PİRHA- İzmir depremi ile birlikte zemininde kayma ve duvarlarında yarıklar oluşan HBVAKV Uzundere Cemevinin yeni inşa edilecek binasının mülkiyet sorununda çözüm için adımlar atıldı. Yazışmaların tamamlanması sonrasında cemevinin yeniden inşa edilmesinin beklendiğini söyleyen cemevi yöneticisi Cengiz Demirbaş, “Bu sorunun çözülmemesi bu topluma bir eziyettir. Bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır” dedi.
İzmir depremi ile birlikte zemininde kayma ve duvarlarında yarıklar oluşan HBVAKV Uzundere Cemevi binasındaki hasar gün geçtikçe ilerliyor. Her an yıkılma tehlikesi olan cemevi binası için yöneticiler acilen çözüm çağrılarını yinelemişti.
Cemevinin üzerinde bulunduğu arazinin mülkiyetinin bir bölümünün kamu arazisi olmasından kaynaklı yeniden inşa edilmesi planlanan cemevi projesinde yol alınamamıştı.
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAK) Uzundere Cemevi Yöneticisi Cengiz Demirbaş, hazine arazisi olarak geçen arsanın Karabağlar Belediyesi’ne devrettiğini belirterek, gerekli yazışmalar sonrasında cemevinin yıkılarak yeniden inşa edilmesini beklediklerini kaydetti.
“İMECE USÜLÜ CEMEVİ İNŞA EDİLDİ”
Uzundere Cemevinin 1994 yılında ortak emekle inşa edildiğini söyleyen Demirbaş, “Uzundere Cemevi 1994 yılında buradaki vatandaşların birleşmesiyle imece usulü yapıldı. Cemevinin üzerinde bulunduğu arazi daha önceden dere yatağında olduğu için dolgu yapılarak inşa edilmişti. Herkes lokmalarını sunmuş, zamanla eksikleri tamamlanmış. Bir belediye veya devlet kurumuna muhtaç kalmadan buranın inşa edilmesi çok değerlidir. O günden bugüne topluma hizmetini devam ettiriyor” diye konuştu.
“SORUNUN ÇÖZÜLMEMESİ TOPLUMA EZİYETTİR”
“Cemevi binasında, toprak kaymasından dolayı büyük çatlaklar oluştuğunu dile getiren Demirbaş, sorunun çözümsüz bırakılmasının topluma eziyet olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Depremden sonra binanın belli kısmında yarılmalar meydana geldi. Bina aslında kullanılmaz bir durumda. Yine de bu riski göze alarak hizmetlerimizin yanında cemlerimizi yürüttük. Mecburuz çünkü başka buluşacak bir alanımız, yerimiz yok. İmkanlarımız yok. Alevi toplumu zor imkanlarla yaşamını sürdürüyor. Bu yarıklardan kaynaklı cemevi binası kayıyor. Yarıklar giderek büyüyor. Bu sorunun çözülmemesi bu topluma bir eziyet. Rutubetli bir alan ve yolun alt kısmında kalıyor. Yolun altında kaldığı için toprak suyu çekiyor ve bu rutubet kendisini binaya veriyor. İçerisinde oturduğumuz alandaki tahta kısımlarda çürümeler meydan gelmiş durumda. Yapımıyla başa çıkılabilecek bir durumda değil. Toprak kaymasını engelleyebilecek set betonların çekilmesi de mümkün değil. Buranın bir an önce hizmetlerini yürütebilecek bir alana gelmesi lazım.”
“BELEDİYENİN BİR AN ÖNCE İNŞA ETMESİNİ BEKLİYORUZ”
HBVAK Uzundere Cemevi Yöneticisi Cengiz Demirbaş, çeşitli görüşmeler sonrasında hazine arazisinin belediyeye devredildiğini söyledi. Sürecin uzatılmadan bir an önce cemevinin binasının inşasına başlanması çağrısında bulunan Demirbaş, “Bizler 1.5 yıldır yönetime geldik. Belediyeler ile görüşmelere başladık ve sürecin başlaması için imza verdik. Belediye ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmelere başladı. Görüşmeler neticesinde hazinenin bu arsayı belediyeye devretme kararı çıktı. Hazinede olan arsa kısmı satın alınınca yeni binanın inşa etme süreci başlayacak. Yıkımı ve yeniden inşayı belediye üstlenecek. Bizlere 2-3 aylık sürenin içerisinde yazışmaların devam edeceği ve sonrasında hazine arazisinin parasının ödeneceği söylendi. Kişisel menfaatlerimiz uğruna burada değiliz. Bizler, hizmetlerimiz doğru uygulansın diye buradayız. Bu erkanlarımız doğru yapılırsa gençlerimize doğru bir yol bırakacağız” ifadelerini kullandı.
Ersin ÖZGÜL/İZMİR
Yoruma kapalı.