Alevi Haber Ajansi

Depremin 2. yılında Hatay raporu yayınlandı: Sorunlar daha da derinleşti

PİRHA- Hatay Depremzede Derneği, 6 Şubat depremlerinin ardından yaşanan sorunlara ilişkin rapor hazırladı. Dernek Başkanı Ekrem Deveci, geçen yıl hazırladıkları raporda ortaya koydukları mağduriyet ve problemlerin çözülmediği gibi daha da arttığına ve derinleştiğine dikkat çekti. 

Hatay Depremzede Derneği 6 Şubat depremlerinden bu yana 2 yılda Hatay halkının yaşadığı sorunlarla ilgili rapor hazırladı.
Rapora ilişkin düzenlenen basın toplantısı KESK TTB Koordinasyon Merkezi’nde yapıldı. Emek örgütlerinin, demokratik kitle örgütlerinin ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı toplantıda basın metnini Hatay Depremzede Derneği Başkanı Ekrem Deveci okudu.

İHMALKARLIKLARA DİKKAT ÇEKİLDİ

Ekrem Deveci, geçen yıl hazırladıkları 1. Yıl raporunda ortaya koydukları sorunların çözülmediği gibi sorunların daha da arttığına ve derinleştiğine dikkat çekti. Deveci, 6 Şubat depremlerinin, sadece doğanın değil yıllardır süregelen rant düzeninin, denetimsizliğin ve ihmalkârlığın yarattığı bir felaket olarak tarihe geçtiğini belirtti. Yaşananların insan eliyle yaratılmış bir trajedi olduğunu söyleyen Deveci, “Bu deprem, insan hayatını hiçe sayan bir yönetim anlayışının bedelini halkın ödediği büyük bir toplumsal yıkımdır. Aradan geçen iki yıl, bu felaketin esas sorumlusunun siyasi iktidar ve merkezi yönetimin yıllardır süregelen plansızlıkları, rant odaklı politikaları ve halkın güvenliğini hiçe sayan uygulamaları olduğunu açıkça göstermiştir. Yıkılan binalar, enkaz altında kalan hayatlar, çöken umutlar; hepsi, insan eliyle yaratılmış bir trajedinin sonucudur” dedi.

“ÖLÜMLER KADER DEĞİL”

Yaşanan felakette tek bir yetkilinin dahi istifa etmediğini hatırlatan Deveci, şunları dile getirdi:

“Hâlâ tek bir yetkilinin dahi istifa etmediği, hesap sormanın ve vermenin yerini cezasızlığın aldığı bu süreçte, yaşanan ölümlerin kader değil, siyasi tercihlerin sonucu olduğu açıktır. Merkezi yönetim, afet yönetiminde tam anlamıyla sınıfta kalmış, kriz anında bizleri yalnız bırakmıştır. Yardım çağrılarının bürokrasiye takılması ve koordinasyon eksikliği günlerce enkaz altından kurtarılmayı beklememize sebep olmuştur.

Deprem sonrası verilen sözlerin yerine getirilmemesi ve kalıcı konutların sağlanmaması bizleri insani olmayan koşullarda konteyner kentlerde yaşamaya mahkûm etmiştir. Barınma hakkımız görmezden gelinmiş, geçici konteyner kentler bizler için bir yaşam biçimi haline getirilmiştir.”

TALEPLER SIRALANDI

Deveci, ikinci yıl raporunu elli kişiyi aşkın bir ekiple; barınma, sağlık, psikososyal durum, eğitim, hukuk, ekonomi, altyapı ve ulaşım, ekoloji, insan hakları, göç ve demografik yapı, dezavantajlı gruplar başlığı altında kadınlar, çocuklar, gençler, ampüte bireyler, kayıplar, engelliler ve yaşlılar konularında kapsamlı ve güncel bilgilerle hazırladıklarını kaydetti.

Ekrem Deveci, depremin ikinci yılında var olan sorunların giderilmesine dair talepleri şöyle sıraladı:

• Yıkılan Aile Sağlığı Merkezlerinin yerine yenileri hızla inşa edilmelidir. Hatay’da nitelikli ve erişilebilir sağlık hizmetleri sağlanmalıdır.
• Başta dezavantajlı gruplar olmak üzere bizlere düzenli ve sürdürülebilir psikososyal destek sağlanmalıdır.
• Okul binalarının eğitim dışında başka amaçlarla kullanılmasının önüne geçilmeli, eğitim hakkımızın gasp edilmesine izin verilmemelidir.
• Rezerv ve riskli alanlarda dönüşüm süreçlerinde Hatay halkının görüşleri dikkate alınmalıdır. Kentimizin yeniden inşasında Hatay’ın gerçek sahipleri olarak sözümüzü söylemek istiyoruz.
• Hatay için devlet hazinesinden özel bütçe ayrılmalıdır.
• Ekonomik kriz derinleşirken, biz depremzedelerin mağduriyeti giderilmelidir.
• Kentin altyapı ve üstyapı sorunları hızla giderilmelidir.
• Deprem sonrası doğamız, havamız ve toprağımız korunmalı; çevreye yönelik tahribat son bulmalıdır.
• Depremde kaybolan vatandaşlarımızın akıbeti açıklığa kavuşturulmalıdır.
• Barınma, sağlık, çevre ve bilgi edinme haklarımız korunmalı, anayasal haklar askıya alınmamalıdır.
• Deprem sonrası yaşanan ihmallerin sorumluları tespit edilmeli ve yargılanmalıdır.
• Deprem vergilerinin nerede ve nasıl kullanıldığı kamuoyuna açıklanmalıdır.
• Halk, geçici konteyner kentlerde yaşamaya mahkûm edilmemeli, kalıcı ve güvenli konutlara ücretsiz erişim sağlanmalıdır.
• Yaşam standartlarımız iyileştirilmeli, temel haklarımız güvence altına alınmalıdır.”

PİRHA/ HATAY

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak