu ortaya çıkınca biz de buna kayıtsız kalmadık. Tarihimiz boyunca kapılarımız her zaman herkese açıktır. 72 millete bir nazarla baktığımız için kapılarımızı da hemen açtık. İşin açıkçası burayı istasyon olarak kullanacağız. Yani dışarıda hiçbir yurttaşımız kalmasın diye buraya alıp ağırlayacağız. 3-5 gün ağırladıktan sonra kişilerin uygun kalabilecekleri şartlara nakletmek için yerler ayarlayacağız. Kısacası burası bir tür istasyon olarak kullanılacak. Türkiye’deki bütün cemevlerimizi bu yönle hizmetler için açtık. Zaten insanlarımız bu konuda çok duyarlı. İşin açıkçası vatandaşımız, devletten önce üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Hatta şu an yardımlardan başımızı kaldıramıyoruz.”
Sinan Daştan, cemevinde yemek hizmeti de verdiklerini belirterek “360 kişilik yemekhanemiz var. Burada 3 öğün yemek verilecek. Bugün itibarıyla misafirlerimizi ağırlamaya başlayacağız. Hazırladığımız ortamlar klimalı. Hava şartları daha da soğursa sobalarımız da hazır da var” ifadelerini kullandı.
“BÜTÜN CEMEVLERİMİZDE LOKMALAR BEKLENİYOR”
Yaşanan depremin ardından yardım kampanyaları içerisinde yer alan Bayram Özkan da gelen yardımların birçok ihtiyacı karşıladığını belirterek şunları söyledi:
“Bu zamana kadar yaklaşık 10 tırı depremin yaşandığı illere götürdük. Bir tırda kendim yer aldım. Adıyaman’da Zülfikar Yılmaz kampına yardımı teslim ettik. Depremzedeler gelmeye başladı ve halkımız da duyarlı. Gelecek günlerde maddiyat ve gıdaya ihtiyaç olacaktır, bu konuda bütün cemevlerimizde lokmalar bekleniyor.”
“İNSANLARIMIZLA GURUR DUYUYORUZ”
PSAKD yönetim kurulu üyesi Türkan Akbıyık ise kıyafet, yatak, battaniye anlamında bir eksiklerinin olmadığını belirterek “Depremzedelerin artık adeta bulundukları illerden kaçtığını duyup görünce en azından bu insanların geçici konaklamalarını sağlamak adına cemevimizi bu hale getirdik. Toplumun psikolojisi artık çok kötü bir durumda. Halkın da büyük bir desteği söz konusu ama yönetenler yetersiz kalıyor. Şu anda Alevi Bektaşi Federasyonu’na bağlı örgütlerimiz, sol-sosyalist, demokrat kuruluşlarla birlikte bir kriz masası oluşturdu. Buraya alacağımız canları özellikle onların yönlendirmesi ile kabul etmeyi düşünüyoruz. Çünkü o kadar çok art niyetli insan var ki bu durumlardan faydalanmak istiyorlar. Maalesef insanların bu acı gününde niyetleri farklı olabiliyor. Ama bizler insanlarımızla gurur duyuyoruz” dedi.
“BİR ŞEYLER YAPMAK GÜZEL”
11 Yaşındaki Ali Çınar Şahinkaya da cemevindeki çalışmalara destek verenler arasında yer aldı. İhtiyaç sahiplerine el uzatmanın güzel bir duygu olduğunu ifade eden Şahinkaya “Burada depremzedelere yardımcı olmamdan ötürü seviniyorum. Onlar için bir şeyler yapmak güzel. Bu nedenle gurur duyuyorum. Evsiz kalanlar için üzülüyorum” dedi.
Eren GÜVEN/ANKARA
Yoruma kapalı.