Alevi Haber Ajansi

Depremin 1. Yılında Antakyalı Ortodoks Hristiyanlardan anma etkinliği -VİDEO

PİRHA – Antakyalı Ortodoks Hristiyanların fikir ve dayanışma platformu olan Nehna, 6 Şubat depreminin 1. yılı yaklaşırken anma etkinliği düzenledi. Nehna kurucularından Ketrin Köprü, “Diğer deprem illerinde bir takım iyileşmeler yaşandı ve bunları görüyoruz ama Antakya’da herhangi bir iyileşme yok” dedi.

Antakyalı Ortodoks Hristiyanların fikir ve dayanışma platformu olan Nehna, Beyoğlu’nda bulunan İstos Ofis’te 6 Şubat depreminin 1. yılı yaklaşırken depremde yaşamını yitirenleri anma etkinliği düzenledi. Kameralara kapalı yapılan anmada, yaşanan acıların paylaşılmasının yanı sıra memleket özlemi yaşayan Hataylı depremzedeler de duygu ve düşüncelerini anlattı.

Anma öncesi Nehna editörü Anna Maria Beylunioğlu ve Nehna kurucularından Ketrin Köprü PİRHA’ya konuştu.

“BİZİM AMACIMIZ KENDİ KÜLTÜRÜMÜZÜN GÜÇLÜ YANLARINI GÜNCEL SORUNLARINI ANLATMAK”

Anna Maria Beylunioğlu, 2021 Ekim ayında Antakyalı Ortodoksları anlama ve anlatma amacıyla kurulan Nehna’dan şöyle bahsetti:

“Bizim amacımız açıkcası kendi kültürümüzün güçlü yanlarını güncel sorunlarını anlatmak. Depremden sonra biraz daha farklı bir hal almaya başladık. Herkes gibi biz de bir yardım çabasına girdik. Bu yardım çabası daha çok sosyal medya üzerinden gerçekleşti. Hepimizin farklı networkleri vardı ve 2 tane mutfak kurulmasına vesile olduk.”

“BUGÜN KAYBETTİKLERİMİZİ ANMAK VE YASIMIZI BERABER TUTMAK İÇİN BURADAYIZ”

Depremden sonra kimsenin yasını paylaşmadığını dile getiren Beylunioğlu, “Herkes yardım çabasında, depremzedesi de bunun içinde ve bir çoğu da İstanbul’da, Ankara’da vesaire. Biz de İstanbul’da olduğumuz için neden burada bir anma yapmıyoruz dedik ve açıkçası içeriği konuşmalardan ziyade biz bir giriş konuşması yapıp insanların duygularını, düşüncelerini, üzüntülerini, yer yer öfkelerini paylaşmasını istemiştik. Çok kalabalık bir etkinlikti. Şimdi de birinci yılındayız. Aynı şekilde bir çok etkinlik yapılıyor, yürüyüş yapılıyor ama bir duygu paylaşımı anlamında bu tip günleri önemli buluyoruz. Sevdiklerimizi andığımız, kaybettiklerimizle tekrar tekrar vedalaştığımız günlerdir. Çünkü kolay bir süreç değil bu. Bugün bu yüzden buradayız. Birinci senesini anmak, kaybettiklerimizi anmak ve yasımızı tutup beraber tutmak için” diye konuştu.

“UMUT YARATAN BİR ŞEY VARSA ANTAKYALILARIN GERİ DÖNMEYE DAİR İNANCI”

Beylunioğlu son olarak şunları kaydetti:

“Antakya şehir merkezi nasıl düzenlenecek? İnsanlar geri dönebilecek mi? Emin değiliz. O yüzden bu endişeyi taşıyoruz. Nehna’da bunu devamlı dile getiriyoruz. Açıkçası tabi ki sağlam binalar yapılması gerekiyor ama şehrin dokusu, şehrin sadece bina dokusu değil, sosyal dokusunun da korunması gerektiğini inanıyoruz. Bundan dolayı da açıkçası endişeliyiz ama Antakyalılar önce tabi ki şehri terk ettiler ama diasporada çok da yapamadılar. Bir çoğunun geri döndüğünü, psikolojik olarak zor şartlarda da olsa Antakya’da olmanın onlara iyi geldiğini biliyorum. Bunu birçok insandan birçok Antakyalıdan, birçok toplantıda duyuyorum. O yüzden bana umut yaratan bir şey varsa o da Antakyalıların geri dönmeye dair inancı.”

“3 GÜN İÇERİSİNDE İLK MUTFAĞI İSKENDERUN’A KURDUK”

Nehna Mutfak’tan bahseden Ketrin Köprü, depremin 3. gününde ilk mutfağı İskenderun’a kurduklarını söyleyerek “Sonra da Samandağ’daki İlyas Kilisesi’ne kurduk. Twitter üzerinden dayanışmayı büyüttük ve mutfağa gelecek malzemeler, mutfağın ihtiyaçları, gönüllüler, aşçı ihtiyaçlarımız, şeflerimiz hepsi. Dönüşümlü bir şekilde oraya gelmeye başladı ve mutfağımız yaklaşık Haziran ayına kadar aktif bir şekilde günde yaklaşık 5.000 kişiye yemek çıkarıyordu. Ben o sırada, bir ay boyunca orada kaldım ve bir ay boyunca o mutfağın işleyişiyle ilgilendim. Çünkü sadece mutfak değildi. Aynı zamanda bir Koordinasyon Merkezi’nde çalışmalar da yürüttük”dedi.

“BEN HATAY’DA DEPREM OLDUĞUNU TELEVİZYONLARDAN DEĞİL AİLEMDEN ÖĞRENDİM”

Köprü, depremin ilk gününden itibaren Hatay’ın ekranlarda olmadığına dikkat çekerek şunları konuştu:

“Ben Hatay’da deprem olduğunu ailemden öğrendim. Oradaki arkadaşlarımdan, kuzenlerimden öğrendim. Televizyonlardan değil. Şu anda da nasıl başladıysa öyle devam ediyor. Orada yaşayan halkın yeniden bir şeyi inşa ederken verdiği mücadele de yüzleştiği o bürokrasiyle bunu görebiliyoruz zaten. Deprem gündeminin artık neredeyse yok sayıldığını görüyoruz. Diğer deprem illerinde bir takım iyileşmeler yaşandı ve bunları görüyoruz. Bunları televizyonlardan da takip edebiliyoruz ama Antakya’da herhangi bir iyileşme yok.”

Devrim FINDIK-Dilan ŞİMŞEK/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak